icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wasbare luiers of wegwerpluiers?

Ken jij ze nog; de gevouwen luierdoeken van vroeger die vastgezet werden met een veiligheidsspeld? Tegenwoordig hebben we meer keuze als het om luiers gaat: je hebt de wegwerpluier, maar ook wasbare luiers van (eco)katoen, kunstvezel of zelfs bamboe. Wat is nou eigenlijk het beste voor je kind, het milieu én je portemonnee?
Lauri Ten Grotenhuis
Lauri Ten Grotenhuis

Expert Woning & Huishouden

baby en knuffel

Wat is het verschil in kosten?

De kosten zijn een belangrijk aspect. Het feit dat je in 1 keer een grote uitgave moet doen bij wasbare luiers schrikt sommige ouders af. Onterecht. Je bent gemiddeld zo’n €800 euro kwijt aan wasbare luiers over de tijd dat je kind luiers nodig heeft. De eerste investering is zo'n €400. Wegwerpluiers kosten je gemiddeld €1310 over de hele periode. Als je het niet bij 1 kind houdt zijn wasbare luiers nog voordeliger. 

Wat je kwijt bent aan luiers hangt af van de manier waarop je ze gebruikt. Kies je voor wegwerpluiers, dan hebben het merk en het aantal verschoonbeurten invloed op de kosten.

Kies je voor wasbare luiers, dan hangen de kosten ervan af of je nieuwe of tweedehandsjes gebruikt, hoe heet je ze wast, of je ze wel of niet in een wasdroger stopt, welke wasmachine je hebt en welk wasmiddel je gebruikt.

Milieu Centraal maakte een kostenoverzicht voor wasbare en wegwerpluiers voor een gemiddelde luierperiode van& 3 jaar en 2 maanden.

 Soort luier  Kosten (minimaal - maximaal)
 Wasbare luier  €830 (€490 - €1190)
 Wegwerpluier  €1310 (€680 - €1940)

Let op: kinderen met een wasbare luier zijn vaak eerder zindelijk dan 3 jaar en 2 maanden. De kosten kunnen dan nog voordeliger uitpakken.

Welke luier is gebruiksvriendelijker?

Wegwerpluiers zijn makkelijk. Als ze vies zijn gooi je ze gewoon weg en doe je een nieuwe om. Maar de huidige generatie wasbare luiers zijn niet veel moeilijker.

Voor wie twijfelt over hoe het precies werkt: Lees meer over kooptips wasbare luiers.

De voorgevormde wasbare luier, de katoenen inlegger en het overbroekje kun je gewoon wassen. De poep hoef je in principe niet uit de luier te spoelen voordat je ‘m in de wasmachine stopt. Door losse inlegvelletjes te gebruiken wordt het vocht doorgelaten en de ontlasting niet. Hierdoor kun je het inlegvelletje met de ontlasting weggooien bij het verschonen en blijven billetjes langer droog.

Je kunt (de onderdelen van) wasbare luiers prima met ander wasgoed laten meedraaien. Let wel op dat je geen wasverzachter gebruikt: katoenen luiers nemen daardoor minder vocht op en baby huidjes zijn er gevoelig voor. Ook de hoeveelheid extra was is te overzien. Per dag verschoon je gemiddeld 5 luiers. In de eerste 2 levensmaanden zul je per week zo’n 1,5 wasje extra moeten draaien volgens Milieu Centraal. Daarna ongeveer 1 extra wasbeurt per week.

Drogen van wasbare luiers kan gewoon aan de waslijn of in de droger.

Wat is milieuvriendelijker, wasbaar of wegwerp?

In onze enquete over luiers blijkt dat veel ouders zich afvragen of wasbare luiers milieuvriendelijker zijn dan wegwerp. Je bent immers vaker aan het wassen, en die inlegvellen, hoe zit het daarmee? Milieucentraal geeft echter duidelijk aan dat ook als je het wassen, wasmiddel en droger meetelt, wasbare luiers het beste zijn voor het milieu.

Hoeveel scheelt het dan als je wasbare luiers gebruikt? Zelfs als je een wasdroger gebruikt, belasten wasbare luiers het milieu minder dan wegwerpluiers. Wanneer je op 60 graden wast en de droger gebruikt, is de uitstoot van broeikasgassen 1,5 keer lager dan van wegwerpluiers. Nog beter voor je energiekosten en het milieu is drogen aan de lijn. De CO2-uitstoot is dan zelfs 2,5 keer lager. Ook kun je wasbare luiers prima op 40 graden wassen. Het is wel verstandig om te wassen op 60 graden als je kindje ziek is, aan het spugen is, diaree heeft, of bij hardnekkige vlekken.

