icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Maak gratis kennisInloggen
Maak gratis kennisInloggen

Films en video’s (laten) digitaliseren

Om jaren later nog te kunnen genieten van oude video’s moet je ze digitaliseren. Voordat je dit doet, moet je een aantal keuzes maken. Ga je de film zelf omzetten of besteed je dit uit?
Karen Reijneveld

Expert Elektronica

Gepubliceerd op:  27 september 2013

Bijgewerkt op:  12 augustus 2016


Smalfilm laten digitaliseren

Een smalfilm zelf digitaliseren is moeilijk. De projector kun je niet aan je computer koppelen. Het beste is om dit uit te besteden. Op internet kun je eenvoudig de kosten uitrekenen. De kosten hangen af van het soort en het aantal filmspoelen.

Harde schijf of dvd met menu

Om video’s achteraf te bewerken moet je ze opslaan op je eigen harde schijf, usb-stick of geheugenkaart. Geef vooral aan met welk programma je de video’s wilt bewerken. Niet verkleinde video’s leveren de beste kwaliteit. Het nadeel is dat de bestanden groot worden. Om de video alleen te bekijken is een dvd (of Blu-ray) met menu prima. Wil je de video’s later toch bewerken? Dan je moet de schijf rippen. Ga je het na bewerking opnieuw wegschrijven? Dan krijg je te maken met een kwaliteitsverlies.

Kies de kwaliteit

Meestal kun je kiezen uit dvd-kwaliteit en HD-kwaliteit. De precieze resolutie in pixels staat er niet altijd bij, maar de breedte en de hoogte zijn wel degelijk van belang.

NieuweTabelintekst_pixels_Filmenvideodigitaliseren

 • Zoek uit welk bronmateriaal je hebt. Veelgebruikt zijn dubbel8 en super8 films. Grofweg is dubbel8 van vóór het jaar 1970. Super8 van daarna. Super8 heeft soms geluid, net als de grotere 16mm-films.
 • Voor een dvd met menu wordt altijd een filmbestand gebruikt dat 576 pixels hoog is. Die dvd-resolutie is op zich goed genoeg.
 • Als je bijzondere beelden hebt, kies dan voor een HD-resolutie. Dit is aan te raden bij een 16mm-film.
 • Afhankelijk van de kwaliteit van het bronmateriaal heeft bij dubbel8 scannen in HD zin tot ongeveer 720 pixels hoog. Bij super8 tot ongeveer 1024 pixels hoog. Scherper dan dat is het originele beeld niet.
 • Vraag na of de volledige hoogte en breedte van het beeld gescand wordt. Het komt voor dat een deel van het beeld wegvalt. Dit komt omdat de beeldverhouding van de film anders is dan dat van de scanner. Als wel het volledige beeld gescand wordt, blijft het beeld aan de zijkanten zwart.

Videobanden-digitaliseren2Videobanden-digitaliseren1Videobanden-digitaliseren3

Videobanden digitaliseren

Videobanden zelf digitaliseren is mogelijk, maar kost tijd en geld. Je kunt dit ook laten uitbesteden. Bij het digitaliseren van analoge video heeft een hogere resolutie dan 720x576 geen zin, dus scannen in HD is niet nodig.

 • Gebruik liever niet de usb-aansluiting van je computer. Als je een usb-‘video grabber’ gebruikt is de kans op slechte kwaliteit en asynchroon geluid groot. Meestal wordt aparte software meegeleverd om de beelden binnen te halen op de computer. Dit werkt niet altijd even prettig.
 • Gebruik voor goede kwaliteit altijd een FireWire-aansluiting. Helaas ontbreekt die op de meeste computers. Je kunt een FireWire-kaart (€20-€25) in je computer (laten) zetten. Een digitale (Mini-DV)camcorder kun je meteen aansluiten.
 • Voor analoge video heb je daarnaast een omzetkastje nodig. Een oude mini-dv-camcorder met analoge ingangen kan de rol van omzetkastje aannemen. Je hebt een FireWire-kabel nodig met gele (beeld), rode en witte (geluid) tulpstekkers. Verbind hiermee de videospeler, de mini-dv-camcorder en de camcorder met de computer. Zet de videocamera in de afspeelstand, start de videospeler en haal de beelden binnen op je computer met bijvoorbeeld Windows Moviemaker.

Let op!

 • Vrijwel alle mini-DV-camcorders hebben analoge aansluitingen. Bij veel exemplaren gaat er alleen een signaal naar buiten en niet naar binnen.
 • Gebruik een zogenaamde S-videokabel in plaats van de gele tulpstekker. Dit levert betere kwaliteit op.
 • Op internet zijn veel Engelstalige instructiefilmpjes te vinden. Zoek dan op 'convert vcr to dvd'.