icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Maak gratis kennisInloggen
Maak gratis kennisInloggen

Veilige voeding

Op veel etiketten zijn E-nummers en suikers lastig te herkennen. Maar welke E-nummers zijn schadelijk? En welke voedingsmiddelen kun je eten zonder risico te lopen?
Antje Houmes

Expert Voeding & Gezondheid

Home veilige voeding

E-nummers

E-nummers zijn hulpstoffen die worden gebruikt in voedsel. Ze zorgen dat geur, kleur, smaak en structuur bewaard blijven. Producten met en zonder E-nummers kunnen daarom verschillen in uiterlijk.

Lees meer over E-nummers.

Alle E-nummers worden onderzocht op schadelijke stoffen. Anders mogen ze niet in Europa worden gebruikt. Toch hebben sommige E-nummers ongezonde kanten.

Lees meer over E-nummers en gezondheid.

Sommige E-nummers komen vaker voor dan andere. Wij hebben de bekendste op een rijtje gezet.

Op etiketten van voedingsmiddelen zijn E-nummers niet altijd makkelijk te herkennen. Dit komt doordat fabrikanten zelf mogen bepalen hoe ze dit op een etiket vermelden. Vanwege de slechte reputatie van E-nummers proberen fabrikanten het gebruik van E-nummers te verbergen.

Lees meer over E-nummers op etiketten.

Suikers en zoetstoffen

Zoetstoffen hebben E-nummers en suikers niet. Maar wat is het verschil?

Lees meer over suikers en zoetstoffen.

Separatorvlees

Separatorvlees is vlees wat achterblijft op de botten na het slachten en lossnijden van het vlees. Het komt vooral voor in frikandellen, smac, hamburgers en kipsaté uit de vriezer.

Lees meer over separatorvlees.

ESBL-bacterie

ESBL wordt door darmbacteriën geproduceerd en zorgt dat bacteriën resistent worden voor bijna alle soorten antibiotica. Bij consumenten roept dit veel vragen op.

Wij geven antwoord op de veelgestelde vragen.Nieuw & interessant

 • humus nieuws
  Nieuws  |  Gisteren

  Hummus van Maza en Lidl valt meest in de smaak

  Consumenten èn experts vinden de hummus van Maza en Lidl het beste, blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond.

 • humus in schaal
  21 okt.

  Test: Hummus

  Is het nou houmous, hummus, humus of hummous? Niet alleen de schrijfwijze van de populaire kikkererwtenpasta verschilt, maar ook de samenstelling en smaak van de hummus uit supermarkten. De experts zijn over de meesten niet erg positief.

 • iname zout rapport nieuws
  Nieuws  |  5 okt.

  Teleurstelling over uitkomst rapport zoutinname

  De Hartstichting, Nierstichting, Nederlandse Hypertensievereniging en de Consumentenbond betreuren het dat uit een vandaag gepubliceerd rapport van het RIVM blijkt dat de zoutinname van de Nederlandse bevolking in de afgelopen 10 jaar niet is gedaald.

 • horeca inspectie Nieuws
  Nieuws  |  4 okt.

  Openbaarmaking controlegegevens NVWA in gevaar

  Minister Schippers wil de inspectiegegevens van de horeca niet met kleuren maar met samenvattingen openbaar maken. Een forse tegenslag vindt de Consumentenbond.