icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Alcoholvrije gin-tonic geproefd

Voor alle fans van gin-tonic die nuchter willen genieten is er nu alcoholvrije gin-tonic: The Duchess 0,0% gin & tonic . Het is te koop bij de grotere Albert Heijns en online. Lijkt het een beetje op het echte spul en hoeveel suiker zit erin? Wij proefden het en bekeken de ingrediënten.
Rosa Rolvink

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op: 6 november 2019

Dutches

Wat is het?

Het is een caloriearm tonic-drankje. Het bestaat voornamelijk uit koolzuurhoudend water en rietsuiker.

Wat zit erin?

Als smaakmakers zitten er kruidenextracten in, zoals jeneverbesextract. Dat is een belangrijke smaakmaker die ook wordt gebruikt bij het stoken van gin. Overige smaakmakers zijn sinaasappelzeste (zeste is het aromatische deel van de schil), piment, kardemom, kruidnagel, en steranijs.

Ook bevat het drankje voedingszuren (citroenzuur, appelzuur), de zoetstof stevia, aroma en kinine. Kinine zorgt voor de bittere smaak in tonic.

En proeven maar!

Het eerste dat de meerderheid van de 27 proevers opvalt is de verpakking. Prachtig! Maar is de inhoud net zo veelbelovend?
De meningen zijn verdeeld. Eén derde van de proevers vindt het vies, één derde vindt het lekker en één derde vind het niet lekker maar ook niet vies.

Volgens de deelnemers smaakt het vooral naar citroen/limoen en frisdrank zoals 7up. Een aantal proevers neemt ook een (aangenaam) bittertje waar.

De niet-liefhebbers

‘De nasmaak is niet lekker en het ruikt naar een schoonmaakmiddel', laat een niet zo enthousiaste proever weten. Een andere proever doet er nog een schepje bovenop: ‘De geur van deze gin-tonic doet me denken aan de wachtkamer van de dokter’. Deze opmerking blijkt in lijn met de mening van weer een andere deelnemer: ‘Dit smaakt naar medicijnen’.

De liefhebbers

‘Heerlijk bittere en frisse smaak!’ laat een liefhebber weten. ‘Smaakt prima. En met een ijsklontje en een schijfje limoen is het een prima alternatief voor alcoholische drank’ zo vindt ook een andere enthousiaste proever.

Lijkt het op Gin & Tonic?

Pakweg een vijfde van de proevers vindt dat het op gin-tonic lijkt. Niet zo’n hoge score dus. De producent beschrijft het drankje ook als fris en aromatisch. Dit wordt wél door meer dan de helft van de proevers onderschreven. En een ruime meerderheid vindt het verfrissend. 

Voor herhaling vatbaar?

Niet echt. Slechts 5 van de 27 proevers zou het drankje vaker willen kopen: ‘Niet lekker en te duur,’ ligt een proever toe. Een enkeling is wel in voor een vervolgaankoop: ‘Dit smaakt lekkerder dan bijvoorbeeld alcoholvrije wijn’. Een andere proever laat weten: ‘Een lekker drankje voor de BOB'.

Een ‘4-pack’ The Duchess 0,0% gin & tonic kost €5,99.

Hoe gezond is dit drankje?

Omdat er geen alcohol inzit is het een stuk gezonder dan echte gin-tonic. Wel is er suiker toegevoegd. Per flesje krijg je zo’n anderhalf suikerklontje binnen, maar dat is een stuk minder dan in gewone tonic. Ter vergelijking: in een longdrinkglas tonic zitten 6 suikerklontjes. Naast suiker bevat de alcoholvrije gin-tonic ook de zoetstof stevia. 

Met de calorieën valt het mee. Een flesje (275 ml) bevat net geen 40 kilocalorieën. Ter vergelijking: een longdrinkglas (250ml) tonic bevat 95 kilocalorieën. Een echte gin-tonic bevat door de alcohol uit de gin nog meer calorieën. 

Lees ook:

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.
Artikelen binnen Voedingstests

Nieuw & interessant

 • Combi vegan omeletmix
  9 mei.

  Geproefd: Vegan ei-vervangers

  Met een ei-vervanger maak je roerei of een omelet zonder eieren. Wij probeerden 2 merken. Zijn deze veganistische baksels net zo lekker als een echt roerei? En hoe zit het met de prijs? 
 • Vetgehalte in gehakt
  25 apr.

  Mager gehakt toch niet zo mager

  Mager gehakt uit de supermarkt is veel vetter dan je zou denken. Dat blijkt uit onze steekproef onder supermarktgehakt.
 • Iglo Green cuisine vegetarische vissticks
  5 apr.

  Geproefd: Vegetarische Vissticks

  Smaken vegetarische vissticks naar vis? En zijn ze een goede vervanger als het gaat om voedingswaarde? Wij proefden Iglo’s Vegetarische Vissticks.
 • Openingsbeeld aardbeien jam
  Test | 29 mrt.

  Test aardbeienspread

  Fruitspread is niet hetzelfde als jam. Wij testten 19 aardbeienspreads op smaak, gezondheid en duurzaamheid. Welke is de beste?