icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Paspoort kwijt of vergeten vlak voor vertrek

Stel: vlak voor vertrek of op het vliegveld ontdek je dat je paspoort niet meer geldig is. Of erger: je bent je paspoort kwijt. Gelukkig zijn er dan nog mogelijkheden zodat je toch op reis kunt.

Barbara van der Est

Barbara van der Est , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:15 november 2018

Reisverzekeringen-Algemeen-schiphol

Spoedprocedure bij de gemeente

Kom je er een paar dagen voor vertrek achter dat je paspoort niet meer geldig is? Ga naar de gemeente voor een spoedaanvraag. Deze procedure duurt 2 werkdagen, in plaats van 5 werkdagen. Je betaalt wel een toeslag.

Nooddocument op de luchthaven

Sta je al met je koffers op Schiphol? Vraag een noodpaspoort aan bij Bureau Nooddocumenten (op Schiphol in vertrekhal 1). Er zijn wel voorwaarden:

 • Je paspoort mag niet al lang verlopen zijn.
 • Het land van bestemming moet een nooddocument accepteren. Indonesië, de Verenigde Staten, Zuid-Afrika en de Verenigde Arabische Emiraten bijvoorbeeld accepteren dit niet.
 • Je moet aantonen dat je de reis niet kunt uitstellen.
 • Je moet je identiteit en nationaliteit aantonen. Heb je geen identiteitskaart of rijbewijs bij je, dan krijg je geen nooddocument.

Schat je kansen in

Kijk of er voldoende tijd is voor het noodpaspoort. In principe duurt het een uurtje, maar bij grote drukte (bijvoorbeeld in vakantieperiodes) moet je langer wachten. Als je vlucht al snel vertrekt heeft het weinig zin om een noodpaspoort aan te vragen.

Check je annuleringsverzekering

Lukt het niet om op tijd een (nood)paspoort te bemachtigen, dan moet je helaas weer naar huis. Heb je een annuleringsverzekering? Controleer dan of diefstal, vermissing of verlies van je reisdocument onder de dekking valt. Meestal geldt dit alleen als dit gebeurd is op de dag van vertrek. Een schrale troost, maar goed om te weten.

Lees meer:

Nieuw & interessant

 • vliegen en reizen
  1 feb.

  Privacy websites reisorganisaties

  Als je online een reis boekt moet je veel gegevens invullen. Zijn deze echt nodig? Wat doen reisorganisaties met die gegevens en met cookies?
 • vliegen-ryanair-rechten-passagiers
  1 feb.

  Ryanair: dit zijn je rechten

  Ryanair annuleert tientallen vluchten door stakingen. Wat zijn je rechten?
 • vliegtuig-indelucht
  1 feb.

  Tevredenheid luchtvaartmaatschappijen

  Overal voor moeten bijbetalen, een gebrek comfort en (been)ruimte zijn grote ergernissen bij vliegen. Tussen maatschappijen zijn er grote verschillen.
 • vliegticket-balie
  1 feb.

  Naamswijzigingen in je vliegticket

  De naam op je vliegticket moet hetzelfde zijn als in je paspoort of ID. Als dat niet zo is kan het leiden tot een flinke boete om dat te corrigeren.