! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Welke bescherming biedt een anti-zonnebrandmiddel

Anti-zonnebrandmiddelen beschermen tegen UVB en UVA-straling. Maar ze beschermen niet 100% en bieden ook niet de hele dag bescherming. 

Lauri Ten Grotenhuis

Lauri Ten Grotenhuis , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:16 april 2021

Strand-vroeg-moeder-dochter

Beschermt een anti-zonnebrandmiddel tegen UVA- en UVB-straling?

Ja, anti-zonnebrandmiddelen beschermen tegen beide soorten straling. De SPF-factor vertelt je in hoeverre een product je beschermt tegen de UVB-straling. Hoe hoger het getal hoe beter de bescherming. UVB-straling wordt, afhankelijk van de gebruikte filters in een anti-zonnebrandmiddel, weerkaatst of geabsorbeerd.

De bescherming tegen UVA wordt niet standaard uitgedrukt in een getal op de verpakking. Maar op sommige verpakkingen zie je dat de bescherming tegen UVA uitgedrukt is met sterren. Ook is vastgelegd dat UVA minstens een derde van de bescherming tegen UVB-straling moet bieden. 

In onze testen van antizonnebrandmiddel met SPF30 en SPF50/50+ kun je zien of producten aan deze voorwaarde voldoen. 

Op de verpakking van een anti-zonnebrandmiddel staat (vaak in een rondje) dat een product tegen UVA- en UVB-straling beschermt. 

Wat is het verschil tussen UVA- en UVB-straling?

UVA en UVB zitten allebei in zonlicht, maar ook in het licht van een zonnebank. Het maakt voor de huid niet uit waar de straling vandaan komt: 

 • UVA veroorzaakt huidveroudering en zonneallergie. Het dringt diep door in je huid en wordt niet tegengehouden door wolken of glas. 
 • UVB dringt door in de bovenste huidlagen en zorgen voor huidverbranding en de aanmaak van vitamine D.

Beide vormen van straling dragen bij aan het risico op huidkanker.

Beschermt een anti-zonnebrandmiddel volledig?

Nee, er is geen enkel middel dat tegen alle UV-straling beschermt. Anti-zonnebrandmiddelen mogen niet claimen dat ze volledige bescherming bieden tegen de risico's van overmatige blootstelling aan UV-straling.

Zinnen zoals 'het middel biedt 100% bescherming tegen UV-straling' of 'zonblokkering', 'zonblokkeerder' of 'totale bescherming' zijn niet toegestaan.

Is er een middel dat je maar 1 keer per dag hoeft te smeren?

Een anti-zonnebrandmiddel mag niet de indruk wekken dat je het maar 1 x hoeft aan te brengen. Bijvoorbeeld door op de verpakking te zetten: 'Beschermt de gehele dag'.

Toch zijn er producten waarbij je dat misschien wel zou kunnen denken. Riemann P20 bijvoorbeeld heeft op de verpakking staan: 'durable up to 10 hours'. Onderzoek heeft echter uitgewezen dat na een dag de bescherming met 75% afneemt. En zeker als je gaat zwemmen, zweet, of veel beweegt zal het aangebrachte zonnebrandmiddel van je huid af gaan. 

Wist je dat…

 • een aangename temperatuur niets zegt over de zonkracht? Zonkracht is een maatstaf voor de hoeveelheid ultraviolette straling die in zonlicht zit. Deze loopt van 1 tot 10. Vanaf 7 is de zonkracht behoorlijk hoog. Houd de zonkracht in de gaten via www.knmi.nl.
 • we het hele jaar door blootgesteld worden aan UV-straling?
 • er ook UVC-straling van de zon afkomt, maar die bereikt de aarde niet.
 • UV-straling ook van onderaf kan komen? Onder meer door reflectie op water, zand en sneeuw.
 • de meeste mensen onvoldoende beschermd zijn, omdat ze te weinig zonnebrandcrème smeren? Ook herhalen ze het insmeren niet vaak genoeg om voldoende bescherming te bieden.

Lees verder

Nieuw & interessant

 • zonnen
  22 apr.

  Voor- en nadelen van zonlicht

  De zon heeft vele aanbidders, maar we weten inmiddels ook dat uren in de zon liggen niet zonder gevaar is. Wat zijn de voor- én nadelen van zonnen?
 • zonnebrandtest-2017
  4 mei.

  Hoe wij zonnebrand testen

  We testen zonnebrand volgens internationale afspraken. Dit doen we in een gecertificeerd laboratorium. De omstandigheden controleren we nauwkeurig.
 • zonnebrand-jongen
  22 apr.

  Test zonnebrand kinderen

  We testten anti-zonnebrandmiddelen met beschermingsfactor SPF 50 en 50+. De meeste van deze anti-zonnebrandmiddelen melden op hun verpakking 'voor kids'.
 • mineralen-gezondeten

  Voeding & Gezondheid

  Bekijk onze tests rondom (slimme) gezondheidsproducten en voeding of vind meer informatie over diëten, gezond eten en vitamines. Lees ook alles over je zorgverzekering of zelfzorgmedicijnen.