icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Maak gratis kennisInloggen
Maak gratis kennisInloggen

Veilige voeding

Op veel etiketten zijn E-nummers en suikers lastig te herkennen. Maar welke E-nummers zijn schadelijk? En welke voedingsmiddelen kun je eten zonder risico te lopen?
Antje Houmes

Expert Voeding & Gezondheid

Home veilige voeding

E-nummers

E-nummers zijn hulpstoffen die worden gebruikt in voedsel. Ze zorgen dat geur, kleur, smaak en structuur bewaard blijven. Producten met en zonder E-nummers kunnen daarom verschillen in uiterlijk.

Lees meer over E-nummers.

Alle E-nummers worden onderzocht op schadelijke stoffen. Anders mogen ze niet in Europa worden gebruikt. Toch hebben sommige E-nummers ongezonde kanten.

Lees meer over E-nummers en gezondheid.

Sommige E-nummers komen vaker voor dan andere. Wij hebben de bekendste op een rijtje gezet.

Op etiketten van voedingsmiddelen zijn E-nummers niet altijd makkelijk te herkennen. Dit komt doordat fabrikanten zelf mogen bepalen hoe ze dit op een etiket vermelden. Vanwege de slechte reputatie van E-nummers proberen fabrikanten het gebruik van E-nummers te verbergen.

Lees meer over E-nummers op etiketten.

Suikers en zoetstoffen

Zoetstoffen hebben E-nummers en suikers niet. Maar wat is het verschil?

Lees meer over suikers en zoetstoffen.

Separatorvlees

Separatorvlees is vlees wat achterblijft op de botten na het slachten en lossnijden van het vlees. Het komt vooral voor in frikandellen, smac, hamburgers en kipsaté uit de vriezer.

Lees meer over separatorvlees.

ESBL-bacterie

ESBL wordt door darmbacteriën geproduceerd en zorgt dat bacteriën resistent worden voor bijna alle soorten antibiotica. Bij consumenten roept dit veel vragen op.

Wij geven antwoord op de veelgestelde vragen.

Nieuw & interessant

 • kindermarketing
  Nieuws  |  4 aug.

  Alliantie: overtredingen onacceptabel

  Er zijn nog steeds voedingsmiddelenbedrijven die de regels voor kindermarketing overtreden, blijkt uit de jaarlijkse monitoring van de Stichting Reclame Code in opdracht van de FNLI. De Alliantie Stop kindermarketing ongezonde voeding vindt dit zeer verontrustend.

 • kindermarketing
  Nieuws  |  20 jul.

  Einde aan kindermarketing met blauwe Vinkje

  Stichting Ik Kies Bewust (IKB) heeft besloten kindermarketing niet langer toe te laten op de verpakking van eten en drinken met het blauwe Vinkje.

 • voedselfraude nieuws
  Nieuws  |  20 jul.

  Boetes voor overtredingen Warenwet fors omhoog

  Bij overtredingen van de Warenwet waarbij sprake is van opzet of grove schuld kan vanaf juli 2016 een omzetgerelateerde boete worden opgelegd tot een bedrag van maximaal €820.000.

 • AH diverse groente spread
  Eerste indruk  |  8 jul.

  AH Groentespreads

  'We moeten meer groenten eten, 250 gram per dag', volgens de nieuwe Schijf van Vijf. Albert Heijn helpt ons een handje met verse groentespreads. Maar zijn wij eigenlijk wel klaar voor een boterham vol groente?