icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Virusscanner via internetprovider

Veel internetproviders bieden een virusscanner. Soms inbegrepen in het maandbedrag, soms moet je er apart voor betalen. Welke opties zijn er en is het een verstandige keuze?

Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Elektronica Bijgewerkt op:17 september 2018

stappenplan windows

Internet brengt veel gemak, maar kent ook gevaren, bijvoorbeeld virussen of andere malware. Om veilig te internetten is een goede virusscanner onontbeerlijk. Er zijn gratis en betaalde scanners, die je bij (online) winkels en antivirusmakers, maar ook bij internetproviders kunt afnemen.

Prestaties virusscanner via provider

De scanner die internetproviders aanbieden is (onderhuids) meestal van F-Secure, en afhankelijk van de provider betaald of gratis. Uitzonderingen zijn Fiber en Solcon, die scanners van Kaspersky of Eset leveren. F-Secure presteert in onze virusscannertest beter dan sommige gratis pakketten, zoals de standaard scanner van Windows, Defender. De bescherming blijft wel achter bij de beste antiviruspakketten in onze test.

Gratis antivirus (inbegrepen bij abonnement)

Sommige internetproviders bieden een virusscanner gratis aan bij alle of een deel van hun abonnementen. Een voordeel boven andere (voor iedereen) gratis virusscanners is dat ze geen reclame maken voor betaalde varianten. Je moet de scanner zelf op je pc'(s) installeren. Klik op de providernaam voor meer informatie of instructies.

 • Fiber Top-abonnement (Kaspersky Total Security, 1 pc)
 • KPN Veilig (F-Secure Safe, 2 apparaten, bij Premium-abonnement 5 apparaten)
 • XS4ALL  (F-Secure Safe, 5 apparaten)
 • Ziggo Safe Online (F-Secure Safe, 1 pc)

Betaalde antivirus via provider

De meeste providers bieden betaalde antivirus, naast een eventuele gratis optie. Let op, als je toch geld uitgeeft, kun je ook kiezen voor de beste antivirus uit onze test, waarvoor je minder betaalt.

NLEx, OnsbrabantNet en T-Mobile Thuis bieden geen antivirus aan.

Lees meer:

Nieuw & interessant

 • gezichtherkenning-man-punten
  3 jan.

  Gezichtsherkenning op smartphone niet altijd veilig

  Steeds meer smartphones kun je ontgrendelen door je gezicht voor het scherm te houden. Uit onderzoek blijkt dit vaak niet veilig te zijn.
 • nepwebshop-veilig-internet
  Nieuws  |  26 nov.

  Consumentenbond waarschuwt voor ‘december-nepshops’

  De ‘december-nepshops’ zijn professioneel ogende webshops, die veel moeilijker te herkennen zijn dan ‘gewone’ nepshops. Vaak zijn ze voorzien van een KvK-nummer, een echt adres, een iDEAL-logo en een keurmerk.
 • nepwebshop-veilig-internet
  19 nov.

  Professionele nepshops rond feestdagen

  Rond de feestdagen zijn internetcriminelen extra actief met speciale ‘nepshops’. Met professioneel ogende webshops proberen ze je op te lichten.
 • Mediapool MG-Veilig Online 1200x800
  3 jul.

  Bestel gratis de Minigids Veilig online

  Oplichters op Marktplaats, criminelen die op je bankgegevens azen of naar je wachtwoord vissen: zomaar een greep uit de dagelijkse praktijk. Voorkom een hoop ellende met de do’s en don’ts uit de Minigids Veilig online.