icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Supplementen bevatten niet altijd beloofde hoeveelheid jodium

Nieuws|Supplementen op basis van kelp bevatten niet altijd de hoeveelheid jodium die fabrikanten claimen en overtreden daarmee de wet. De Consumentenbond constateerde dat in 3 van de 5 onderzochte kelpsupplementen veel meer of juist veel minder jodium zit dan het etiket aangeeft.

Babs van der Staak

Babs van der Staak , Woordvoerder Gepubliceerd op:6 oktober 2017

zeewier

De Consumentenbond onderzocht 7 supplementen met jodium op basis van kaliumjodide en 5 met kelp. Kaliumjodide is dezelfde jodiumsoort als in bakkerszout, en wordt gemaakt via een scheikundig proces. Kelp is een zeewiersoort en van nature rijk aan jodium. Een tekort aan jodium kan zorgen voor schildklierproblemen.

Te weinig of te veel

Het kelpsupplement van Bonusan blijkt slechts 10% te bevatten van de hoeveelheid jodium die op het etiket staat. Bonusan heeft in een reactie aangegeven de fout te herstellen door de tabletten terug te halen uit de schappen en te vervangen door een aangepast product. Ook het kelpsupplement van Orthica bevat minder jodium dan de fabrikant vermeldt: 100 mcg in plaats van 150 mcg.

Bij Lamberts stopt de fabrikant juist meer jodium in het supplement dan aangegeven. Op de verpakking staat 150 mcg, terwijl uit laboratoriumonderzoek blijkt dat er 240 mcg in zit.

Wettelijke regels

Veel bakkers gebruiken bakkerszout, verrijkt met jodium, zodat consumenten via brood de dagelijks aanbevolen hoeveelheid jodium binnenkrijgen. Consumenten die weinig brood eten, wordt aangeraden om supplementen met jodium te gebruiken.

De kelp-preparaten van A. Vogel en Solgar bevatten wel de op het etiket vermelde hoeveelheid jodium. En ook de 7 preparaten met kaliumjodide (5 multivitaminen en 2 jodiumdruppels) blijven allemaal binnen de marges van de afwijking die wettelijk is toegestaan.

Meer informatie over het onderzoek naar jodiumsupplementen staat in de Gezondgids van oktober. Daarin is ook te lezen wie risico lopen op een jodiumtekort en over broodsoorten zonder jodium.

 

Lees meer over

 

 

Nieuw & interessant

 • Groepsfoto-rookworsten
  20 nov.

  Geproefd: vegetarische rookworsten

  Niks lekkerder dan op een gure winterdag stamppot met rookworst eten. Die rookworst hoeft niet van vlees te zijn. We proefden verschillende merken vegetarische rookworsten en bekeken hoe gezond ze zijn.
 • muesli
  12 nov.

  Ontbijtgranen, gezonde keuze of niet?

  Ontbijtgranen zijn ongekend populair en een welkom alternatief voor de boterham met kaas. Maar is het ook een verstandig ontbijt? De meeste ontbijtgranen bevatten veel suiker en zijn daarom geen goede keus.
 • gluten vrij
  12 nov.

  Glutenvrije producten gezonder? Zeker niet altijd!

  Glutenvrije producten zijn tegenwoordig overal volop te koop want glutenvrij is hip! Maar zijn ze dan ook gezonder? Zeker niet altijd. 
 • Gezondgids 1200x800

  Gezondgids met korting

  De Gezondgids maakt gezonder en bewuster leven makkelijker. Houd zelf de vinger aan de pols op het gebied van voeding en gezondheid. Lees 'm een jaar lang met 35% korting of kies een boek als cadeau.