! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

B12 is een aandachtspunt voor veganisten en ouderen

Vitamine B12 is een aandachtspunt als je weinig dierlijke producten eet en drinkt. Ook ouderen lopen een risico op een tekort.

Thomas Cammelbeeck

Thomas Cammelbeeck , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:30 september 2020

Vitaminen B12 2

Kans op een vitamine B12-tekort

Verminderde inname

Wie weinig of geen dierlijke producten eet, krijgt minder vitamine B12 binnen. Bij vegetariërs die genoeg zuivel en eieren eten, hoeft dat geen probleem te zijn. Veganisten eten volledig plantaardig. De Gezondheidsraad adviseert hen daarom een vitamine B12-supplement te gebruiken. 

Verminderde opname

Ouderen hebben ook een kans op een tekort. Bij ouderen neemt de productie van maagzuur af. In maagzuur zit het eiwit Intrinsic Factor. Intrinsic Factor is noodzakelijk voor de opname van vitamine B12. Minder maagzuur zorgt zo voor een verminderde opname.

Verder werken sommige geneesmiddelen een tekort in de hand. Zoals langdurig gebruik van het diabetesmedicijn metformine en sommige middelen tegen opkomend maagzuur (protonpompremmers).

Klachten bij een tekort

Vitamine B12 speelt onder andere een rol bij de werking van het zenuwstelsel. Daarom kan een tekort zorgen voor tintelingen, gevoelloosheid en spierzwakte in de armen en benen. Ook je geheugen gaat achteruit. Soms onterecht voor dementie aangezien. Het geheugen herstelt zich weer bij een normale B12 waarde.

Door een tekort kan ook bloedarmoede ontstaan. De belangrijkste klacht hierbij is vermoeidheid. Ook bleek zijn, duizeligheid en hoofdpijn zijn symptomen.

Krijg je snel een tekort aan vitamine B12?

Dat valt wel mee. Vitamine B12 hoort bij de vitaminen die in water oplosbaar zijn. Normaal gesproken plas je het teveel aan wateroplosbare vitaminen direct uit. De uizondering is vitamine B12. Het lichaam legt een voorraadje aan in de lever.

De voorraad van zo’n 2 tot 5 milligram is genoeg om maanden tot enkele jaren op te kunnen teren. Een tekort in het lichaam ontstaat dus niet van de ene op de andere dag. Eerst maak je de voorraad op.

Het advies bij een tekort

Bij ouderen is het oplossen van een tekort via de voeding niet mogelijk. De opname is verstoord. Het is handig een arts in te schakelen bij het vermoeden van een tekort. Op goed geluk een hoge dosis B12  slikken is niet verstandig. 

De arts schrijft waarschijnlijk injecties of tabletten met vitamine B12 voor. De dosis is dan hoog bij tabletten ruim 300 keer hoger dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Een fractie daarvan neemt je lichaam op. Dit is genoeg om B12 weer aan te vullen.

Veganisten en strikte vegetariërs voorkomen een tekort met een normaal B12-supplement. Een extreem hoge dosering is niet nodig. Denk je een tekort te hebben? Laat dit dan vaststellen door een huisarts.

Alles wat je verder moet weten over B12

Lees verder

Nieuw & interessant

 • vitamine D sfeer
  Test | 15 okt.

  Vitamine D: etikettentest supplementen

  Miljoenen Nederlanders hebben baat bij vitamine D-supplementen. De aanbevolen hoeveelheid is dan eigenlijk altijd 10 of 20 microgram. Van de 58 potjes die we onderzochten bleken er 33 te veel vitamine D te adviseren.
 • Vitaminen B12 3
  Test | 29 sep.

  Test B12 supplementen

  Supplementen met B12 voor veganisten en vegetariërs bevatten altijd onnodig veel B12. Geen van de 15 geteste producten raden we aan.
 • Vitamines en voedingssupplementen
  Nieuws | 27 mrt.

  Extra vitamines en mineralen helpen niet tegen coronavirus

  Er worden nogal wat berichten verspreid over vitamines, mineralen en andere supplementen die zouden helpen tegen corona. Wat moet je hiervan geloven?
 • kinderstoel eten groente fruit peuter hapje fruithapje

  Kindervoeding

  Het is niet altijd even makkelijk om kinderen gezond te laten eten. Wij geven je tips.