icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

8 tips voor een goedkoop vliegticket

Ticketprijzen zijn veranderlijk en onvoorspelbaar. Het is niet te zeggen welke aanbieder voor een bepaalde bestemming het goedkoopst is. Wel kunnen we enkele tips geven om te voorkomen dat je de hoofdprijs betaalt.

Kees Verplanke

Kees Verplanke , Expert Auto, fiets en reizen Bijgewerkt op:1 augustus 2018

Artikel 5 tips goedkope vliegtickets

Luchtvaartmaatschappijen baseren hun tarieven op het aantal boekingen in het verleden. Tevens passen ze de prijs continu aan naar gelang de vraag toe- of afneemt of de concurrentie met een aanbieding komt. Hoe meer mensen op een bepaalde tijd willen vliegen, hoe duurder de vlucht. Maar om een toestel helemaal vol te krijgen gaan op het laatste moment ook weleens stoelen in de aanbieding.

Shop en vergelijk

Het wemelt van de boekingssites op internet en het is onbegonnen werk om ze allemaal te bekijken. Ons advies: begin je zoektocht op een meta-vergelijkingssite, zoals:

Zulke vergelijkingssites inventariseren permanent de vluchttarieven op internet en zetten die op een rij. Bekijk ook de tarieven op grotere boekingssites, zoals:

Zo krijg je een goed beeld. Check minstens 5 verschillende websites, maar ook altijd de site van de luchtvaartmaatschappij zelf. Die laat soms net wat meer mogelijkheden zien en is vaak goedkoper omdat online reisbureaus (hogere) boekingskosten rekenen.

Vertrektijden en overstappen

Kijk ook naar tarieven op andere vertrek- en aankomstdata en tijden en overweeg een vlucht met overstap in plaats van een directe vlucht. Sommige websites verduidelijken hun aanbod met een prijskalender en mogelijkheden om filters aan te brengen.

Alternatieve luchthavens

Zoek ook naar alternatieve luchthavens op niet te grote afstand. Vliegen vanaf bijvoorbeeld Eindhoven, Brussel of Düsseldorf kan goedkoper en sneller zijn. Is bijvoorbeeld een vlucht naar Florence duur? Vliegen op Bologna of Pisa is vaak voordeliger. Dat geldt ook voor vliegen naar de andere luchthavens bij Londen dan Heathrow.

Open jaw: verschillende heen- en terugroute

In luchtvaartjargon betekent een open jaw dat de heen- en terugreis van en naar verschillende bestemmingen gaan. Een voorbeeld: heen vliegen vanaf Schiphol naar Bangkok en terug van Bangkok naar Düsseldorf of Brussel. Je boekt dan 2 enkele reizen en dat kan voor intercontinentale bestemmingen makkelijk €100 à €150 voordeel opleveren. Het betekent nogal wat uitzoekwerk en wat extra reizen maar het is de moeite waard, zeker bij aanbiedingen van luchtvaartmaatschappijen.

Wees geduldig

Waarschuwingen in de trant van 'nog 3 stoelen beschikbaar' proberen je over te halen om snel te boeken. Trap er niet in. Zelfs als het aantal stoelen voor die genoemde prijs echt beperkt is, kan dat de volgende dag weer anders zijn. Het beste is om op verschillende dagen de prijzen te monitoren. Neem op websites als Skyscanner en Kayak een abonnement op een prijsalarm. Je krijgt dan een e-mail wanneer de tarieven veranderen.

Nog een tip: abonneer je op nieuwsbrieven met aanbiedingen. Vooral in januari, traditioneel een slappe maand in de luchtvaart, doen veel maatschappijen tickets in de uitverkoop. Gespecialiseerde websites als Ticketspy zoeken ook naar 'flash deals'; aanbiedingen op de homepage van luchtvaartmaatschappijen die soms maar een paar dagen geldig zijn.

Let op bijkomende kosten

Ondanks alle acties die wij ondernemen zijn er nog regelmatig boekingssites die sjoemelen met de totaalkosten. Ga daarom niet af op de eerst getoonde prijzen. Websites melden vaak niet direct dat er ook boekingskosten bij komen. De uiteindelijke ticketprijs kan daardoor een stuk hoger uitvallen. 

