icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Parkeren bij de luchthaven

Zeker met een stapel koffers is het wel zo prettig om per auto naar de luchthaven te gaan. Wie hem daarna slim parkeert, kan honderden euro’s besparen.
Kees Verplanke
Kees Verplanke

Expert Auto, fiets en reizen

Bijgewerkt op:  29 januari 2018

parkeren-vliegveld

Parkeeropties bij het vliegveld

De meeste luchthavens hebben meerdere officiële parkeerplaatsen. Hoe verder van de terminal, hoe goedkoper. Toch liggen de prijzen vaak nog schrikbarend hoog. Je kunt daarop besparen door niet pal naast de terminal te parkeren en een plek te boeken via de website van de luchthaven. Ook kun je je auto legaal en voor onbepaalde tijd parkeren op een gratis P+R-terrein (Parkeren en Reizen) in de buurt van de luchthaven. Daarvandaan pak je een bus of trein naar het vliegveld. 

Wie een vroege vlucht heeft, kan ook overwegen om een park, sleep & fly-arrangement te boeken bij een hotel in de buurt van het vliegveld. De auto blijft daar dan gedurende de vakantie staan voor een vaak schappelijke prijs. Zo’n arrangement is vaak voordeliger dan het parkeertarief van de luchthavens. 

We belichten de parkeermogelijkheden in de buurt van 7 luchthavens in en rond Nederland. 

Amsterdam Schiphol Airport

Schiphol heeft 2 soorten parkeerterreinen: P1 op loopafstand van het terminalgebouw, en P3 (ook omschreven als Smart Parking) op 5 minuten rijden van de incheckbalies. Er rijdt een gratis pendelbus tussen P3 en het luchthavengebouw, maar het parkeerterrein is groot: de afstand tussen auto en bushalte kan 800 meter zijn. Dat stuk moet dus te voet worden afgelegd.

Er zijn ook gratis P+R-terreinen rondom het vliegveld, zoals in Diemen-Zuid aan de noordoostkant, Nieuw-Vennep Getsewoud ten zuidwesten en Zaandam Kogerveld ten noorden van de luchthaven. 

Bij een hotel
De pittig geprijsde hotels van Sheraton en Hilton zijn verbonden met het terminalgebouw van Schiphol. Goedkopere opties zijn het Ibis Budget, Ibis, Bastion en Van der Valk. Die liggen allemaal op 10 minuten rijden en een arrangement kost tussen de €80 en €100. Dat is inclusief transfer en minstens 21 dagen parkeren.

Rotterdam The Hague Airport

Op deze luchthaven parkeer je relatief goedkoop, zeker als je korter dan een week parkeert. Maar op P+R Meijersplein, een terrein met 500 parkeerplaatsen nét achter de luchthaven, is het gratis. De rit met bus 33 duurt nog geen 10 minuten. Van alle luchthavens is het hier het eenvoudigst parkeren en reizen naar de incheckbalies.

Bij een hotel
Naast het terminalgebouw staat Worldhotel Wings, maar de tarieven zijn niet erg scherp. Het Best Western Plus hotel, op 8 minuten wandelen vanaf de incheckbalies, biedt een arrangement aan vanaf €83,60, waarbij de auto 21 dagen mag blijven staan. 

Eindhoven Airport

Het dorp Best heeft een P+R- én langparkeerterrein, beide gratis en bewaakt. Elk half uur rijdt een bus naar Eindhoven Airport. Dichter bij de luchthaven ligt P+R Meerhoven, al is het aantal plaatsen er zeer beperkt. In de aangrenzende wijk Meerhoven is parkeren langs de busbaan ook gratis, maar gefrustreerde bewoners hebben al heel wat auto’s van vakantievierders vernield.

Bij een hotel
Een arrangement bij het Tulip Inn Hotel in de terminal van de luchthaven kost vanaf €179. Daarbij kun je de auto maximaal 14 dagen parkeren. Iets verderop ligt het Novotel, dat vanaf €106 een arrangement met ontbijt heeft.

Brussels Airport

Ook Brussel heeft een parkeerplek dicht bij de vertrekhal en een die met een transfer bereikbaar is. De tarieven zijn vergelijkbaar met die van Schiphol. En ook hier liggen rondom de stad P+R-terreinen, zogenoemde transitparkings. Die van Roodebeek is het handigst; vanaf daar vertrekt een bus rechtstreeks naar het vliegveld.

Bij drukte is het verderop gelegen P+R Kraainem ook een optie. Met een overstap bereik je de luchthaven in een half uur. Een enkeltje kost €3. De parkeervakken langs de Grote Daalstraat in Zaventem zijn ook een goede optie: talloze bussen passeren de bushaltes in die straat en rijden in zo’n 7 minuten naar het vliegveld.

Bij een hotel
Er is één luchthavenhotel, nogal prijzig. Op 10 minuten rijden vanaf het vliegveld ligt een handvol hotels, waarvan het Ibis Hotel en Thon Hotel voordelige pakketten met transfers hebben.

Brussels South Charleroi Airport

Parkeerplekken rondom de luchthaven zijn duur, ook al boek je online (via parkvia.com of ryanair.com). Rondom de hotels en bedrijven langs de noordkant van het vliegveld liggen gratis parkeerplekken, maar hier worden regelmatig autoruiten ingeslagen. Een alternatief is het dorp Ransart, waar parkeren langs de straat gratis is. Met een taxi (zoals Sympa-Tax of Rapid Tax, €6) ben je in 5 minuten bij de vertrekhal.

