icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Paspoort kwijt of vergeten vlak voor vertrek

Je ontdekt vlak voor vertrek of op het vliegveld dat je paspoort niet meer geldig is. Of erger: je bent je paspoort kwijt. Gelukkig zijn er dan nog mogelijkheden zodat je toch op reis kunt.
Sandra Mul

Sandra Mul   Expert reisverzekeringenBijgewerkt op:19 maart 2024

paspoort kwijt op vliegveld

Paspoort verlopen

Kom je er een paar dagen voor vertrek achter dat je paspoort niet meer geldig is? Ga naar de gemeente voor een spoedaanvraag. Deze procedure duurt 2 werkdagen in plaats van 5 werkdagen. Je betaalt wel een toeslag.

Noodpaspoort op de luchthaven

Sta je al met je koffers op het vliegveld? Er zijn speciale locaties waar je een noodpaspoort aan kunt vragen. Naast Schiphol zijn er ook afgiftepunten op andere vliegvelden. Op de vliegvelden Groningen Airport, Rotterdam Airport, Maastricht Airport en vlakbij Eindhoven Airport is hier een locatie voor. Er zijn ook locaties die zich niet op of rondom het vliegveld bevinden. 

Sta je op Schiphol? Ga dan naar Vertrekhal 1 (Bureau Nooddocumenten). Een noodpaspoort kost €57 (2024). Dit noodpaspoort wordt afgegeven door de Koninklijke Marechaussee. Het is alleen geldig als reisdocument voor de specifieke reis. Je kunt het document niet gebruiken als vervanging voor het identiteitsbewijs.

Voorwaarden aanvraag noodpaspoort

  • Je paspoort mag niet al lang verlopen zijn.
  • Het land van bestemming moet een nooddocument accepteren. Indonesië, de Verenigde Staten, Zuid-Afrika en de Verenigde Arabische Emiraten accepteren dit bijvoorbeeld niet.
  • Je moet aantonen dat je de reis niet kunt uitstellen.
  • Je moet reisdocumenten kunnen laten zien. 
  • Je moet je identiteit en nationaliteit aantonen. Heb je geen identiteitskaart of rijbewijs bij je? Dan krijg je geen nooddocument.
  • Je moet een recente pasfoto hebben die voldoet aan de pasfoto-eisen.

Schat je kansen in

Kijk of er voldoende tijd is voor het noodpaspoort. Meestal duurt het een uur. Maar bij grote drukte is de wachttijd langer, bijvoorbeeld in vakantieperiodes. Als je vlucht al snel vertrekt heeft het weinig zin om een noodpaspoort aan te vragen.

Geen (nood)paspoort bemachtigd?

Lukt het je niet om op tijd aan een (nood)paspoort te komen? Dan kun je niet op reis naar het buitenland. Heb je een annuleringsverzekering? Controleer dan of diefstal, vermissing of verlies van je reisdocument onder de dekking valt. Meestal geldt dit alleen als dit gebeurt op de dag van vertrek. Een schrale troost, maar goed om te weten.

Dekking op annuleringsverzekering

Meer dan de helft van de verzekeraars biedt dekking bij diefstal, verlies of vermissing van reisdocumenten. Soms hebben verzekeraars nog extra voorwaarden. Zo stellen bijvoorbeeld a.s.r. en Anker als voorwaarde dat het voorval gebeurt op de dag van vertrek. En dat je daarna aangifte hebt gedaan (met bewijs).

Bekijk hieronder welke verzekeraars dekking bieden bij diefstal, verlies of vermissing van reisdocumenten. 

Verzekeraar Dekking?
a.s.r. Ja, tenzij
ABN Amro Nee
Aegon Ja
Allianz Ja
Allianz Direct Ja
Allianz Global Assistance Ja
Anker Ja, tenzij
ANWB Ja
Aon Nee
Avéro Achmea Nee
Centraal Beheer Nee
De Goudse  Ja, tenzij
De Internationale Nee
FBTO Nee
Ik kies zelf van a.s.r.  Ja, tenzij
ING Ja
InShared Nee
Interpolis Nee
Klaverblad Ja, tenzij
Lancyr Nee
LTA Nee
Nationale Nederlanden Ja
Nationale Nederlanden Bank Ja
OHRA Nee
SNS Ja
Unigarant Ja
Univé Ja
Vereniging Eigen Huis Ja
ZLM Ja, tenzij

Bron: Moneyview, peildatum 19 maart 2024