icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Op reis met vliegtuig, trein of auto

Ga je op vakantie met het vliegtuig, de trein of de auto? Het vervoersmiddel naar je vakantiebestemming is vaak erg milieubelastend. Wij hebben het voor je op een rijtje gezet.
Kees Verplanke
Kees Verplanke

Expert Auto, fiets en reizen

Bijgewerkt op:  29 januari 2018

Artikel op vakantie met vliegtuig auto of trein

Fietsen en lopen

De fiets is nauwelijks belastend voor het milieu en de gezondheid. Maar de actieradius is beperkt. De bus en trein ontlopen elkaar niet zo veel als relatief weinig milieubelastend vervoer. Een niet te oude (na 2001) kleine middenklasser met 4 personen gevuld, is ook een goede keuze. Het vliegtuig is echter erg milieubelastend. Al is er wel een verschil tussen een oud vliegtuig met lege stoelen en nieuw toestel dat tot de laatste plaats is bezet. Vluchten met omwegen en overstappen jagen de CO2-uitstoot per reiziger flink op.

Daarnaast gelden voor de hand liggende afwegingen:

 • Meerdere korte vakanties tikken meer aan dan een lange.
 • Voor een zonvakantie hoef je Europa niet uit.
 • Hoe luxer de accommodatie, hoe hoger het verbruik van elektriciteit en water.
 • De auto met caravan en slechts 1 of 2 inzittenden is extreem onzuinig.

Milieu Centraal berekende dat een vliegreis naar Thailand met 4 personen 36 keer zoveel CO2-uitstoot veroorzaakt als met datzelfde gezelschap met de trein naar de Franse Riviera. 

totale-broeikasgasuitstoot-vergelijking-vakantievervoer

Schoon en zuinig op weg

Auto's, bussen en vliegtuigen verbranden respectievelijk benzine, diesel en kerosine om vooruit te komen: fossiele brandstof waarvan de voorraden eindig zijn. Bij de verbranding komen broeikasgassen als kooldioxide (CO2) vrij, die bijdraagt aan het klimaatprobleem. Ook komen schadelijke stoffen in de lucht, die slecht zijn voor het milieu en de gezondheid.

Bus en touringcar

Voor (internationale) touringcars is een roetfilter niet verplicht, maar ze moeten sinds 2009 wel voldoen aan de Euro 5-norm die uitstootmaxima regelt. Sinds eind 2014 moeten nieuwe bussen aan de nog strengere Euro 6-norm voldoen, die met name de stikstofuitstoot verder moet terugdringen. Lijndienstritten hebben een gemiddelde bezetting van 70%. Pendelbussen die in het hoogseizoen naar populaire bestemmingen rijden halen 90%. Per reiziger stoten deze bussen dus minder uit.

 • Touringcars met Keurmerk Touringcarbedrijf worden extra gecontroleerd op goed onderhoud en veilig rijden. In theorie levert dat zuiniger en schonere bussen op.
 • Kijk op de site van het touringcarbedrijf wat voor milieumaatregelen het neemt.

Auto

Bij de auto zijn nogal wat factoren van invloed op de milieuprestatie: de gereden afstand, het weg type en snelheid, de grootte en type van de auto, accessoires die de luchtweerstand verhogen en het gewicht van de inzittenden en hun bagage. De gemiddelde auto met 4 inzittenden doet het per persoon bijna even goed als de trein. Maar met zijn tweeën en een caravan naar de Middellandse Zee is bijna net zo milieubelastend als het vliegtuig.

 • Pak zo veel mogelijk in de auto: dakkoffer en fietsenrek verhogen het brandstofverbruik.
 • Overweeg de huur van fietsen of ski's ter plaatse en doe je boodschappen op de bestemming.
 • Een caravan achter de auto maakt de rit 60% onzuiniger. Overweeg een stacaravan of huisje op locatie.
 • Een gelijkmatig tempo op de snelweg is veel zuiniger dan een route over binnenwegen. 
 • Een constante snelheid van 100 km per uur is zo'n 20% zuiniger dan 120 km per uur.
 • Met het nieuwe rijden spaar je brandstof, slijt de auto minder hard en kom je ontspannen op de bestemming aan.
 • Ruimte over in de auto? Biedt een rit aan op BlaBlaCar.com. Meerijders kunnen op deze site hun lift vinden.

Vliegtuig

Een vliegreis belast het milieu 5 tot 15 keer zo veel als een reis per touringcar, trein of goedgevulde auto. Het verschil is het grootst op een korte reisafstand (tot 500 kilometer). Kerosineverbranding zorgt voor CO2-uitstoot en een flinke bijdrage aan de opwarming van de aarde. Daarnaast komen andere stoffen vrij, die de atmosfeer vervuilen. Verder stimuleren vliegbewegingen de vorming van wolken, en dat draagt bij aan een versterkt broeikaseffect.

 • Kies waar mogelijk voor directe vluchten zonder tussenlandingen.
 • Kies voor een maatschappij met een moderne vloot en actief milieubeleid.
 • Moderne charters en vluchten van prijsvechters hebben een hoge bezettingsgraad en zijn per passagier minder belastend dan lijnvluchten.
 • Reis bij voorkeur per openbaar vervoer van en naar het vliegveld.

Nieuw & interessant

 • vliegtuig-indelucht
  29 mei.

  Tevredenheid luchtvaartmaatschappijen

  Overal voor moeten bijbetalen. Het is de grootste ergernis bij vliegen, samen met gebrek aan comfort van de stoelen en (been)ruimte. Toch zijn reizigers over het algemeen best tevreden over de luchtvaartmaatschappij waar ze mee vlogen. Maar er zit zeker verschil in de mate waarin.
 • vliegtuig-passagiers
  Nieuws  |  17 apr.

  Luchtvaartmaatschappijen informeren klanten slecht

  Is je vlucht vertraagd of geannuleerd? Dan wil je weten waar je aan toe bent. De informatie die luchtvaartmaatschappijen verstrekken schiet nogal eens tekort, blijkt uit een enquête onder reizigers.
 • vliegticket-balie
  27 mrt.

  Naamswijzigingen in je vliegticket

  De naam op je vliegticket moet hetzelfde zijn als in je paspoort of ID. Als dat niet zo is kan het leiden tot een flinke boete om dat te corrigeren.
 • ParkFlyRent
  Eerste indruk  |  29 jan.

  ParkFlyRent

  Het klinkt haast te mooi om waar te zijn: je levert je auto dichtbij Schiphol af, een privéchauffeur brengt je naar de luchthaven en haalt je bij terugkomst weer op. Je auto wordt schoongemaakt en verhuurd of gratis geparkeerd, dus je verdient er ook nog aan.