icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Maak gratis kennisInloggen
Maak gratis kennisInloggen
Koopadvies

Videocamera kopen: waar let je op?

Ben je op zoek naar een videocamera? Bedenk goed wat je wilt filmen en hoeveel je filmt. Wil je actiefilmpjes maken met een actioncam of zoek je een traditionele videocamera? Wij vertellen je waar je op moet letten bij de aankoop.

Karen Reijneveld

Expert Elektronica


1
Welke soorten videocamera’s zijn er?

 • Koopadvies_channel1.1

  Camcorders

  Camcorders liggen fijn in de hand. Ze zijn makkelijk te bedienen via het aanraakscherm en filmen in full-HD of ultra HD. De meeste camcorders werken met SD-geheugenkaarten. Sommige duurdere varianten hebben ook een ingebouwd flashgeheugen. Daarnaast zijn er modellen met andere mogelijkheden zoals: een zoeker, ingebouwde videolamp, surroundgeluid, wifi, microfoon- en hoofdtelefoonaansluiting en GPS.

  Voordelen van een camcorder

  • Een camcorder beschikt over optische zoom.
  • Goede kwaliteit video bij weinig licht.
  • Veel camcorders hebben uitgebreide audiomogelijkheden.

  Nadelen van een camcorder

  • Niet bruikbaar als actioncam.
  • Geen kleine scherptediepte mogelijk zoals bij fotocamera's.

   

   

 • Koopadvies_channel1.2

  Actioncams

  Actioncams zijn kleine videocamera's die gemaakt zijn voor buitensporten. Ze zijn waterdicht en schokbestendig. Je koopt ze met verschillende bevestigingsmaterialen, bijvoorbeeld voor op een helm. Ze zijn klein en filmen in full-HD of ultra-HD.

  Voordelen van actioncams

  • Bijna alle actioncams hebben wifi om contact te maken met de bijbehorende app op je smartphone.

  Nadelen van actioncams

  • De meeste modellen hebben geen scherm. Daarom is een goede smartphone-app van belang.
  • De kwaliteit van video’s bij kunstlicht valt tegen.

2
Welke alternatieven zijn er?

Smartphone

Smartphones filmen niet veel beter dan de goedkoopste videocamera's. Video’s van smartphones zijn onstabiel en hebben meer beeldfouten. Je kunt tijdens het filmen niet inzoomen. Dit kan alleen digitaal.

Fotocamera

Fotocamera’s zijn ook geschikt om mee te filmen. Sommige modellen hebben een scherptediepte-effect dat je met een videocamera niet voor elkaar krijgt. Wie niet meer dan €400 wil uitgeven, kan daarom beter voor een fotocamera kiezen. Ga naar onze vergelijker of lees meer over filmen met een fotocamera.

Koopadvies_channel2

3
Beeldkwaliteit: HD of ultra-HD?

De meeste videocamera's filmen in full-HD. Het filmen in ultra-HD is in opkomst. Resolutie is niet het enige kwaliteitscriterium. Het gaat ook om het aantal beeldjes per seconden en de beeldcompressie. Het kan hierdoor voorkomen dat goede full-HD beter is dan slechte ultra-HD. Lees meer over ultra-HD.

Progressive of interlaced

Progressive wordt aangeduid met een ‘p’. De ‘p’ in 1080p en 720p betekent dat alle beeldlijnen zijn gebruikt. Een beeldlijn bestaat uit naast elkaar gelegen pixels op een hoogte op een beeldscherm. Interlaced wordt aangeduid met ‘i’. Dit betekent dat niet alle beeldlijnen worden gebruikt. De oneven beeldlijnen zijn eerder vastgelegd dan de even beeldlijnen. Het beeld is in elkaar gevlochten.

Progressive is voor beeldkwaliteit beter dan interlaced. Eén interlaced filmmoment bevat maar de helft van het beeld dan bij progressive. Het voordeel van interlaced is dat bestanden minder groot worden. Je kunt dus langer filmen met hetzelfde geheugen.

Koopadvies_channel3

4
Extra tips voor in de winkel

 • Download de handleiding voordat je de camera koopt. Zo krijg je een beter beeld wat de camera wel en niet kan.
 • Neem je eigen SD-geheugenkaart mee naar de winkel. Maak opnamen met de videocamera en bekijk de beelden thuis nog een keer.
 • Controleer vooraf of jouw SD-kaart de juiste snelheidsklasse heeft.
 • Laat je in de winkel niet verleiden met een groot zoombereik. Bij een zoombereik van meer dan 30 keer heb je bewogen video’s. Modellen met een groot zoombereik hebben vaak moeite met scherpstellen.
 • Houd rekening met benodigde hard- en software. Als je in ultra-HD wilt filmen heb je daarvoor een geschikte computer nodig.
 • Voor bijna alle modellen is een accu met meer capaciteit te koop. Koop een tweede accu via internet. De prijs op internet ligt bijna 60% lager dan in de winkel.
 • Een HDMI-kabel wordt bijna nooit meegeleverd. Koop geen dure HDMI-kabel. Een goedkope werkt prima.
Video_Kooptips_videocameraVideo_Kooptips_videocamera
Community

Hulp nodig of vragen?

Wil je meer weten over een product? Nieuwsgierig wat de ervaringen zijn van anderen? Stel je vraag op de Community of deel zelf je kennis en ervaring.