icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Dalende olieprijzen leveren geen lagere ticketprijzen op

Nieuws | Brandstofkosten maken ongeveer een derde deel uit van de totale kosten van een vliegticket. De prijs van ruwe olie is in een jaar meer dan gehalveerd. Toch gaan de vliegprijzen op korte termijn niet omlaag.
Kees Verplanke
Kees Verplanke

Expert Auto, fiets en reizen

Gepubliceerd op:  27 januari 2015


Luchtvaartmaatschappijen geven hiervoor als reden dat ze kerosine lang van tevoren hebben ingekocht op de termijnmarkt. Hiermee dekken ze zich naar eigen zeggen in tegen prijsschommelingen.

Wel toeslagen

Luchtvaartmaatschappijen 'kopen' dus zekerheid door al een jaar van tevoren afspraken te maken over kerosineprijzen. Helaas merkt de vliegpassagier weinig van die zekerheid. Dalende brandstofprijzen leiden niet tot dalende ticketprijzen. Maar wanneer de brandstofprijzen stijgen, zijn  luchtvaartmaatschappijen er als de kippen bij om brandstoftoeslagen door te berekenen.

Consumenten ergeren zich aan die toeslagen en prijzen vergelijken wordt er niet eenvoudiger op. De Consumentenbond pleit daarom al lang voor het afschaffen van prijsverhogingen als gevolg van stijging in de brandstofkosten, die nadat het ticket geboekt en betaald is nog worden doorberekend.

All-in-prijs

Het Europees Hof van Justitie - de hoogste rechterlijke instantie in de EU - oordeelde afgelopen week dat luchtvaartmaatschappijen zo vroeg mogelijk in het boekingsproces de definitieve prijs moeten aangeven, inclusief alle vaste, onvermijdelijke kosten. Dit naar aanleiding van een zaak die was aangespannen door een Duitse consumentenorganisatie tegen Air Berlin.

Deze duidelijke uitspraak is een steun in de rug voor de Consumentenbond, die zich blijft inzetten voor heldere en eerlijke reisprijzen. 

Nieuw & interessant

 • vertraging-in-vliegtuig
  26 jul.

  Vluchtclaimbureau: nuttig of onnodig?

  Je vlucht is vertraagd, geannuleerd of overboekt. Het best kun je hier zelf achteraan gaan. Maar als dat niet lukt of je het te veel gedoe vindt, kun je een vluchtclaimbureau inschakelen. Welk prijskaartje hangt er aan deze service? En waarin verschillen de bureaus? 
 • vliegtuig-indelucht
  29 mei.

  Tevredenheid luchtvaartmaatschappijen

  Overal voor moeten bijbetalen. Het is de grootste ergernis bij vliegen, samen met gebrek aan comfort van de stoelen en (been)ruimte. Toch zijn reizigers over het algemeen best tevreden over de luchtvaartmaatschappij waar ze mee vlogen. Maar er zit zeker verschil in de mate waarin.
 • vliegtuig-passagiers
  Nieuws  |  17 apr.

  Luchtvaartmaatschappijen informeren klanten slecht

  Is je vlucht vertraagd of geannuleerd? Dan wil je weten waar je aan toe bent. De informatie die luchtvaartmaatschappijen verstrekken schiet nogal eens tekort, blijkt uit een enquête onder reizigers.
 • vliegticket-balie
  27 mrt.

  Naamswijzigingen in je vliegticket

  De naam op je vliegticket moet hetzelfde zijn als in je paspoort of ID. Als dat niet zo is kan het leiden tot een flinke boete om dat te corrigeren.