icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Huis kopen? Denk aan een rechtsbijstandverzekering

Ben je van plan een huis te kopen of te verbouwen? Sluit dan ruim van tevoren een rechtsbijstandverzekering af. Als er iets misgaat, ben je met een rechtsbijstandverzekering al snel goedkoper uit dan wanneer je zelf een advocaat moet inschakelen. 
Barbara van der Est

Barbara van der Est , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 28 juni 2022

ruzie-verbouwing

Bij de aankoop van een huis is een rechtsbijstandverzekering (met module Wonen) geen overbodige luxe. De rechtsbijstandsverzekeraar geeft hulp bij geschillen rondom verbouwing en onderhoud. Ook burenproblemen zijn gedekt. Deze gaan vaak over beplanting, hinder en recht van overpad.

Denk aan de wachttermijn

Vlak voor of tijdens het conflict een rechtsbijstandverzekering afsluiten heeft geen zin. Reeds lopende en 'voorziene' geschillen zijn altijd uitgesloten van dekking. Je kunt dan wel ‘losse’ rechtshulp inschakelen of zelf een jurist of advocaat zoeken.

Daarnaast hebben sommige rechtsbijstandverzekeraars bij woongerelateerde geschillen een wachttijd van 3 maanden. Onder andere Centraal Beheer, FBTO, Interpolis en ZLM hanteren deze termijn. Tijdens de wachttijd is er geen dekking voor deze geschillen.

Voor en tijdens de koop van een huis

Als je een (aankoop)makelaar in de arm neemt, kun je een discussie krijgen over de verleende dienst. Zo’n geschil valt bij de meeste verzekeringen onder de dekking Consument en Wonen of onder de Basisdekking. Ook tijdens de koop ligt een geschil op de loer. Bijvoorbeeld over het koopcontract en de daarin opgenomen ontbindende voorwaarden zoals financieringsvoorbehoud en bouwkundig voorbehoud. Voor die kwesties kun je meestal ook terecht bij de rechtsbijstandverzekering via de dekking Consument en Wonen.

Na de koop van een huis

Je kunt in de periode nadat je een huis hebt gekocht met diverse situaties te maken krijgen, zoals:  

Welke dekking heb ik nodig?

Let goed op hoe de rechtsbijstandverzekering is samengesteld. De ene verzekeraar heeft bijvoorbeeld de dekking Consument en Wonen. De andere verzekeraar heeft de dekking Consument los van de dekking Wonen.

 • Geschillen met de buren, conflicten over vergunningen, milieuzaken en andere woonkwesties vallen meestal onder de basisdekking van de rechtsbijstandverzekering of onder de module Consument en Wonen of Wonen. 
 • Geschillen met dienstverleners voor klussen aan je woning zoals loodgieters, installateurs en aannemers vallen onder de dekking Wonen.
 • Heb je een geschil met een dienstverlener over bijvoorbeeld internet of de cv-ketel, dan valt dit onder de dekking Consument. 

Losse modules

De meeste rechtsbijstandverzekeringen bestaan uit een standaarddekking met verschillende aanvullende dekkingen of pakketten met vaste dekkingscombinaties.

De rechtsbijstandverzekeringen van bijvoorbeeld a.s.r., ABN Amro, Centraal Beheer, FBTO en Interpolis zijn 'modulair' opgebouwd. Dit betekent dat je bij deze verzekeringen kunt kiezen welke dekkingen je wilt meeverzekeren of weglaten. Wij zijn voorstander van modulair verzekeren. 

Het loont om zorgvuldig de rechtsbijstandverzekeringen te vergelijken, zodat je alleen de onderdelen verzekert die voor jou belangrijk zijn. Je kunt hierdoor geld besparen

Conflict binnen de VvE

Koop je een appartement, dan ben je automatisch lid van de Vereniging van Eigenaars (VvE). Vaak is er wel dekking voor geschillen binnen de VvE, maar dit staat niet altijd duidelijk omschreven in de polisvoorwaarden. Bij de rechtsbijstandverzekeringen van De Goudse en Nationale-Nederlanden is er geen dekking bij VvE-gerelateerde conflicten.

Een rechtszaak starten

Loopt het geschil rondom de woning zo hoog op dat er een juridische procedure nodig is? Dan mag je via de rechtsbijstandverzekeraar zelf een advocaat of andere juridische deskundige kiezen.

Het recht op vrije advocaatkeuze is er alléén als de verzekeraar besluit een rechtszaak te starten. Er gelden wel maximumbedragen voor de kosten die de zelf gekozen advocaat maakt. Je kunt er ook voor kiezen om de procedure door een jurist of advocaat van de verzekeraar te laten voeren. Dan gelden er geen maximumbedragen.

Lees ook:

 

Schrijf je in voor onze e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.

Nieuw & interessant

 • post bezorgen
  15 apr.

  Verhuisservice PostNL

  Wie verhuist heeft een hoop te regelen. Onder andere adreswijzigingen. Dan is het gemakkelijk als je post nog een tijdje wordt doorgestuurd. Hoe werkt deze service van PostNL en wat kost het?
 • Inboedel-opslagbedrijven
  1 mrt.

  Grote dekkingsverschillen bij 'self-storage'

  Niet alle gedupeerden van de nieuwjaarsbrand bij Shurgard in Zoetermeer blijken goed verzekerd te zijn voor de schade. Er zijn grote verschillen in vergoeding door inboedelverzekeraars bij tijdelijke opslag.
 • plastic-afval
  4 sep.

  Wel of geen plastic scheiden?

  Plastic afval scheiden. Wat gebeurt er eigenlijk met ingezameld plastic? We lichten dit toe en geven je tips hoe je plastic afval kunt scheiden.
 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.