icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Een babybedje opmaken: zo doe je dat veilig

Geen groter genot dan kijken naar een vredig slapende baby. Hoe zorg je dat die kleine niet alleen rustig, maar ook veilig slaapt? Let bij het opmaken van een babybedje op de volgende punten.
Lauri ten Grotenhuis_S

Lauri ten Grotenhuis     Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 4 februari 2022

Kort opmaken

Maak het bedje kort en strak op, anders kan je baby onder de dekens terechtkomen. Hij moet met de voetjes nét iets van het voeteneind af liggen. Stop de deken en het lakentje goed strak in onder het matras bij het voeteneind en aan de zijkanten. Zo draait je kind zich minder makkelijk om. Het strakke instoppen zou ook een geborgen gevoel geven en helpen tegen overmatig huilen.

Het lakentje Nunki van het merk Fedde&Kees is erg geschikt voor het kort opmaken van een babybedje. Je vouwt het laken om het matras en zet het aan de onderkant vast met klittenband. Aan de bovenkant zit een brede elastische band. Nadat je je baby in bed hebt gelegd, rits je het laken aan de zijkant dicht. 

Het juiste matras

Een babymatras moet perfect in het bedje passen. Er mag niet meer dan een vingerbreedte tussen de rand van het matrasje en het bedje zitten.

Let er goed op dat het matras niet opkrult doordat er een te krappe hoes omheen zit. Ook moet de tijk van het matrasje afritsbaar en wasbaar zijn, liefst op 60 °C.

Verder mag het matrasje zelf niet zo zacht zijn dat het hoofdje van je kind erin wegzakt. Het moet zo hard zijn dat het mondje nog volledig vrij ligt als je baby op de zij of buik draait.

Wij testen of babymatrassen hard genoeg zijn.

Speciale topdekjes

Sommige merken - zoals AeroSleep - verkopen matrassen met speciale topdekjes. Deze dekjes zouden extra ventileren en daardoor veiliger zijn voor de baby. Daar is echter geen enkel bewijs voor.

Slaapzak of deken

Laat kinderen jonger dan 2 jaar niet onder een dekbed slapen. Jonge kinderen kunnen een dekbed nog niet wegduwen of eronderuit kruipen. Er is dus een kans op verstikking en oververhitting.

Gebruik liever een katoenen babyslaapzak of een niet al te dik babydekentje met laken.

Slaaphouding

Leg je kind altijd op zijn rug in bed. Dat is het advies van de kraamzorg en het consultatiebureau. Het is de veiligste slaaphouding, omdat het gezichtje vrij ligt. Wil of kun je je baby niet op de rug laten slapen? Overleg dan met de (consultatiebureau)arts wat de beste oplossing is.

Tip: Wissel de richting waarin je baby kijkt door voorzichtig het hoofdje te draaien. Het ene slaapje naar links, het volgende naar rechts. Op deze manier beperk je de kans op een afgeplat hoofdje. Zodra een baby zichzelf makkelijk kan omdraaien, is het geen probleem om hem zelf zijn slaaphouding te laten bepalen.

Leg je kind niet vast

Je kind op de rug laten slapen is een van de belangrijkste veiligheidsadviezen. Leg hem nooit vast met riemen, banden of 'stutranden' om te voorkomen dat bij op zijn buik draait.

Lees meer over je baby vastleggen in bed.

Eigen bed

Kinderartsen en veiligheidsdeskundigen raden met klem af om jonge baby's (tot 4 maanden) bij je in bed te laten slapen. Mieke Cotterink van VeiligheidNL noemt een paar redenen. 'Baby's kunnen bekneld raken tussen het matras of stikken doordat hun ouders tegen ze aan of zelfs op ze rollen. Ook kunnen baby's het te warm krijgen door het beddengoed van de ouders.' 

Geef je borstvoeding, leg je baby dan na de voeding altijd terug in zijn eigen bedje. Na 4 maanden is het minder gevaarlijk om je baby bij je in bed te laten slapen. Houd bij vroeggeboren of erg lichte baby's 6 maanden aan.

Lees meer over co-sleepers

Meer weten?

Op de site van VeiligheidNL kun je een slaaptest doen om je kennis over het opmaken van babybedjes te checken.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Nieuw & interessant

 • kind-veiligheid-hoofdbeeld01

  Je kind en veiligheid

  Kinderen moeten op jou kunnen vertrouwen voor een veilige omgeving om in op te groeien. Waar moet je aan denken?

 • Superior-wave afrader
  Nieuws | 27 feb.

  Afrader en veiligheidsproblemen in babymatrassentest

  De Consumentenbond raadt consumenten af om het babymatrasje Pretura Superior Wave te kopen. Het matrasje is onveilig, zo blijkt uit een test van de Consumentenbond. Ook 3 andere ledikantmatrassen tonen veel mankementen en krijgen een dikke onvoldoende.