icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Zorgeloos zonnen

Zodra de zon schijnt, gaan we op zoek naar zonnebrandmiddelen. Welke nu het meest geschikt is, verschilt per persoon. Tips waarop je kunt letten voordat je tot aanschaf overgaat, en hoe je veilig kunt zonnen.

Bijgewerkt op:12 november 2018

Layer-111

Voor- en nadelen van zon

Zonlicht heeft een aantal goede eigenschappen:

 • Zorgt voor een goed humeur
 • Kan huidziekten zoals eczeem en psoriasis helpen verminderen.
 • Zorgt de zon voor de aanmaak van vitamine D in ons lichaam, dat weer nodig is voor gezonde botten en spieren en een goede weerstand.

Maar zonlicht heeft ook een nadeel:

 • Zo is er een duidelijk verband tussen zonlicht en het ontstaan van huidkanker.

Jaarlijks krijgen 47.000 Nederlanders de diagnose huidkanker. Daarmee is huidkanker 1 van de 3 meest voorkomende kankervormen in Nederland. Een groot aantal van deze gevallen krijgt een onschuldige vorm van huidkanker die makkelijk operatief te verwijderen is en niet kan uitzaaien. Bij zo'n 3500 mensen wordt jaarlijks echter een melanoom ontdekt, een moedervlek die grillig is van vorm en meestal asymmetrisch.

Raadpleeg bij twijfel altijd een huisarts. Hij of zij kan je dan eventueel doorverwijzen naar de dermatoloog.

Kinderen in de zon

zorgeloos-zonnen-kinderenMet warm weer wil je je kinderen buiten kunnen laten spelen. Wees verstandig: smeer je kind goed in en laat hem beperkt in de zon. Dermatologen hebben achterhaald dat hoe vaker je kind verbrandt, hoe groter de kans op huidkanker op latere leeftijd. Uit onderzoek van de KWF blijkt dat 1 op de 7 kinderen al eens ernstig verbrand is geweest. En met ernstig verbrand bedoelen ze dan een felrode huid, met eventueel blaren.

Tips:

 • Baby's en peuters kun je beter helemaal niet in de zon laten.
 • Kleding beschermt tegen de zon. Er is ook speciale UV-kleding te koop.
 • Zet kinderen een pet of hoed op.
 • Oudere kinderen moet je goed smeren met zonnebrandmiddelen als de zon schijnt.
 • Gebruik zonnebrandmiddel met een Sun Protection Factor (SPF) van minimaal 30. Dat houdt 97% van de UV-straling weg.
 • Smeer jezelf en je kinderen 15 tot 30 minuten van tevoren in, voordat je de zon in gaat. Dan heeft het zonnebrandmiddel voldoende tijd om door de huid te dringen en in te werken.
 • Parfum is in elke zonnebrandcrème overbodig, maar vooral bij zonnebrandcrème voor kinderen is het schadelijk. Het kan zorgen voor allergische reacties, maar ook voor de ontwikkeling van een allergie op latere leeftijd. Lees meer over ingrediënten in cosmetische producten. 

Welke factor bij welke huidtype?

Ieder zonnebrandmiddel bevat een beschermingsfactor ofwel Sun Protection Factor (SPF). Hoe lichter je huidskleur en hoe lastiger je bruin wordt, hoe hoger de beschermingsfactor je nodig hebt. Voor kinderen adviseren we een beschermingsfactor van minimaal 30. Ons advies per huidtype:

Huidtype 1

Verbrandt heel snel, wordt niet bruin.
Kenmerken: zeer lichte huid, vaak met sproeten, rossig of lichtblond haar, blauwe ogen
Beschermingsfactor: 20 tot 30.
Let wel: het verschil in bescherming tussen factor 20 en 30 is minimaal. Tussen factor 30 en 50 is het helemaal klein. Bij factor 30 komt er nog 3% straling door het filter, bij 50 is dat nog 2%.

