icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Supplementen bevatten niet altijd beloofde hoeveelheid jodium

Nieuws|Supplementen op basis van kelp bevatten niet altijd de hoeveelheid jodium die fabrikanten claimen en overtreden daarmee de wet. De Consumentenbond constateerde dat in 3 van de 5 onderzochte kelpsupplementen veel meer of juist veel minder jodium zit dan het etiket aangeeft.

Babs van der Staak

Babs van der Staak , Woordvoerder Gepubliceerd op:6 oktober 2017

zeewier

De Consumentenbond onderzocht 7 supplementen met jodium op basis van kaliumjodide en 5 met kelp. Kaliumjodide is dezelfde jodiumsoort als in bakkerszout, en wordt gemaakt via een scheikundig proces. Kelp is een zeewiersoort en van nature rijk aan jodium. Een tekort aan jodium kan zorgen voor schildklierproblemen.

Te weinig of te veel

Het kelpsupplement van Bonusan blijkt slechts 10% te bevatten van de hoeveelheid jodium die op het etiket staat. Bonusan heeft in een reactie aangegeven de fout te herstellen door de tabletten terug te halen uit de schappen en te vervangen door een aangepast product. Ook het kelpsupplement van Orthica bevat minder jodium dan de fabrikant vermeldt: 100 mcg in plaats van 150 mcg.

Bij Lamberts stopt de fabrikant juist meer jodium in het supplement dan aangegeven. Op de verpakking staat 150 mcg, terwijl uit laboratoriumonderzoek blijkt dat er 240 mcg in zit.

Wettelijke regels

Veel bakkers gebruiken bakkerszout, verrijkt met jodium, zodat consumenten via brood de dagelijks aanbevolen hoeveelheid jodium binnenkrijgen. Consumenten die weinig brood eten, wordt aangeraden om supplementen met jodium te gebruiken.

De kelp-preparaten van A. Vogel en Solgar bevatten wel de op het etiket vermelde hoeveelheid jodium. En ook de 7 preparaten met kaliumjodide (5 multivitaminen en 2 jodiumdruppels) blijven allemaal binnen de marges van de afwijking die wettelijk is toegestaan.

Meer informatie over het onderzoek naar jodiumsupplementen staat in de Gezondgids van oktober. Daarin is ook te lezen wie risico lopen op een jodiumtekort en over broodsoorten zonder jodium.

 

Lees meer over

 

 

Nieuw & interessant

  • Groepsfoto multivitaminen-1200x600
    Test  |  24 sep.

    Test multivitamines voor 50+'ers

    Wie speciale multivitamines voor 50+’ers neemt, zal denken dat die tabletten precies zijn afgestemd op deze groep. Niets is minder waar. Zo blijkt na het uitpluizen van meer dan 60 potjes.
  • Groepsfoto 37 producten
    Test  |  22 aug.

    Test multivitamines voor peuters

    Veel ouders geven hun peuter regelmatig multivitamines. Maar die blijken vaak niet goed afgestemd op de behoeftes van peuters.
  • brood
    21 mei.

    Jodium

    Jodiumtekort komt bijna niet meer voor. Toch kan het voorkomen dat je te weinig jodium binnenkrijgt als je bakker brood bakt zonder bakkerszout.
  • kinderstoel eten groente fruit peuter hapje fruithapje

    Kindervoeding

    Het is niet altijd even makkelijk om kinderen gezond te laten eten. Wij geven je tips.