icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Maak gratis kennisInloggen
Maak gratis kennisInloggen

VPN: extra veilig internetten

Met een VPN (Virtual Private Network) internet je veiliger en anoniemer. Bijvoorbeeld via een openbaar wifinetwerk of hotspot. Hoe werkt het?
Ronald Kamp

Expert Elektronica

Artikel VPNverbinding

Veilig en anoniem internetten

VPN-software legt een beveiligde tunnel aan tussen je het digitale apparaat (pc, telefoon, etc.) en internet. Zo internet je veiliger en anoniemer. Gebruik een VPN bijvoorbeeld om:

 • Veilig te internetten op openbare wifi-netwerken. Bijvoorbeeld om te e-mailen of om rekeningen te betalen. Zonder VPN is het, ondanks een beveiligde (https/SSL) website, toch mogelijk dat een slimme hacker meekijkt.
 • Anoniem te internetten. Derde partijen kunnen je minder goed volgen. VPN zorgt ook bij elke verbinding voor een ander IP-adres, het identificatienummer van je apparaat op internet.
 • Regionale blokkades te omzeilen. Nederlandse uitzending gemist diensten kunnen bijvoorbeeld niet bereikbaar zijn vanaf het buitenland. Of door censuur kun je bepaalde websites in het buitenland niet bereiken.

VPN neem je af bij een VPN-aanbieder. Gratis diensten hebben vaak beperkingen op de hoeveelheid data of in maximumsnelheid. Veel VPN-providers geven aan geen data op te slaan over de gebruiker (no-log policy). Of dit echt zo is, kun je moeilijk controleren. Als de dienst in de Verenigde Staten is ondergebracht is er mogelijk wel een achterdeur aanwezig voor overheidsdiensten. Een lijst met betaalde VPN-aanbieders die privacy hoog in het vaandel hebben staan vind je op www.privacytools.io.

Aandachtspunten VPN-keuze

We hebben geen testinformatie beschikbaar over welke dienst de gebruiksvriendelijkste VPN-software levert of welke de minste vertraging biedt tijdens het surfen en downloaden. Enkele aandachtspunten waar je – naast de prijs - wel naar kunt kijken bij het maken van je keuze.

 • Er zijn 3 verschillende VPN-verbindingstechnieken, PPTP, L2TP en OpenVPN. Kies een dienst die OpenVPN ondersteunt, dat is het veiligst.
 • Vestigingsland. Door de Amerikaanse wetgeving kan er bij VPN-diensten die daar gevestigd zijn worden meegekeken door overheidsdiensten. Vertrouw je dat niet, mijd deze diensten dan.
 • Kill switch. Een techniek die je identiteit beschermt als de VPN-verbinding wegvalt of als je VPN vergeet in te schakelen. Veel aanbieders die worden genoemd op www.privacytools.io ondersteunen dit, maar niet allemaal.


Nieuw & interessant

 • stappenplan windows
  16 feb.

  Virusscanner via internetprovider

  Veel internetproviders bieden een virusscanner. Soms inbegrepen in het maandbedrag, soms moet je er extra voor betalen. Welke opties zijn er en is het een verstandige keuze?

 • baas-over-eigen-data
  26 jan.

  Data Privacy Day

  Elk jaar is het op 28 januari Data Protection Day. Met de volgende simpele tips kun je je privacy drastisch beter beschermen. Het kost je hooguit een uurtje, zodat je tijd vrijhoudt voor andere leuke dingen.

   11 reacties
 • stappenplan windows
  Nieuws  |  24 jan.

  Windows Live Mail niet meer veilig

  Windows is volledig gestopt met de ondersteuning van Windows Live Mail. Het programma krijgt hierdoor geen veiligheidsupdates meer.

   2 reacties
 • social media privacy internet eerste indruk
  Eerste indruk  |  9 nov.

  Mastodon

  Mastodon is een gloednieuw sociaal netwerk met een open karakter zodat je gegevens niet in handen komen van één partij. Het succes van Mastodon hangt natuurlijk sterk af van het aantal gebruikers.

   6 reacties