icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Test: Braadworsten en saucijzen

Test|Op het oog zijn braadworsten en saucijzen identiek. Er moet een microscoop aan te pas komen, maar dan  blijken de verschillen toch wel overduidelijk.

Rosa Rolvink

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:12 juni 2015

Let op! Je kijkt naar een test van wat langer geleden. De uitslag van de test kan inmiddels verouderd zijn.

Video

Hoe hebben we de worsten precies onderzocht? In deze video kun je zien hoe het er in het laboratorium aan toe ging.

Let op!

Je kunt momenteel geen video's bekijken, omdat je hiervoor geen cookies hebt geaccepteerd. Wil je toch video's bekijken? Wijzig dan je cookie instellingen en accepteer de YouTube cookies

Instellingen aanpassen

Wat & hoe

7 braadworsten en 5 saucijzen van varkens- en/of rundvlees zijn onder onze microscoop terechtgekomen. We hebben gekeken naar:

  • Bindweefsel (zenen en pezen), dit is een maat voor de kwaliteit van het vlees.
  • Zetmeel; in grote hoeveelheden een goedkoop opvulmiddel.
  • Versheid, bacteriegroei en vriesschade zeggen iets over de versheid van het vlees.

Daarnaast hebben we ook kritisch gekeken naar keurmerken die ons iets vertellen over dierenwelzijn.

De resultaten

De worsten mogen van een afstandje dan wel op elkaar lijken, de verschillen zijn groot. Soms is de kwaliteit van de worst zelfs twijfelachtig te noemen.

    • In supermarktworst zitten veel meer ingrediënten dan nodig zijn. Een traditionele worst bevat mager varkensvlees, spek en kruiden. Wij vonden ook water, veel zetmeel en suiker in sommige worsten.
    • Meer vlees betekend niet automatisch een beter kwaliteit. Sommige worsten bevatten wel heel veel bindweefsel .
    • Een verse worst is niet altijd vers:
    • In sommige worsten vonden wij vriesschade. Een deel van het vlees bleek bevroren te zijn geweest.
    • Bij 5 worsten zagen we zo veel bacteriën dat ze niet echt meer vers te noemen zijn.

    Wil je weten welke worst je het beste op de barbecue kunt leggen? Lees dan het hele artikel in de Gezondgids van juli 2015 (pdf, voor leden)

    Bekijk ook:

    Nieuw & interessant

    • bamboebekers
      Nieuws  |  24 sep.

      Schadelijke stoffen in bamboebekers

      Ben je lekker duurzaam bezig door een herbruikbare bamboebeker te gebruiken, bevat hij mogelijk schadelijke stoffen.
    • Supermarkt_kassa
      Nieuws  |  27 aug.

      A-merken fors in prijs gestegen

      Vooral A-merken zijn het afgelopen jaar een stuk duurder geworden. Dat blijkt uit de jaarlijkse supermarktprijspeiling. Het prijsverschil tussen A-merken en huismerken is daardoor nog groter geworden.
    • Ontbijtkoek 1200x800
      26 aug.

      Ontbijtkoek langs de Nutri-Score-meetlat

      Ontbijtkoek is een populair tussendoortje, en dat zie je in de supermarkt. Er komen steeds meer soorten. Hoe maak je een gezonde keuze? Nutri-Score helpt daarbij.
    • Gezondgids 1200x800

      Gezondgids met korting

      De Gezondgids maakt gezonder en bewuster leven makkelijker. