icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Test muurverf: '1x dekkend' zegt niet alles

Test|Wij testten 23 witte muurverven om te kijken welke verf goed hecht en een mooi resultaat geeft. Ook keken we hoeveel verf je nodig hebt voor een dekkend resultaat. De beste verf scoort een 8,7, de slechtste een 4,1.

Brigitte van der Bent

Brigitte van der Bent , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:3 juli 2020

muurverf-niet-dekkend-witten-roller-vrouw

3 Highlights uit de test

 1. 1
  Schrobklasse: hoe goed kun je een geverfde muur boenen?

  Niet alle muurverven kun je goed schoonmaken. Hoe goed verf tegen boenen kan, wordt aangegeven met de ‘schrobklasse’. Op de verpakking vind je schrobklassen van 1 tot en met 5. Hoe lager, hoe beter de geverfde muur te reinigen is. Schrobklasse 1 kan dus het best tegen schrobben, klasse 5 het minst. De schrobklasse is belangrijk voor muren die snel vies worden. Denk aan een kinderkamer, keuken of trappenhuis.

 2. 2
  De echte prijs per vierkante meter

  De prijs per liter zegt weinig over hoe duur of goedkoop verf echt is. Belangrijk is hoeveel vierkante meters je kunt schilderen met een liter, plus het aantal lagen dat je nodig hebt voor een dekkend eindresultaat. Daarom hebben we de prijs per m2 berekend. Zo weet je wat de werkelijke kosten zijn.

 3. 3
  Waterbasis

  Alle muurverf in deze test is op waterbasis. Verf op waterbasis is minder schadelijk voor de gezondheid dan verf op terpentinebasis. Verf op terpentinebasis bevat namelijk veel oplosmiddel, oftewel vluchtige organische stoffen (VOS). VOS verdampen tijdens het schilderen en zijn schadelijk. Muurverf op waterbasis mag maar een beperkte hoeveelheid VOS bevatten (maximaal 30 gram per liter).

Geteste merken

Alle producten in de test zijn op waterbasis. Daaronder vallen latex-, acryl- en vinylverf (zogenaamde ‘latexverf’). De geteste muurverven in deze test kochten we bij verfspeciaalzaken, online-verfwinkels, bouwmarkten Gamma, Formido, Hornbach en Praxis, en bij Action, Hema en Kwantum.

We testten verf van de merken: Alabastine, Baseline, Flexa, Histor, Hoeka, Perfection, Sigma, Sencys en Sikkens, en verschillende huismerken.

 

Conclusie

Van de 23 muurverven in deze test dekken 4 soorten in 1 keer. De meeste hadden 2 lagen nodig voor meer dan 97% dekking. Dit zijn ook merken met de term '1x Dekkend' op de verpakking. En 1 merk dekte pas na 4 lagen.

 

Benieuwd naar de testresultaten?

Word lid en krijg direct toegang tot alle testresultaten van onze experts.

Word lid

Al lid? Log dan in

Arrow_Blue

Word ook lid

Maak 7 dagen gratis kennis met de Consumentenbond en bekijk direct dit artikel én al onze andere tests.

Nieuw & interessant

 • Schilderdiensten Consumentenbond
  Nieuws  |  15 mei.

  Consumentenbond lanceert Schilderdienst

  Met de Schilderdienst helpt de Consumentenbond consumenten die hun buitenschilderwerk willen laten doen. Ze kunnen met de dienst gemakkelijk een offerte opvragen en een betrouwbare schilder vinden.
 • verbouwen-bouwmarkt
  26 mrt.

  Goedkoopste bouwmarkt

  Welke bouwmarkt is het goedkoopst en loont het om aanbiedingen in de gaten te houden?
 • asbest-verwijdering
  18 okt.

  Asbest in je huis

  Bij oudere huizen is asbest vaak nog aanwezig. Dat kan gezondheidsrisico's opleveren tijdens een verbouwing. Let daarom goed op.
 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.