icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Kooptips wegwerpluiers

Wegwerpluiers heb je in veel verschillende maten en merken. Waar kun je op letten bij het kiezen van de juiste luier voor jouw kind?
Lauri Ten Grotenhuis
Lauri Ten Grotenhuis

Expert Woning & Huishouden

Bijgewerkt op:  20 maart 2018

baby luier 900 x 600

Wegwerpluier

Een dikkere en grotere luier betekent niet per definitie een betere luier. Belangrijk bij het kiezen van een wegwerpluier is onder andere:

 • hoe snel deze urine opneemt
 • of je de luier makkelijk aan- en uittrekt
 • de pasvorm

Je kunt een luier met een prima absorptievermogen hebben, maar als de maat niet goed is zal hij toch gaan lekken.

Kies de juiste maat

Pasgeboren baby

Een pasgeboren baby draagt meestal maat 1 (voor zo’n 2 tot 5 kilo). De ontlasting van baby’s die alleen melk drinken, is vloeibaarder dan die van baby’s die ook vast voedsel eten. Het absorberend vermogen van luiers is daarop aangepast. Ook is de huid van de pasgeboren baby's nog erg gevoelig, waardoor de luiers een speciale toplaag hebben.

Tip: Een luier met plasindicator (een strip die verkleurt als hij nat wordt) kan handig zijn. Bij kleine baby’tjes kun je namelijk nog niet goed voelen of er in de luier geplast is.

Baby van een paar maanden

Als je baby een paar maanden oud is, kun je overstappen naar maat 2 (3 tot 6 kilo), maar die zit vrij dicht op maat 1. Vaak zul je daarom direct overstappen naar maat 3 (4 tot 9 kilo). Maat 4 (7 tot 18 kilo) is de maat voor dreumesjes. Deze maat gebruik je het langst. Daarom is het de moeite waard hier flink van in te slaan als hij in de aanbieding is.

Bijna zindelijk

Als je kind toe is aan maat 5, is hij meestal ook klaar voor het potje. In de overgangsfase naar zindelijkheid gebruiken veel ouders luierbroekjes. Ook voor de nacht zijn er voor die periode speciale luierbroekjes te koop.

Beste uit de Test

In 2017 testte de Consumentenbond wegwerpluiers. We voerden een grote paneltest uit, waarbij 177 testers thuis 11 soorten luiers probeerden en er hun oordeel over gaven. In die test beperkten we ons tot luiers van maat 4.

De 2 luiers van Pampers scoorden het best in die paneltest. Pampers Active Fit kreeg het predicaat Beste uit de Test met een 8,0 als rapportcijfer. Pampers Premium Protection kwam met een iets lagere score (7,8) terecht op plaats 2.

Ook in eerdere tests (uit 2015 en 2002) kwamen Pampers luiers als Beste uit de Test. We kunnen dus wel zeggen dat Pampers de beste luiers maakt.

Sinds september 2017 zijn er ook Zwitsalluiers. Deze luiers zijn ongeveer even duur als Pampersluiers, maar hebben we niet meegenomen in onze luiertest. Wel hebben we de luiers van Zwitsel vergeleken met Pampers.

In 2016 deden we een grote enquête over luiergebruik en vroegen ouders naar hun ervaringen met luiers. Pampers en Kruidvat bleken de populairste wegwerpluiers. Bij wasbare luiers waren TotsBots en Little Lamb het populairst onder ons panel.

Beste Koop

Luiers van Pampers zijn superieur, maar je betaalt er ook meer voor. Luiers van Pampers zijn al snel 2,5 keer duurder dan huismerkluiers. Grote verpakkingen zijn natuurlijk goedkoper, en je kunt Pampers online kopen in flinke maandverpakkingen. Maar dan nog kosten Pampers met maat 4 (de maat die je het langst gebruikt) rond de €0,30 per luier.

Luiers van (supermarkt)huismerken kosten rond de €0,15. Uit onze paneltest uit 2017 bleek dat de prijs én kwaliteit van supermarktluiers heel dicht bij elkaar liggen. De luiers van Bumblies, verkrijgbaar bij de supermarkten van de superunie, kregen in die test het predicaat Beste Koop met een rapportcijfer van 7,1. Later in 2017 werden de Bumblies luiers aangepast, waardoor de luiers die in de winkel lagen anders waren dan die uit onze test en we het predicaat moesten intrekken.

Uiteindelijk zijn er meerdere luiers die goed én (in verhouding) goedkoop zijn. Ook is het de moeite waard om aanbiedingen in de gaten te houden.

Verschillende websites houden bij waar je de goedkoopste luier bij jou in de buurt kunt vinden en welke aanbiedingen er zijn. Kijk bijvoorbeeld op luierinfo.nl, watkostenluiers.nl, www.poopon.nl of luieraanbiedingen.net.

Lees ook:

De beste en veiligste producten voor je kind

Meer tips?
Volg ons op Facebook of lees ons advies over (producten voor) baby's en kinderen. Schrijf je in voor Mama telt af!  of Je baby's eerste jaar ontvang maandelijks in je mailbox praktische tips voor je zwangerschap of als je baby geboren. 

bad badderen schuim sop zeepsop spelen douche badkamer kind peuter

Nieuw & interessant

 • Philips uGrow app
  Eerste indruk  |  6 feb.

  Philips uGrow

  Philips uGrow is een app waarin je alle gegevens van je baby kunt bijhouden, van slaapritme en voedingen tot temperatuur.
 • zwitsal-luier-kindje2
  Test  |  8 nov.

  Wegwerpluiers: Pampers versus Zwitsal

  Nieuw op de luiermarkt: wegwerpluiers van Zwitsal. Kunnen deze luiers zich meten met een A-merk als Pampers?
 • baby-met-luiers
  26 sep.

  Test luiers

  Welke luier is de beste? We zochten het uit door 11 luiers van 10 merken te laten proberen door een panel van in totaal 177 consumenten.
 • school bso opvang oppas spelen blokken speelgoed meisjes

  Je kind en veiligheid

  Kinderen moeten op jou kunnen vertrouwen voor een veilige omgeving om op te groeien. Waar moet je aan denken?