icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Sauzen zonder suiker getest

Test | Aan veel sauzen wordt suiker toegevoegd, dat is lang niet altijd nodig of wenselijk. Albert Heijn introduceert daarom mayonaise en ketchup zonder toegevoegde suiker. We lieten 40 panelleden deze sauzen blind proeven.
Rosa Rolvink
Rosa Rolvink

Expert Voeding & Gezondheid

Gepubliceerd op:  30 mei 2018

AH-suikervrije-sauzen

De nieuwe sauzen van Albert Heijn

Albert Heijn heeft het assortiment uitgebreid met sauzen waar geen suiker aan toe is gevoegd. Wij lieten het panel de mayonaise en de ketchup proeven.

Suikervrije Mayonaise

AH-mayonaiseSmaak
De smaakt valt tegen. Slechts 14 van de 40 proevers zouden het vaker willen eten. De mayo wordt vooral te zuur bevonden. Uit onze test mayonaises (2017) bleek al dat veel consumenten de voorkeur geven aan niet al te zure en een beetje zoete mayonaise. De proevers die deze saus wel waarderen prijzen vooral de romigheid.

Ingrediënten
Met uitzondering van het toegevoegde water komt deze mayonaise wat betreft de ingrediënten best in de buurt van het originele recept voor mayonaise. Naast raapzaadolie, vrije uitloopeieren, azijn en zout is er ook mosterd toegevoegd. Dat laatste is kenmerkend voor Belgische mayonaise. Ten slotte zijn er ook natuurlijke aroma’s toegevoegd.  

Gezond?
In mayonaise hoort eigenlijk geen suiker, toch wordt het vaak toegevoegd. Maar of je nu mayonaise met of zonder suiker eet, het blijft calorierijk. Geen ideale saus als je op je gewicht let dus. Toch is een portie mayo bij je eten best gezond. De vetten in mayonaise zijn namelijk van de gezonde soort: de onverzadigde vetten. In de geteste mayo zit wel aardig wat zout (0.9 gram per 100 ml), maar gezien je het in kleine porties eet valt dit te overzien. Bij zelfgemaakte mayonaise kun je het zout achterwege laten.

Ketchup zonder toegevoegde suikers

AH-ketchupSmaak

Net als de mayonaise wordt ook deze saus te zuur bevonden. Slecht 7 van de proevers zou de ketchup vaker willen eten. ‘Heel erg zuur, het lijkt op schaslicksaus of andere BBQ saus, maar totaal niet op de bekendere ketchuppen’, zo oordeelt een proever. 

Ingrediënten
In ketchup zit vaak een hoop suiker. Deels zijn dit natuurlijke suikers uit de tomaten, maar er wordt vaak flink wat extra suiker toegevoegd. Bij de geteste ketchup bevat de receptuur geen suiker, en dat scheelt minstens de helft aan suikerklontjes. Opmerkelijk is dat de saus naast tomaten andere groenten bevat: wortel, knolselderij en paprika. Een veelgehoorde opmerking was dan ook dat het meer op pastasaus lijkt dan op ketchup. ‘Dan moet het geen tomatenketchup heten maar groenteketchup’, merkt een panellid op. De ketchup bevat verder water, azijn, raapolie, smaakmakers en verdikkingsmiddel.

Gezonder?
Gezien we al veel suiker binnenkrijgen is een suikerarme variant zeker gezonder te noemen. Ook het zoutgehalte van de geteste ketchup valt mee: 0.6 gram per 100 ml. Dat is minder dan in veel andere ketchups, maar wel te veel om in de Schijf van Vijf te passen.

Even wennen?

Opmerkelijk is dat veel proevers beide sauzen te zuur vinden. Dit kan komen doordat we aan een zoete smaak gewend zijn, aan veel sauzen is immers suiker (of zoetstof) toegevoegd. Ondanks dat de smaak tegenvalt is het panel wel positief over het weglaten van de suiker. ‘goed dat dit verkrijgbaar is, maar het is wel minder lekker. Misschien is het wennen', vat een panellid het doeltreffend samen.

Doe mee aan onze panelonderzoeken

Onze panelleden helpen ons aan meningen over en ervaringen met producten en diensten die wij onderzoeken. Word ook lid van ons panel en help andere consumenten.

Meld je aan

Internetpanel 1

Lees ook:

 

Nieuw & interessant

 • avocado-en-humus
  20 jun.

  Broodbeleg: op de gezonde toer

  Inspiratie nodig voor gezond broodbeleg? We zetten wat creatieve ideeën op een rij.
 • Gezond-ijs-test
  Test  |  30 apr.

  Vanille-ijs: lightvarianten getest

  Caloriearm of eiwitrijk ijs klinkt gezond, maar hoe gezond is het en is het ook lekker? We lieten 27 panelleden 3 soorten vanille-ijs, van de merken Oppo, Koupe, en Breyers, beoordelen.
 • voedingswaarde etiket nieuws
  Nieuws  |  26 apr.

  Te kleine stappen in zout- en suikervermindering

  Het RIVM constateert dat er nog steeds te veel suiker en zout in voeding zit en adviseert de overheid om stappen te nemen om daadwerkelijk voortgang te boeken op het gebied van productverbetering van voedingsmiddelen.
 • Gezondgids 1200x800

  Gezondgids met korting

  De Gezondgids maakt gezonder en bewuster leven makkelijker. Houd zelf de vinger aan de pols op het gebied van voeding en gezondheid. Lees 'm een jaar lang met 35% korting of kies een boek als cadeau.