icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Maak gratis kennisInloggen
Maak gratis kennisInloggen

Veilige voeding

Op veel etiketten zijn E-nummers en suikers lastig te herkennen. Maar welke E-nummers zijn schadelijk? En welke voedingsmiddelen kun je eten zonder risico te lopen?
Antje Houmes

Expert Voeding & Gezondheid

Home veilige voeding

E-nummers

E-nummers zijn hulpstoffen die worden gebruikt in voedsel. Ze zorgen dat geur, kleur, smaak en structuur bewaard blijven. Producten met en zonder E-nummers kunnen daarom verschillen in uiterlijk.

Lees meer over E-nummers.

Alle E-nummers worden onderzocht op schadelijke stoffen. Anders mogen ze niet in Europa worden gebruikt. Toch hebben sommige E-nummers ongezonde kanten.

Lees meer over E-nummers en gezondheid.

Sommige E-nummers komen vaker voor dan andere. Wij hebben de bekendste op een rijtje gezet.

Op etiketten van voedingsmiddelen zijn E-nummers niet altijd makkelijk te herkennen. Dit komt doordat fabrikanten zelf mogen bepalen hoe ze dit op een etiket vermelden. Vanwege de slechte reputatie van E-nummers proberen fabrikanten het gebruik van E-nummers te verbergen.

Lees meer over E-nummers op etiketten.

Suikers en zoetstoffen

Zoetstoffen hebben E-nummers en suikers niet. Maar wat is het verschil?

Lees meer over suikers en zoetstoffen.

Separatorvlees

Separatorvlees is vlees wat achterblijft op de botten na het slachten en lossnijden van het vlees. Het komt vooral voor in frikandellen, smac, hamburgers en kipsaté uit de vriezer.

Lees meer over separatorvlees.

ESBL-bacterie

ESBL wordt door darmbacteriën geproduceerd en zorgt dat bacteriën resistent worden voor bijna alle soorten antibiotica. Bij consumenten roept dit veel vragen op.

Wij geven antwoord op de veelgestelde vragen.

Nieuw & interessant

 • coolbest eerste indruk
  Eerste indruk  |  13 sep.

  Coolbest Vitaday met groentesap

  Volgens Coolbest is groentesap gezond, maar soms wat bitter. Is het ze nu echt gelukt om een gezond en lekker groentesapje te maken?

 • linzenpasta-eerste-indruk
  Eerste indruk  |  5 sep.

  Pedon linzenpasta

  Peulvruchten zijn gezond, maar veel verder dan af en toe witte of bruine bonen komen de meeste niet. Van pasta kunnen we vaak geen genoeg van krijgen. Pasta gemaakt van peulvruchten, is dat een gouden combinatie?

 • AH diverse groente spread
  Eerste indruk  |  8 jul.

  AH Groentespreads

  'We moeten meer groenten eten, 250 gram per dag', volgens de nieuwe Schijf van Vijf. Albert Heijn helpt ons een handje met verse groentespreads. Maar zijn wij eigenlijk wel klaar voor een boterham vol groente?

 • magnum-ijs
  6 jul.

  Feiten & fabels over ijs

  Een ijsje is altijd lekker, vooral op een zomerse dag. Maar dan werk je wel een berg suiker en vet naar binnen, of valt dat wel mee? Wij zetten feiten en fabels op een rijtje.