Huidtype 2

Onbeschermde huid verbrandt snel, wordt langzaam bruin.
Kenmerken: lichte huid, blond haar, lichte ogen.
Beschermingsfactor: 15+

Huidtype 3

Onbeschermde huid, verbrandt zelden, wordt gemakkelijk bruin.
Kenmerken: licht getinte huid, donkerblond tot bruin haar, vaak donkere ogen
Beschermingsfactor: 10-15

Huidtype 4

Onbeschermde huid verbrandt bijna nooit, bruint zeer goed.
Kenmerken: getinte huid, donker haar, donkere ogen.
Beschermingsfactor: 6-10

Kooptips zonnebrandmiddelen

 • Goedkope en duurdere zonnebrandmiddelen hoeven niet te verschillen niet in kwaliteit van bescherming. Dure middelen beschermen soms niet goed, en goedkope juist wel, maar andersom kan ook. De prijs is absoluut geen graadmeter is gebleken uit onze tests naar zonnebrandmiddelen.
 • Koop een zonnebrandmiddel dat naast bescherming tegen UVB-straling ook beschermt tegen UVA. Dit zie je aan een logo van een blauwe cirkel met daarin UVA op de verpakking.
  UVA veroorzaakt huidveroudering en zonneallergie. UVB-stralen komen vooral bij zonnig en onbewolkt weer voor. Deze stralen dringen door in de bovenste huidlagen en zorgen voor huidverbranding en de aanmaak van vitamine D. Beide vormen van straling dragen bij aan het risico op huidkanker.
 • Een zonnebrandmiddel van een jaar geleden kun je deze zomer nog prima gebruiken. Uit een test zonnebrandmiddelen van de Consumentenbond bleek dat zonnebrandmiddelen een jaar later nog even hoge UVA- en UVB-bescherming boden. Tenzij het product vies ruikt, een rare kleur heeft of niet meer mengt na het schudden: gooi het in dat geval weg.

Waterresistent

Waterresistente zonnebrandmiddelen blijken hun naam niet helemaal waar te maken. Fabrikanten mogen 'waterbestendig' op de verpakking zetten, als na een waterbadje van 2 keer 20 minuten nog 50% van de beschermingsfactor op de huid zit.

Verstandig zonnen

 • Geniet van de zon, maar voorkom verbranding.
 • Bouw het aantal uren in de zon langzaam op, zodat je huid aan de zon kan wennen.
 • Bescherm de huid niet alleen tijdens een stranddag. Ook met sporten, tuinieren en wandelen is zonbescherming nodig.
 • Vermijd de zon bij voorkeur tussen 12.00 en 15.00 uur. Blijf niet te lang in de zon ook al gebruik je een zonnebrandmiddel.
 • Geen enkel zonnebrandmiddel beschermt voor 100%. Wel beschermen zonnebrandmiddelen over het algemeen goed. Herhaal het insmeren iedere 2 uur.
 • Gebruik voldoende zonnebrandmiddel per keer. Voor een volwassene geldt 1 theelepel voor het gezicht, 1 theelepel voor elke arm, elk been, en zowel de voor- als achterkant van de romp.
 • Zorg ervoor dat je gelijkmatig insmeert en geen plekken overslaat.
 • Smeer jezelf en de kinderen altijd opnieuw in zodra je het water uitkomt en na het afdrogen, ook als je een waterresistent zonnebrandmiddel gebruikt.
 • Smeer jezelf en kinderen regelmatig in als je veel zweet.
 • Bewaar zonnebrandmiddelen op kamertemperatuur in een gesloten verpakking. Zonlicht is niet goed voor het product.
 • Ogen zijn ook kwetsbaar voor de felle zon. Bescherm deze goed, om staar of lasogen te voorkomen. Voor kinderen is een kinderzonnebril verstandig.

