icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Extra kosten bij een vliegreis

Vliegtickets worden steeds goedkoper. Maar voor allerlei opties die ooit standaard waren, moet je tegenwoordig bijbetalen. Wat zijn de extra kosten? En hoe kun je besparen? 

Kees Verplanke

Kees Verplanke , Expert Auto, fiets en reizen Bijgewerkt op:31 juli 2018

verborgen-kosten

Bijna altijd extra kosten

Door de jaren heen is de concurrentie tussen vliegmaatschappijen flink toegenomen. Om de ticketprijzen zo scherp mogelijk te houden, snijden maatschappijen in bijna alle diensten die met een vliegticket te maken hebben. Helaas ben je vaak wel op die diensten aangewezen, en dus ontkom je niet aan bijkomende kosten. Vergelijk daarom niet alleen de prijzen van de kale tickets, maar ook die van de bijkomende kosten. We zetten ze op een rij.

Bedenktijd

Bij sommige vliegmaatschappijen kun je tijdens het boekingsproces bedenktijd kopen, waarmee je het tarief tijdelijk vastzet. Maar er zijn ook manieren om bedenktijd te krijgen zónder dat dit meteen geld kost.

Tips

 • Bij traditionele reisbureaus en sommige online reisbureaus is een optie op een ticket vaak kosteloos en vrijblijvend. 
 • Wil je met KLM vliegen, boek dan via de KLM-website en kies voor de optie ‘Betalen bij KLM-kantoor’. Je hebt dan 48 uur lang de gelegenheid om te betalen bij de balie op Schiphol, daarna vervalt het ticket kosteloos.

Extra kosten tijdens het boekingsproces

Volgens de Reclamecode Reisaanbiedingen mogen de kale ticketprijzen gedurende het boekingsproces niet verhoogd worden met onvermijdelijke kosten. Dat gaat vaak goed, maar blijf opletten: soms duiken er plots toch servicekosten op, of zijn er geen gratis betaalopties. 

Tips

 • Om te voorkomen dat je moet betalen om te kunnen betalen, kun je het best boeken via een online reisbureau als Expedia, Ebookers of Supersaver. 
 • KLM rekent €10 aan boekingskosten voor reizen die in Nederland beginnen. De Ierse site van Air France (airfrance.ie) biedt vaak dezelfde tickets aan en rekent die kosten niet.

Stoelen kiezen

Bij bijna alle maatschappijen moet je een bedrag tussen de €2 en €24 betalen om een standaardstoel vast te leggen. Wil je iets meer beenruimte of een stoel vóór in het toestel, dan kan de prijs oplopen tot €40. Bij steeds meer maatschappijen moet je ook betalen als je naast elkaar wilt zitten.  

Tips 

 • Bij maatschappijen waarbij je nog aan de balie kunt inchecken, kun je soms kosteloos je stoelvoorkeur aangeven. 
 • Sommige luchtvaartmaatschappijen bieden meerdere opties aan in een ‘voordeelpakket’. In zo’n pakket zitten stoelselectie en ruimbagage. Check altijd of zo’n pakket het geld waard is. 

Betalen voor ruimbagage

Handbagage mag altijd mee, mits het aan de eisen voldoet. Die eisen verschillen per maatschappij. Afmetingen kunnen uiteenlopen van 42x32x25 cm (34 liter) tot 56x45x25 cm (63 liter). Soms wordt een maximaal gewicht gehanteerd. 

Voor ruimbagage moet je meestal betalen. Doorgaans kun je kiezen voor een maximumgewicht van 15, 20 of 23 kilo. De prijzen lopen erg uiteen: de een rekent €16 voor een grote koffer, de ander €52 voor 15 kilo.

Bij veel maatschappijen hangt de prijs af van het seizoen en de route. En soms van het moment van bijboeken: later een koffer toevoegen - tussen boeken en vliegen - kan dan duurder zijn. Boek je een pakketreis, dan mag de koffer vaak gratis mee. 

Let op: vliegmaatschappijen hanteren een zogenoemd luchthaventarief voor het inchecken van een koffer. Dat ligt tot 3 keer hoger dan de prijs die je online betaald zou hebben, tijdens of na het boeken.

Tips

 • Bij online reisbureaus is het tot 20% duurder om ruimbagage bij te boeken dan direct bij de vliegmaatschappij. 
 • Moet bij een volle vlucht de handbagage in het vrachtruim? Haal dan eerst de waardevolle spullen eruit. Reisverzekeraars dekken schade aan eigendommen die niet in je bijzijn waren zeer minimaal. Door ‘priority boarding’ te kopen tijdens de check-in (bij sommige maatschappijen), voorkom je dat handbagage in het ruim moet. Voldoet de handbagage aan de eisen? Dan helpt het soms om voet bij stuk te houden. 
 • Het lidmaatschap van Flying Blue, het frequent flyer-programma van KLM, is gratis en levert korting op bij het inchecken van een koffer op Europese vluchten. Heb je een eigen bedrijf? Word dan gratis lid van KLM’s BlueBiz: een koffer meenemen is dan altijd gratis. 
 • Vlieg je naar Italië? Met een ticket dat gekocht is bij Alitalia (vluchtnummer start met AZ) mag bagage gratis ingecheckt worden, ook al voert KLM de vlucht uit. 
 • Bij Corendon betaal je niet voor ruimbagage als je vanuit Duitsland vertrekt.

