icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Let op bij parkeren op luchthavens

Nieuws|Wie de auto wil parkeren op de luchthaven heeft veel keuze. De luchthavens zelf hebben een parking, maar er zijn ook andere parkeeraanbieders. Zijn deze 'alternatieve' aanbieders goedkoper dan de 'officiële' parkeerterreinen van de luchthavens? De Consumentenbond onderzocht de mogelijkheden op de Nederlandse luchthavens.

Kees Verplanke

Kees Verplanke , Expert Auto, fiets en reizen Gepubliceerd op:18 juni 2014


Er wordt vaak gezegd dat de alternatieve aanbieders veel goedkoper zijn dan de officiele luchthavenparkeerterreinen. Dit blijkt reuze mee te vallen. Waar je het goedkoopst uit bent hangt af van de luchthaven en van wat je wilt (lopend, shuttlebus, valet naar de luchthaven vanaf de parkeerplaats). Maar ook welke aanbieder je kiest is van belang: er zijn grote verschillen tussen de alternatieve aanbieders. Prijzen vergelijken kan dus lonen.

En de prijs is niet zaligmakend. Er zijn bijvoorbeeld alternatieve aanbieders die je auto illegaal parkeren of ermee gaan rijden. Met een boete, schade of lege tank als mogelijk gevolg. Wil je dit risico niet lopen, kies dan voor een parkeerterrein van de luchthaven. Kies je toch voor een alternatieve aanbieder, ga dan altijd op internet na wat andere gebruikers van dit bedrijf vonden.

Scala aan mogelijkheden

Per luchthaven verschillen de mogelijkheden van de officiële parkeergelegenheid. Bij Schiphol zijn er drie opties: op loopafstand parkeren, iets verderweg parkeren en dan met een shuttlebus naar de terminal, en valet parkeren: auto en sleutels afgeven bij de terminal, de auto wordt geparkeerd. Bij de parkings van de kleinere luchthavens kun je op loopafstand parkeren.

De alternatieve aanbieders hebben meestal geen parkeerterreinen op loopafstand, maar wel shuttlebus-parkeren en/of valetparking.

Je kunt ook voor park-sleep-fly kiezen: een arrangement met een hotelovernachting en parkeren voor de duur van de vakantie. Het hotel brengt je met een shuttlebus naar de terminal. Handig als je 's ochtends vroeg vliegt. Wil je helemaal goedkoop uit zijn dan kun je gratis op straat parkeren in een nabijgelegen stad of dorp en met het reguliere openbaar vervoer naar de terminal reizen. Je auto blijft wel onbeheerd achter. 

De mogelijkheden en prijzen per luchthaven lees je in de Consumentengids van juli. Ook vind je daar tips om te voorkomen dat je opgelicht wordt.

Nieuw & interessant