icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Veilig internetten: de grootste digitale gevaren en bescherming ertegen

Je kunt jezelf tegen oplichting via internet en de telefoon beschermen door de belangrijkste trucs van criminelen te kennen én door een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen.
Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Elektronica Bijgewerkt op: 18 oktober 2022

Dossier veilig internetten

Begeef jezelf veilig in de digitale wereld. Bescherm je apparaten en gegevens goed. En wees op de hoogte van oplichtingstrucs als WhatsApp-fraude en bank spoofing.

Apparaten en gegevens beschermen

De belangrijkste maatregelen die je moeten nemen voor je online veiligheid:

 1. Let goed op
  Goed opletten blijft het belangrijkste. Bekijk de trucs van criminelen bij WhatsApp-fraude, Marktplaats-oplichting en nepmails (phishing).

 2. Kies goede antivirussoftware
  Een goede virusscanner beschermt je pc tegen malware zoals ransomware (gijzelsoftware) en nepwebsites (phishing).

 3. Goed wachtwoordbeheer
  Gebruik sterke en unieke wachtwoorden. Een wachtwoordmanager helpt daarbij: het is erg veilig én handig. Je hoeft nog maar 1 hoofdwachtwoord te onthouden en de rest vult het programmaatje voor je in. We hebben 20 gratis en betaalde wachtwoordmanagers getest.

 4. Gebruik tweefactorauthenticatie
  Bij tweefactorauthenticatie gebruik je naast een wachtwoord vaak een extra code of app. Gedoe? Vaak hoef je de extra code maar 1 keer per apparaat, locatie of maand te bevestigen. 

 5. Update je apparaten
  Beveiligingslekken komen regelmatig voor in apparaten en programma's. Ze zijn een toegangspoort voor kwaadaardige software en hackers. Weet wat je moet updaten en doe dit regelmatig. Van besturingssysteem en apps op pc, smartphone en tablet tot je router en slimme apparaten.

 6. Maak back-ups
  Maak een back-up van je bestanden voor als er toch iets fout gaat. Maak het liefst 2 kopieën van je data. Bewaar 1 daarvan op een andere locatie (of online).

Digitale veiligheid verbeteren helpt vaak voor je online privacy. Vergeet zeker ook niet: cookies verwijderen, VPN-diensten of specifieke privacy-instellingen op je pc, op Android en op op iPhones en iPads.

De grootste oplichtingstrucs en digitale gevaren

Weet op welke trucs en gevaren je moet letten, zoals:

 • WhatsApp-fraude: criminelen doen zich meestal via WhatsApp voor als bekenden van je. Bijvoorbeeld je zoon of dochter. Ze gebruiken smoezen dat ze tijdelijk even geld nodig hebben.
 • Bank spoofing of bankhelpdeskfraude : nep-bankmedewerkers bellen je op omdat je bankrekening in gevaar zou zijn. Ze willen je geld 'veilig stellen 'op een kluisrekening. Of je bankpas vervangen. Ga niet in op hun verzoeken.
 • Aankoopfraude: herken nepwebwinkels . Deze duiken steeds meer op. En ook oplichting op Marktplaats komt nog vaak voor.
 • Ransomware: deze gijzelsoftware is een vorm van malware die al je persoonlijke bestanden als foto's en documenten op slot kan zetten. Criminelen eisen grote bedragen om de blokkade op te heffen. Betaal je niet en heb je geen back-up, dan ben je vaak je bestanden kwijt.
 • Phishing: Nepberichten lokken je naar nepwebsites om je inlog- of betaalgegevens te bemachtigen. Nepmails zijn ook verspreiders van virussen en andere malware. Dat doen ze via bijlages en/of linkjes. De nepberichten en -websites kunnen er precies hetzelfde uitzien als echte. Bekijk daarom onze tips om nepmails (phishing) te herkennen.
 • Nepbellers: steeds meer bedrijven en diensten worden telefonisch nagedaan (gespooft), van nepmedewerkers van Microsoft tot de valse bellers van de politie, fraudehelpdesk en webwinkels. Let ook op wanneer je zelf belt bij valse virusmeldingen of als je een klantenservice via Google zoekt.
 • Stelen van inloggegevens via datalekken of gehackte websites. Voorkom problemen: gebruik sterke en unieke wachtwoorden en tweefactorauthenticatie.