icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis

icoon nieuw huis

Mmmelkchocolade...

Test | Er is steeds meer melkchocolade verkrijgbaar in de supermarkt, dus als consument heb je steeds meer te kiezen. Reden voor ons om een smaaktest van melkchocolade te houden. De uitkomsten zijn soms opvallend. Uiteraard letten we niet alleen op smaak, maar óók op duurzaamheid.
Antje Houmes

Expert Voeding & Gezondheid

Gepubliceerd op:  14 juni 2016


Wat hebben we getest?

We testten melkchocoladerepen van 16 merken op:

  • suiker en vet, melk- en cacaopercentage
  • juistheid etiket
  • duurzaamheid  

 Iedere melkchocolade bevat ongeveer dezelfde ingrediënten:

  • cacaopoeder
  • cacaoboter
  • suiker
  • melkpoeder
  • emulgator
  • (vanille)aroma 

Wie hebben het getest?

Een panel van 40 consumenten en 6 chocolatiers uit het gehele land beoordeelde de repen op smaak. De 6 chocolatiers zijn:

  • Sander Pont van Patissiers Femke en Sander in Reeuwijk.
  • Sandrina van den Akker en Franny Blauwendraat van Chocolatier Van Soest in Amsterdam.
  • Jan Blancke van DaVinci bonbons in Wormerveer. Tevens docent Chocolate Academy.
  • Nico Fernandes van Bonbon-atelier Westerbeek, Den Haag.
  • Joost Rotteveel van Huize van Wely, Noordwijk aan Zee. 

Wat was er opvallend?

De experts merkten het volgende op tijdens het proeven:

  • ze proefden vreemde bijsmaken als kokos en caramel;
  • ze vonden de repen erg zoet;
  • ze vonden dat de repen niet goed smelten op de tong; 
  • ze waardeerden de AH Delicata en Fairglobe van Lidl;
  • romigheid, cacaosmaak en mondgevoel waren belangrijk aspecten bij het proeven van melkchocolade. 

Video: de test en de resultaten

In de beoordeling voor 'Beste uit de test' en 'Beste koop' is niet alleen rekening gehouden met smaak en gezondheid, maar ook met duurzaamheid van de chocolade.

Let op!

Je bent niet akkoord gegaan met ons cookiebeleid. Hierdoor kun je op onze website nu geen video's bekijken. Wil je toch de video bekijken, verwijder dan je cookies en ga akkoord met ons cookiebeleid.

Duurzaamheid en eerlijke handel

Veel van de onderzochte repen bevatten één of meer keurmerken. Maar wat zegt zo'n keurmerk eigenlijk? We zetten het voor je op een rij:

Fairtrade (Max Havelaar) 

Dit keurmerk stelt eisen aan de inkomens van de boeren. Ze krijgen een hogere prijs voor de cacao.

UTZ Certified 

UTZ Certified staat op voedingsmiddelen als koffie en chocolade. De focus ligt op verbetering van de landbouwmethoden en arbeidsomstandigheden.

Biologisch 

Het Europese keurmerk voor biologische voeding. Dit stelt duidelijke milieu-eisen aan de cacaoteelt. Er worden geen synthetische bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt.

Dat biologisch niet gelijk staat aan eerlijke handel wordt duidelijk met de biologische reep van Vivani, onder andere te koop bij Ekoplaza. Deze reep scoort slecht op smaak en op eerlijke handel van cacao.

Keurmerk ontbreekt

Van de 16 geteste melkchocolades hebben er 6 geen duurzaamheidskeurmerk op de verpakking. Dit zijn:

  • Cote d'Or
  • Milka
  • Vivani
  • Salut
  • Leonidas
  • VanderBurgh Chocolaad

VanderBurgh Chocolaad bevat wel fairtrade cacao en suiker, maar gebruikt geen keurmerk op de verpakking.

Tegenvaller

De Cote d'Or milk krijgt geen voldoende. Smaken verschillen uiteraard, maar naast het ontbreken van een duurzaamheidskenmerk, valt de reep bij veel consumenten ook niet in de smaak. Het smaakpanel van consumenten en experts vond de bijsmaak te overheersend aan deze reep.

Nieuw & interessant

  • sushi-rol
    Test  |  15 aug.

    Bezorg-sushi

    In 2015 bleek dat sushi in all-you-can-eat restaurants vaak niet vers was en onhygiënisch bereid werd. Maar hoe zit het bij bezorg-sushi? Tijd voor een nieuwe test.
  • hazelnootpasta-broodje
    Nieuws  |  9 aug.

    Minder suiker en verzadigd vet in BlueBand hazelnootpasta’s

    Veel mensen denken aan Nutella als je hazelnootpasta zegt. Maar ook BlueBand heeft zijn smeerbare assortiment uitgebreid met 2 hazelnootpasta’s: een variant met 80% minder suiker en een variant met minder verzadigd vet.
  • voedingswaarde etiket nieuws
    Nieuws  |  4 aug.

    Glutenvrije producten niet altijd gezonder

    Speciale glutenvrije producten zijn lang niet altijd een gezond alternatief voor reguliere producten. Dat blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond.
      9 reacties
  • eieren
    Nieuws  |  1 aug.

    Waarschuwing voor eieren met teveel fipronil

    De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt om eieren met een te hoog gehalte van de schadelijke stof fipronil niet te eten. Je kunt deze eieren herkennen aan de code die op het ei is gestempeld.
      14 reacties