Ticket aanpassen

Achteraf de naam op een ticket aanpassen kan voor extra kosten zorgen. Vliegmaatschappijen willen zo voorkomen dat een handelaar vliegtickets opkoopt en die doorverkoopt voor een hogere prijs. Maar wat als er een tikfout in je naam staat, of als je je roepnaam in plaats van je paspoortnaam hebt gebruikt? Maatschappijen gaan hier verschillend mee om.

Soms betaal je niets voor het aanpassen van een tikfout, soms een paar tientjes. De prijs kan ook afhangen van het aantal tekens dat gewijzigd moet worden. Je kunt dan bijvoorbeeld kosteloos maximaal 3 tekens aanpassen, maar betaalt fors voor een uitgebreidere wijziging. Of: je kunt de fout kosteloos corrigeren tot 24 uur na boeken, maar betaalt daarna tot honderden euro’s – met daarbovenop het verschil tussen de aanschafprijs en de dagprijs van de tickets.

Heb je geboekt via een (online) reisbureau, dan moeten zij de naam aanpassen. De administratiekosten komen dan nog bovenop de bedragen die de maatschappij rekent.

Tips

 • Soms is annuleren en een nieuw ticket boeken goedkoper dan corrigeren. Maar of deze truc interessant is, verschilt per maatschappij. Bij Norwegian bijvoorbeeld niet, want kosteloos annuleren kan hier alleen binnen 4 uur, terwijl kosteloos corrigeren tot 24 uur na boeken kan. 
 • Transavia biedt tijdens het boeken de mogelijkheid om voor €4 de namen achteraf volledig aan te passen, tot 48 uur na boeking. 

Versnaperingen aan boord

Bij bijna alle maatschappijen betaal je flink voor een drankje of broodje tijdens de vlucht. Voor een flesje water, een sandwich en een kop thee of koffie ben je gemiddeld zo’n €20 kwijt.

Tips

 • Een flesje water komt niet door de veiligheidscontrole, een leeg flesje wel. Die kun je na de veiligheidscontrole vullen met kraanwater. 
 • Bij sommige maatschappijen kun je in de boordkeuken een gratis glas water krijgen.

Instapkaart printen

Bij bijna alle vliegmaatschappijen en bestemmingen kun je online inchecken. Zeker als je geen koffer hoeft in te checken, scheelt dat een rij op de luchthaven. Je kunt dan direct, via de veiligheidscontrole en eventueel paspoortcontrole, naar de gate. 

Het printen van een instapkaart op de luchthaven is bij bijna alle vliegmaatschappijen gratis. Bij veel maatschappijen kun je een instapkaart downloaden op je telefoon en hoef je niets te printen. Lukt zowel zelf printen als downloaden niet, dan betaal je soms tot wel een paar tientjes per A4’tje om je instapkaart ter plekke te laten printen.

Tips

 • Bij Corendon, EasyJet, Flybe, Norwegian, Transavia, TUI en Vueling kun je gratis bij een bemande balie inchecken. 
 • Print thuis de instapkaarten voor de heen- en terugvlucht of download de pdf op je telefoon.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • Ryanair-vliegtuig
  Nieuws  |  5 dec.

  Consumentenbond stapt naar toezichthouder om Ryanair

  Luchtvaartmaatschappij Ryanair gaat niet in op de eis van de Consumentenbond om reizigers wiens vlucht ernstig vertraagd of geannuleerd is, te compenseren.
 • Mediapool koffers 1200X800
  Eerste indruk  |  27 nov.

  Bagageservice PostNL

  Heb je geen zin om met koffers naar de luchthaven te sjouwen, dan kun je de bagagedienst van PostNL inschakelen. Is dit handig, en het geld waard?
 • Reisverzekeringen-Algemeen-schiphol
  15 nov.

  Paspoort kwijt of vergeten

  Stel: vlak voor vertrek of op het vliegveld ontdek je dat je paspoort niet meer geldig is. Of erger: je bent je paspoort kwijt. Wat kun je dan het beste doen?
 • Ryanair-vliegtuig
  Nieuws  |  15 nov.

  Consumentenbond eist maatregelen Ryanair

  Na aanhoudende problemen bij Ryanair, is de maat vol bij de Consumentenbond. In een brief eist de Consumentenbond compensatie voor de gedupeerden en concrete maatregelen om problemen met vluchten te voorkomen.