icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Handbagage: wat zijn de regels?

Hoe groot en hoe zwaar mag je handbagage in het vliegtuig zijn, en wat mag je wel en niet meenemen? De belangrijkste punten op een rij.
Kees Verplanke
Kees Verplanke

Expert Auto, fiets en reizen

handbagage

Regels verschillen per maatschappij

Wat wel en niet mee mag in de handbagage, is voor alle maatschappijen gelijk. Maar wat betreft afmetingen en bijbetalen hanteert elke maatschappij zijn eigen regels, zowel voor ruimbagage als handbagage. Voor ruimbagage moet je steeds vaker betalen. Handbagage is vrijwel altijd gratis.

Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen mag je 1 stuk handbagage, een extra handtas, cameratas of laptoptas gratis meenemen (net als een jas, een paraplu en een tas met taxfree-artikelen). Uitzonderingen zijn budgetmaatschappijen als easyJet en Transavia: daarbij moet alles in 1 stuk handbagage zitten.

Gewicht en afmetingen 

Het toegestane gewicht van je handbagage loopt uiteen van 7 tot wel 46 kilo, en ook de afmetingen verschillen. Meestal is de maximaal toegestane omvang (hoogte + breedte + dikte) rond 115 cm, inclusief handvat en wieltjes. Handbagage van maximaal 40x30x20 cm past makkelijk onder de stoel. Dat voorkomt geprop boven je hoofd in de bagagevakken. 

Op de website van de ANVR staan de tarieven en voorwaarden voor zowel hand- als ruimbagage van alle vliegmaatschappijen.

Tips

 • Neem een rolmaat mee naar de winkel. De maten die kofferfabrikanten hanteren zijn vaak exclusief wieltjes, handvatten en vakken gemeten, terwijl luchtvaartmaatschappijen deze wél meerekenen.
 • Wees er vroeg bij met inchecken en boarden. De kans dat je handbagage alsnog in het ruim moet omdat het vliegtuig te vol raakt, is dan kleiner.
 • Gok er niet op dat je met die 5 centimeter extra wel in het vliegtuig komt. Is je bagage groter en/of zwaarder dan maximaal toegestaan en word je gesnapt? Dan gaat je koffer alsnog het ruim in, tegen betaling en soms zelfs met een boete erbovenop.

Wat mag mee in de handbagage?

Uit veiligheidsoverwegingen mogen sommige items niet of in beperkte mate mee in de handbagage. De belangrijkste regels:

 • In principe mag alles mee, behalve als het op de lijst van gevaarlijke zaken staat. Samengevat zijn dat vuurwapens, voorwerpen met een scherpe punt of rand, stompe voorwerpen waarmee kan worden geslagen, explosieven en brandgevaarlijke stoffen of vloeistoffen en gels boven de 100 ml.
 • Vloeistoffen en gels mogen mee in verpakkingen van maximaal 100 ml. Deze verpakkingen moeten samen in een doorzichtig, hersluitbaar plastic zakje van maximaal 1 liter gestopt worden. Elke reiziger mag maximaal 1 plastic zakje meenemen.
 • Van medicijnen en dieetvoeding mag je meer dan 100 ml meenemen, mits je kunt aantonen dat het noodzakelijk is via een doktersverklaring. 
 • Babyvoeding voor tijdens de reis mag ook meer zijn dan 100 ml, mits je baby niet ouder dan 1,5 jaar oud is. 
 • Artikelen die je op de luchthaven na de douane koopt, mogen mee in je handbagage. Je aankopen moeten met de kassabon in een verzegelde tas zitten. Hetzelfde geldt voor artikelen die je op andere luchthavens kocht. 

Een uitgebreid overzicht van de regels over hand- en ruimbagage staat op schiphol.nl.

Tip: Zit je favoriete nagelvijl nog in je handbagage, en is je ruimbagage al ingecheckt? Kleinere voorwerpen kun je laten opsturen via een servicebalie van Seal & Go op Schiphol.

Algemene bagagetips

 • Door alleen handbagage mee te nemen, bespaar je de kosten voor ruimbagage en bespaar je wachttijd. Je hoeft immers niet op je koffers te wachten.
 • Maak kopieën van belangrijke papieren, of scan ze en zet ze op je mail. 
 • Neem waardevolle zaken als medicijnen, reisdocumenten en sieraden mee in je handbagage en verdeel die over eventuele reisgenoten. 
 • Pak slim in: rol je kleding op en neem proefmonsters mee van toiletartikelen die het hotel niet verstrekt, zoals crèmes. 
 • Fotografeer de buitenkant van je koffer of tas en de inhoud, voor het geval die beschadigt of zoekraakt.
 • Pak tassen en koffers niet te vol; dan springen ze onderweg minder snel open.
 • Voorzie je bagage van een sticker of label met je naam en telefoonnummer. Zet er geen adres bij; je wilt potentiële dieven niet onnodig informeren. Stop een kopie van je ticket, reisschema en je adresgegevens, ook van je vakantieadres, in je koffer of tas.

Nieuw & interessant

 • ParkFlyRent
  Eerste indruk  |  29 jan.

  ParkFlyRent

  Het klinkt haast te mooi om waar te zijn: je levert je auto dichtbij Schiphol af, een privéchauffeur brengt je naar de luchthaven en haalt je bij terugkomst weer op. Je auto wordt schoongemaakt en verhuurd of gratis geparkeerd, dus je verdient er ook nog aan.
 • vertraging-in-vliegtuig
  29 jan.

  Vluchtclaimbureau: nuttig of onnodig?

  Je vlucht is vertraagd, geannuleerd of overboekt. Het best kun je hier zelf achteraan gaan. Maar als dat niet lukt of je het te veel gedoe vindt, kun je een vluchtclaimbureau inschakelen. Welk prijskaartje hangt er aan deze service? En waarin verschillen de bureaus? 
 • zoekgeraakte-bagage-koffer
  Nieuws  |  20 okt.

  Bagageproblemen bij 15% luchtvaartreizigers

  De Consumentenbond ondervroeg ruim 6000 panelleden. Zo’n 15% van de panelleden had in de afgelopen 2 jaar bagageproblemen bij een vlucht. Vooral bij Delta Airlines, Lufthansa en British Airways ging het mis.
 • schiphol zomer drukte vertrek
  Nieuws  |  12 mei.

  Passagiers willen schade claimen bij Schiphol

  Door extreme drukte tijdens de meivakantie op Schiphol heeft een behoorlijk aantal passagiers hun vlucht gemist. Een aantal van hen probeert nu via claimorganisaties de schade te verhalen op luchthaven Schiphol.