icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis

icoon nieuw huis

Test: Kroketten

Test | Er is iets mysterieus met kroketten. Fabrikanten zeggen er royale hoeveelheden vlees in te stoppen, de Consumentenbond vindt slechts zielige hoopjes terug. Waar is toch al dat vlees gebleven?
Antje Houmes

Expert Voeding & Gezondheid

Gepubliceerd op:  13 februari 2015


Wat & hoe?

15 kroketten van zowel A-merken als de grootste huismerken zijn onderzocht op:

  • De hoeveelheid stukjes en draadjes vlees;
  • Het gehalte aan zout en verzadigd vet;
  • De kwaliteit en smaak, beoordeeld door zes experts.

De resultaten

1) In 13 van de 15 kroketten vonden wij veel minder dan de gedeclareerde hoeveelheid vlees terug. Hiervoor vonden wij meerdere verklaringen:

  • De definitie van vlees is voor een consument anders dan voor de wet. Volgens de Van Dale is vlees 'spiermassa'. De Warenwet ziet dit anders en rekent ook vet en zogenoemd collageen (pezen en zenen) tot vlees.
  • Een deel van het vlees valt in de fabriek tijdens het koken en mengen van de ragout in onherkenbare kleine stukje (<1 millimeter) uiteen.

2) Een boterham met kaas is nagenoeg even ongezond als een boterham met kroket.

Wil je het volledige verhaal lezen of weten welke kroket als beste uit de test is gekomen, zie de Gezondgids van februari 2015 (pdf)

De test 

Alle 15 rundvleeskroketten zijn beoordeeld op kwaliteit en smaak door 6 experts. Culinair recensent Florine Boucher, patissier Cees Holtkamp, topchef Eric Swaghoven, vleesexpert Paul van Trigt en slagers Edwin Wapenaar en Wim de Rooij.

Lees ook:

Nieuw & interessant