icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Dalende olieprijzen leveren geen lagere ticketprijzen op

Nieuws|Brandstofkosten maken ongeveer een derde deel uit van de totale kosten van een vliegticket. De prijs van ruwe olie is in een jaar meer dan gehalveerd. Toch gaan de vliegprijzen op korte termijn niet omlaag.

Kees Verplanke

Kees Verplanke , Expert Auto, fiets en reizen Gepubliceerd op:27 januari 2015


Luchtvaartmaatschappijen geven hiervoor als reden dat ze kerosine lang van tevoren hebben ingekocht op de termijnmarkt. Hiermee dekken ze zich naar eigen zeggen in tegen prijsschommelingen.

Wel toeslagen

Luchtvaartmaatschappijen 'kopen' dus zekerheid door al een jaar van tevoren afspraken te maken over kerosineprijzen. Helaas merkt de vliegpassagier weinig van die zekerheid. Dalende brandstofprijzen leiden niet tot dalende ticketprijzen. Maar wanneer de brandstofprijzen stijgen, zijn  luchtvaartmaatschappijen er als de kippen bij om brandstoftoeslagen door te berekenen.

Consumenten ergeren zich aan die toeslagen en prijzen vergelijken wordt er niet eenvoudiger op. De Consumentenbond pleit daarom al lang voor het afschaffen van prijsverhogingen als gevolg van stijging in de brandstofkosten, die nadat het ticket geboekt en betaald is nog worden doorberekend.

All-in-prijs

Het Europees Hof van Justitie - de hoogste rechterlijke instantie in de EU - oordeelde afgelopen week dat luchtvaartmaatschappijen zo vroeg mogelijk in het boekingsproces de definitieve prijs moeten aangeven, inclusief alle vaste, onvermijdelijke kosten. Dit naar aanleiding van een zaak die was aangespannen door een Duitse consumentenorganisatie tegen Air Berlin.

Deze duidelijke uitspraak is een steun in de rug voor de Consumentenbond, die zich blijft inzetten voor heldere en eerlijke reisprijzen. 

Nieuw & interessant

 • vliegen en reizen
  1 feb.

  Privacy websites reisorganisaties

  Als je online een reis boekt moet je veel gegevens invullen. Zijn deze echt nodig? Wat doen reisorganisaties met die gegevens en met cookies?
 • Reisverzekeringen-Algemeen-schiphol
  1 feb.

  Paspoort kwijt of vergeten

  Stel: vlak voor vertrek of op het vliegveld ontdek je dat je paspoort niet meer geldig is. Of erger: je bent je paspoort kwijt. Wat kun je dan het beste doen?
 • vliegen-ryanair-rechten-passagiers
  1 feb.

  Ryanair: dit zijn je rechten

  Ryanair annuleert tientallen vluchten door stakingen. Wat zijn je rechten?
 • vliegtuig-indelucht
  1 feb.

  Tevredenheid luchtvaartmaatschappijen

  Overal voor moeten bijbetalen, een gebrek comfort en (been)ruimte zijn grote ergernissen bij vliegen. Tussen maatschappijen zijn er grote verschillen.