icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Peerby

Via Peerby.nl leen je spullen van mensen in de buurt of kun je zelf spullen beschikbaar stellen om uit te lenen. Duurzaam en kostenbesparend!

Peter Kulche

Peter Kulche , Expert Elektronica Gepubliceerd op:25 april 2017

peerby-online

Gereedschap en huishoudelijke artikelen lenen

gereedschap-uitlenenDie boormachine kun je misschien nog wel bij die aardige, handige buurman lenen, maar een behangafstomer, een slijptol of een partytent…?

Als de buurman het niet heeft kun je het vragen aan de kwart miljoen Nederlanders die zich hebben ingeschreven op Peerby. Per wijk zijn dat gemiddeld tientallen mensen. Die krijgen jouw leenverzoek toegemaild of in de Peerby-app. De mensen die eerder hebben aangegeven dat ze het gevraagde kunnen uitlenen worden het eerste benaderd, zo slim is Peerby wel.

Voordelen

 • Gratis
 • Geen advertenties op de site, ondanks de kosten
 • Ook (ver)huren mag
 • Een borgsom vragen (bij verhuur of uitlenen) is toestaan
 • Je bent niet verplicht zelf spullen uit te lenen (wel zo sportief als je het wel doet)

Nadelen

 • Je krijgt veel leenverzoeken in de mail. Soms wel meerdere per dag.

Vraag en aanbod matchen

De mensen die het gevraagde in huis hebben en ook willen uitlenen, reageren zelf op het verzoek. Peerby matcht vraag en aanbod maar bemoeit zich niet met de ‘leenafspraak’ die mensen vervolgens maken. Alleen bij duidelijke schendingen van de Peerbyspelregels grijpen de websitebeheerders in.

Site en app werken prettig, vlot en gemakkelijk en je wordt goed op de hoogte gehouden van de status van je leenverzoeken. Wel merken we dat buiten de grote steden het aantal gebruikers relatief laag is zodat je minder kans hebt op een snelle match’. Maar als je geen haast hebt blijft Peerby ook buiten de grote stad het proberen waard. Waarom zou je geld uitgeven als dat niet per se hoeft?

Peerby is een zeldzaam geldloos initiatief. Site, apps, de mensen achter Peerby; kosten zijn er wel, dus ergens zal geld vandaan moeten komen. Desondanks geen advertentie te zien. Wat een opluchting.

Heb je zelf leuke of minder leuke ervaringen met Peerby? Deel je ervaringen met Peerby in onze community.

Lees verder:

Nieuw & interessant

 • opslag-units
  24 sep.

  Je inboedel opslaan

  Ga je verhuizen of verbouwen en heb je tijdelijk ruimtegebrek, dan kun je je spullen tijdelijk elders opslaan. Welke mogelijkheden zijn er, waar moet je op letten?
 • aanhanger-verhuizen
  24 sep.

  Aanhangwagen huren

  Een aanhangwagen huren is meestal goedkoper dan een verhuisbus huren. Bij welke aanbieder kun je het voordeligst huren? En waar moet je verder op letten?
 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.

 • verhuischecklist-deurposter

  Gratis verhuischecklist

  Ga je verhuizen en wil je zeker weten dat je niks vergeet? Met de ultieme checklist heb je alles op een rij.