icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Bespaar met het Energiecollectief |

Schrijf je nu in

Energiecollectief icon

7 tips voor verhuizen met jonge kinderen

Afscheid nemen van je huis, buurt en vriendjes: verhuizen kan een heftige gebeurtenis zijn voor kleine kinderen. Zo zorg je voor een goede voorbereiding.
Else Meijer
Else Meijer

Expert Woning & Huishouden

verhuizing

Vertel het niet te vroeg

Verhuisplannen? Vertel het dan niet te vroeg aan je kind. Zeker jonge kindjes kunnen dan steeds meer tegen de verhuizing op gaan zien. Het beste kun je pas iets vertellen als er concrete plannen zijn en vaststaat waar jullie gaan wonen.

Leg uit wat verhuizen is

Lees samen een kinderboek dat over verhuizen gaat en uitlegt wat verhuizen betekent. Daarnaast is het goed om een beeld te schetsen van de verhuizing. Vertel hoe leuk het nieuwe huis is, wat voor mooie kamer je kind krijgt en dat hij allemaal leuke nieuwe vriendjes gaat ontmoeten.

Maak alvast kennis

Neem je kind een paar keer mee naar het nieuwe huis om te wennen. Laat hem uitgebreid zijn nieuwe kamer zien en maak een wandeling door de buurt. Zo ontdek je samen waar de speeltuin is, waar jullie boodschappen kunnen doen en waar de school of peuterspeelzaal zit.

Licht jullie omgeving in

Vertel aan de oude peuterspeelzaal of school dat jullie gaan verhuizen. Zo kunnen ze daarmee rekening houden en een afscheid organiseren. Op de laatste dag kun je je kind traktaties laten uitdelen. Ook goed: neem afscheid van de buurt door samen alle buren gedag te zeggen.

Verhuis samen

Geef je kind een rol bij de verhuizing. Laat hem bijvoorbeeld zelf een paar dierbare spulletjes in een tas of rugzakje stoppen, die hij vervolgens zelf meeneemt naar het nieuwe huis. Het is goed om je kindje erbij te laten zijn op de verhuisdag, maar zorg wel dat iemand hem kan vermaken.

Neem vertrouwde spullen mee

Is je kind toe aan een groter bed? Gebruik dan toch even het oude bedje in het nieuwe huis. Oude spullen dragen bij aan een vertrouwd en veilig gevoel. Ook is het goed om je kind wat invloed te laten uitoefenen: laat hem bijvoorbeeld een stukje muur verven of kiezen uit 3 behangstaaltjes.

Verhuiscoach

Nieuw huis? Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos. Meld je aan voor de online Verhuiscoach en ontvang per mail alle informatie voor je nieuwe huis.

Inschrijven

Kader Verhuiscoach

Geef genoeg aandacht

Vergeet niet je kind genoeg aandacht te geven. Praat over de verhuizing en toon begrip voor de verdrietige gevoelens van je kind. Daarnaast is het belangrijk dat je, net als in het vorige huis, snel weer voor rust en regelmaat zorgt. Zo voelt je kind zich snel weer veilig thuis.

Rechtsbijstandverzekering

Ga je binnenkort verhuizen? Dan is het slim om over een rechtsbijstandverzekering na te denken. Je kunt met van alles te maken krijgen tijdens je verhuizing: van verborgen gebreken tot een conflict met je aannemer of verhuurder. Ook weet je nog niet met wat voor buren je te maken krijgt. Met onze vergelijker voor rechtsbijstandsverzekeringen kun je premies en voorwaarden vergelijken om de beste keuze te maken.

Lees ook:

Bekijk ook onze Baby & Kind Facebook-pagina.

Nieuw & interessant

 • even-voorstellen

  Videoreeks: nieuw huis, nieuw avontuur

  Adil en Laura kochten hun eerste huis. Bij een nieuw huis moet er veel geregeld worden. Speciaal voor een videoreeks volgen wij hen in alle stappen. Van het afsluiten van de hypotheek, het regelen van verzekeringen tot de verhuizing. Kijk je mee?

 • demeubeltaxi
  Eerste indruk  |  1 nov.

  De Meubeltaxi

  Betaal je liever niet teveel voor een verhuisbedrijf, maar heb je te veel of te zware spullen om zelf te verhuizen? De Meubeltaxi biedt een tussenoplossing. Hoe werkt deze dienst?
 • hypotheek-tot-verhuisdoos
  Nieuws  |  24 aug.

  Flinke prijsverschillen tussen verhuisbedrijven

  Een praktijkproef van de Consumentenbond laat zien dat de prijs van een verhuizing uiteen kan lopen van €337 tot €2313. Consumenten krijgen het advies om prijzen en voorwaarden van verhuisbedrijven goed met elkaar te vergelijken.
 • overzicht - praktisch regelen

  Praktisch regelen verhuizing

  Een verhuizing gaat standaard gepaard met veel plannen en afvinklijstjes. Naast de ultieme verhuischecklist helpen we je graag met praktische tips en aandachtspunten om je verhuizing zo vlekkeloos mogelijk te te laten verlopen.