De gebruikers van wegwerp luiers over wasbare luiers

Eind 2016 hielden we een grote enquete over luiers op onze facebook pagina. Verreweg de meeste gebruikers van wegwerpluiers (977 respondenten) hebben nooit wasbare luiers overwogen. Een deel heeft het wel overwogen maar nooit gedaan. Een klein deel (4,5%) heeft ook wel eens wasbare luiers gebruikt.

Wasbare luiers lijken de mensen die het nooit overwogen of geprobeerd hebben teveel gedoe, vies en onhygiënisch. Andere redenen om het niet te gebruiken zijn dat de kinderopvang, of andere verzorgers ze niet willen gebruiken.

Daarnaast schrikt af dat je extra wassen moet draaien bij een wasbare luier. Met een baby in huis moet je sowieso al meer wassen. En zoals eerder gezegd was je volgens Milieu Centraal mgemiddeld 1,5 was per week meer als je wasbare luiers gebruikt. Sommige aanbieders van wasbare luiers hebben het in de eerste periode over 2 of 3 wassen meer. Het zal natuurlijk ook liggen aan de capaciteit van je wasmachine, hoe vaak je wilt wassen en of je ruimte hebt om ze te drogen of je dat een probleem vindt.

Van de 43 ouders die wasbare luiers geprobeerd hebben maar er niet mee zijn doorgegaan vindt een groot deel het toch teveel gedoe. Maar een deel is ook niet tevreden omdat de wasbare luiers lekte of te dik waren.

De gebruikers van wasbare luiers over wegwerpluiers

Bij de groep van 386 ouders die nu wasbare luiers gebruikt, heeft bijna drie kwart ook eens wegwerpluiers gebruikt; veelal Pampers of Kruidvat. Redenen om geen wegwerpluiers te gebruiken zijn met stip milieuoverwegingen, en het niet willen bijdragen aan de afvalberg. Je gebruikt gemiddeld 5 luiers per dag, als je die weggooit is dat 260 kilo afval per jaar. Bij wasbare luiers gooi je alleen de inlegvellen weg. Niet in de wc maar in de prullenbak adviseert Milieu Centraal, ook als op de verpakking staat dat het wel in de wc mag.

Een groot deel vindt de wegwerpluiers te duur. De eerste investering is weliswaar groter, maar over de gehele periode dat je luiers gebruikt bespaar je een flink bedrag. Een derde geeft aan dat kinderen minder snel zindelijk worden met een wegwerpluier.

Andere redenen zijn dat kinderen allergische reacties kregen op de wegwerpluiers, en dat ouders van mening zijn dat er in wegwerp luiers chemische stoffen zitten die slecht zijn voor hun kind. Stank en doorlekken van wegwerpluiers worden ook genoemd.

Maar wasbare luiers zijn ook gewoon leuk. je kunt leuke stofjes en printjes kopen; auto’s, zonnetjes, bloemetje of gewoon een vrolijk kleurtje. En bijkomend voordeel voor sommigen: met wasbare luiers heb je altijd luiers in huis.

In beide categorieën zijn er overigens verschillende merken (of modellen) met een duurzaamheidscertificering.

Lees ook:

De beste en veiligste producten voor je kind

Meer tips?
Volg ons op Facebook of lees onze artikelen over baby's en kinderen. Ben je zwanger? Schrijf je in voor de nieuwsbrief Mama telt af! en ontvang praktische to-do lijstjes voor de maanden van je zwangerschap in mailbox.

bad badderen schuim sop zeepsop spelen douche badkamer kind peuter

Nieuw & interessant

 • uGrow-hoofdbeeld-eerste-indruk
  Eerste indruk  |  22 dec.

  Philips uGrow

  Philips uGrow is een app waarin je alle gegevens van je baby kunt bijhouden, van slaapritme en voedingen tot temperatuur. Je sluit er ook een slimme babymonitor en oorthermometer op aan. De gegevens worden automatisch in de app gezet.
 • baby-met-luiers
  26 sep.

  Test luiers

  Welke luier is de beste? We zochten het uit door 11 luiers van 10 merken te laten proberen door een panel van in totaal 177 consumenten.
 • baby-luier-BenK
  26 sep.

  Paneltest luiers

  In deze test laten we jonge ouders zelf thuis verschillende luiers proberen. Lees meer over hoe de test in z'n werk ging
 • school bso opvang oppas spelen blokken speelgoed meisjes

  Je kind en veiligheid

  Kinderen moeten op jou kunnen vertrouwen voor een veilige omgeving om op te groeien. Waar moet je aan denken?