Check ook de bagagekosten. Bij steeds meer maatschappijen moet je betalen voor het meenemen van ruimbagage. Dat kan oplopen tot enkele tientallen euro's per enkele reis. Soms zelfs meer dan de ticketprijs zelf.

Betalen voor betalen

Veel boekingssites rekenen een extra bedrag voor het betalen met een creditcard. Vaak is dat een paar procent. Het is verplicht om deze kosten bij het begin van de boeking te melden. Het gebruik van iDEAL is gratis. Wees alert op allerlei extra's die al bij voorbaat zijn aangevinkt, zoals verzekeringen, die vaak duur en onnodig zijn. Het is tegen de regels, maar het gebeurt nog steeds.

Kies het juiste moment

Experts raden aan om vliegtickets zo'n 3 à 4 maanden van tevoren te boeken. Boek je eerder, dan zijn ze nog te duur; boek je later, dan loop je het risico dat de prijzen alleen nog maar stijgen. Wil je per se rond Kerstmis of in juli en augustus vliegen? Boek dan eerder.

Ben je heel flexibel? Neem dan de gok dat je op het laatste moment een aanbieding met een heel scherp tarief tegenkomt. Maar let op: last-minute aanbiedingen zijn qua prijs vaak helemaal geen aanbiedingen, maar lokkertjes.

Boek bij voorkeur op een gewone doordeweekse dag en niet tijdens het weekend, als veel mensen actief zijn op zoeksites. De vliegmaatschappijen houden daar rekening mee wat betreft de prijzen.

Wanneer vliegen?

Uit onderzoek van onze Britse collega's blijkt dat vluchten op dinsdag en woensdag doorgaans het goedkoopst zijn, en op zaterdagen het duurst. Vermijd de tijden waarop veel zakenmensen vliegen, zoals maandagochtend vroeg en vrijdagavond.

Checklist betrouwbaarheid boekingssite

Een goede boekingssite:

 • heeft een contactadres en telefoonnummer en de mogelijkheid om vragen en klachten per e-mail te versturen
 • heeft duidelijke en makkelijk te vinden voorwaarden in het Nederlands
 • biedt bij de keuze van een vlucht direct duidelijkheid over de eindprijs, zonder bijkomende kosten in de vervolgstappen
 • heeft niet standaard allerlei extra’s aangevinkt die je niet nodig hebt, zoals verzekeringen
 • laat ook de tarieven zien op alternatieve vertrekdagen en heeft de mogelijkheid om filters in te bouwen
 • waarschuwt je met een duidelijke mededeling vlak voor het moment dat je definitief boekt
 • biedt keuze in betaalmogelijkheden, bij voorkeur ook met iDEAL, en vraagt geen woekerprijzen voor (verplicht) betalen per creditcard
 • heeft een beveiligde betaalpagina (https in de url en een slotje bij het internetadres)

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • vliegtuig-indelucht
  1 feb.

  Tevredenheid luchtvaartmaatschappijen

  Overal voor moeten bijbetalen, een gebrek comfort en (been)ruimte zijn grote ergernissen bij vliegen. Tussen maatschappijen zijn er grote verschillen.
 • Ryanair-vliegtuig
  Nieuws  |  5 dec.

  Consumentenbond stapt naar toezichthouder om Ryanair

  Luchtvaartmaatschappij Ryanair gaat niet in op de eis van de Consumentenbond om reizigers wiens vlucht ernstig vertraagd of geannuleerd is, te compenseren.
 • Mediapool koffers 1200X800
  Eerste indruk  |  27 nov.

  Bagageservice PostNL

  Heb je geen zin om met koffers naar de luchthaven te sjouwen, dan kun je de bagagedienst van PostNL inschakelen. Is dit handig, en het geld waard?
 • Reisverzekeringen-Algemeen-schiphol
  15 nov.

  Paspoort kwijt of vergeten

  Stel: vlak voor vertrek of op het vliegveld ontdek je dat je paspoort niet meer geldig is. Of erger: je bent je paspoort kwijt. Wat kun je dan het beste doen?