Wist je dat…

 • een aangename temperatuur niets zegt over de zonkracht? Zonkracht is een maat voor de hoeveelheid ultraviolette straling die in zonlicht zit en loopt van 1 tot 10. Vanaf 7 is behoorlijk hoog. Hou de zonkracht in de gaten via knmi.nl.
 • we het hele jaar door blootgesteld worden aan stralen?
 • UV-stralen ook van onderaf kunnen komen? Door reflectie op water, zand en sneeuw.
 • de meeste mensen niet goed beschermd zijn omdat ze te weinig zonnebrandcrème opsmeren? Ook herhalen ze het insmeren niet vaak genoeg om voldoende bescherming te bieden.
 • de geclaimde bescherming niet altijd gehaald wordt? In onze testen van zonnebrand zien we altijd wel een paar producten die minder bescherming bieden dan ze claimen.
 • het lichaam uv-B-stralen nodig heeft om vitamine D te maken?

Ingrediënten van zonnebrandmiddelen

In onderstaande tabel een overzicht van ingrediënten die je tegenkomt op de verpakking van veel zonnebrandmiddelen.

 UV-filters4-aminobenzoic acid
2-fenylbenzimadozol-5-sulfonzuur
2-hydroxy-4-methoxybenzofenon
3-benzylidene camphor
 Pigmenten Titaandioxide
Zinkoxide
Magnesiumoxide
 Anti-oxidanten Vitamine E (tocoferol)
Vitamine C (ascorbinezuur)
 Conserveermiddelen  

Daarnaast bevatten zonnebrandmiddelen hulpingrediënten. Afhankelijk van of het een spray, olie, milk, mousse of crème is.

 Stabilisatoren

Magnesiumsulfaat
Natriumchloride

 Geurstoffen

Parfum: Let op, parfum kan irritatie van de huid geven bij mensen die hier gevoelig voor zijn.

In kinderzonnebrand kan je parfum beter vermijden.

 OlieParaffineolie
Vetzuurtriglyceriden
Siliconenolie
 Verdikkingsmiddelen Polyacrylaten
Magnesiumaluminiumsilicaat
 EmulgatorenGlycerinesorbitan-vetzuurester
Polyglycerinevetzuurester
Cholesterol

Er zijn ook ingrediënten die wij liever niet in zonnebrandmiddelen terug zien omdat daar discussie over bestaat of ze wel veilig te gebruiken zijn zoals butylphenyl methylpropianal (BMHCA). Deze geurstof recentelijk is afgeraden door de SCCS (Scientific Committee on Consumer Safety) om te gebruiken in cosmetische producten die op de huid worden aangebracht of afgespoeld worden. Ook zonnebrandmiddelen die het allergeen HICC (hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde) of (mogelijk) hormoonverstorende ingrediënten bevatten krijgen in onze test zonnebrandmiddelen aftrekpunten. 

Lees ook:

De beste en veiligste producten voor je kind

Meer tips?
Volg ons op Facebook of lees ons advies over (producten voor) baby's en kinderen. Schrijf je in voor Mama telt af!, Papa telt af! of Je baby's eerste jaar. Dan ontvang je maandelijks in je mailbox praktische tips voor de zwangerschap of als de baby is geboren. 

bad badderen schuim sop zeepsop spelen douche badkamer kind peuter

Nieuw & interessant

 • babydoekjes-billen
  24 jul.

  Wat zit er in babydoekjes?

  Babydoekjes: onmisbaar als je een kleintje hebt. Maar wat zit er eigenlijk allemaal in die doekjes? En is dat wel gezond? Wij bekeken 52 babydoekjes.
 • baby-vaccinatie
  Nieuws  |  11 apr.

  Vaccinatie meningokokken aangepast

  Kinderen van rond de 14 maanden oud krijgen vanaf mei 2018 een inenting die niet alleen beschermt tegen meningokokken C, maar ook tegen de types A, W en Y. In oktober krijgen ook kinderen van 14 jaar een uitnodiging voor deze vaccinatie. 
 • Philips uGrow app
  Eerste indruk  |  6 feb.

  Philips uGrow

  Philips uGrow is een app waarin je alle gegevens van je baby kunt bijhouden, van slaapritme en voedingen tot temperatuur.
 • school bso opvang oppas spelen blokken speelgoed meisjes

  Je kind en veiligheid

  Kinderen moeten op jou kunnen vertrouwen voor een veilige omgeving om op te groeien. Waar moet je aan denken?