Bij een hotel
Op de luchthaven zelf is geen hotel. Het Ibis Budget ligt er pal naast, maar de betaalde taxidienst maakt het verblijf niet erg aantrekkelijk, zeker niet wanneer je ook nog eens lang parkeert. Het Leonardo of het Van der Valk hebben onze voorkeur.

Düsseldorf Airport

De parkeerplaatsen bij de terminal zijn duur; op P23, P24 en P26 ben je voordeliger uit. Gratis parkeren kan langs de Niederrheinstrasse ten westen van de luchthaven, vanwaar bus 760 in 7 minuten naar het vliegveld rijdt. In de dorpen Rahm en Angermund is het ook gratis parkeren rondom de treinstations. De treinrit naar de luchthaven duurt zo’n 5 minuten, al moet je nog wel de (gratis) monorail nemen naar de vertrekhal. Let erop dat de parkeerplekken op deze locaties vrij beperkt zijn. 

Bij een hotel
Het Maritim Hotel is het enige luchthavenhotel met een park, sleep & fly-arrangement, al begint de prijs bij €183. Bij het Van der Valk, 4 kilometer verderop, zijn de tarieven flink lager. Let erop dat je de transfer terug zelf moet betalen (€10). Het fijnste arrangement heeft het Relexa Hotel, 7 minuten vanaf het vliegveld. Voor €119 krijg je een individuele transfer en een ontbijtje én parkeer je de auto tot 22 dagen.

Airport Weeze (Düsseldorf)

Gezien de beperkte faciliteiten en de afgelegen ligging, zijn de parkeerplekken op de luchthaven duur. Bovendien is het vliegveld slecht verbonden met het ov. In het dorp Weeze parkeer je wel gratis, maar Nederlandse kentekens zorgen wellicht voor frustratie. In Kevelaer, op 19 busminuten van het vliegveld, liggen 2 gratis parkeerterreinen naast het treinstation. Hiervandaan vertrekt ook een (prijzige) luchthavenpendel. 

Bij een hotel
Er is geen hotel op de luchthaven waar je je auto kunt parkeren. Wel zijn er hotels in en rondom Weeze die een arrangement aanbieden. De prijzen zijn relatief hoog, zoals €145 in het geval van Schloss Wissen.

Valet parking

Je kunt je auto ook door een bedrijf laten parkeren. Dat heet valet parking. Je parkeert dan je auto op een aangegeven parkeerplek buiten en levert je autosleutels in bij een balie. Terwijl je incheckt, rijdt een parkeermedewerker de auto naar een afgesloten, overdekte parkeergarage. Na je reis staat je auto weer klaar.

Kosten
De eerste 3 dagen kosten €43,50 per dag, daarna is de prijs €33,50 per dag. Voor een lange vakantie lopen de kosten dus erg op. Voor een reis van 8 dagen ben je €298 kwijt.

Nadeel van zo’n service is dat je verantwoordelijk blijft voor de auto terwijl je er niet bij bent. Snelheidsovertredingen, parkeerboetes, beschadigingen: erg vervelend als je auto erbij betrokken is terwijl je in het buitenland zit. Nu zit het met die officiële dienst van de luchthaven wel goed: in een Beheerovereenkomst noteer je bestaande schades, en ritten naar het bewaakte parkeerterrein worden met gps geregistreerd.

Andere bedrijven bieden zo’n overeenkomst niet altijd aan. Wij raden af om gebruik te maken van zulke diensten, tenzij aangeboden door een betrouwbare partij zoals de luchthaven.

Tips voor kostenbesparing

 • Reserveer een plek bij de luchthaven online, anders betaal je het ‘oprijtarief’, dat tot wel 80% hoger ligt. 
 • Laat bij parkeren het handschoenenkastje open en dek de laadruimte van de stationcar niet af.
 • Zet eerst medereizigers en koffers af bij de vertrekhal. Dat bespaart naast gezeul ook transferkosten.
 • Soms is een park, sleep & fly-arrangement goedkoper als je via een reisorganisatie zoals Kras boekt.

Nieuw & interessant

 • vliegtuig-indelucht
  29 mei.

  Tevredenheid luchtvaartmaatschappijen

  Overal voor moeten bijbetalen. Het is de grootste ergernis bij vliegen, samen met gebrek aan comfort van de stoelen en (been)ruimte. Toch zijn reizigers over het algemeen best tevreden over de luchtvaartmaatschappij waar ze mee vlogen. Maar er zit zeker verschil in de mate waarin.
 • vliegtuig-passagiers
  Nieuws  |  17 apr.

  Luchtvaartmaatschappijen informeren klanten slecht

  Is je vlucht vertraagd of geannuleerd? Dan wil je weten waar je aan toe bent. De informatie die luchtvaartmaatschappijen verstrekken schiet nogal eens tekort, blijkt uit een enquête onder reizigers.
 • vliegticket-balie
  27 mrt.

  Naamswijzigingen in je vliegticket

  De naam op je vliegticket moet hetzelfde zijn als in je paspoort of ID. Als dat niet zo is kan het leiden tot een flinke boete om dat te corrigeren.
 • ParkFlyRent
  Eerste indruk  |  29 jan.

  ParkFlyRent

  Het klinkt haast te mooi om waar te zijn: je levert je auto dichtbij Schiphol af, een privéchauffeur brengt je naar de luchthaven en haalt je bij terugkomst weer op. Je auto wordt schoongemaakt en verhuurd of gratis geparkeerd, dus je verdient er ook nog aan.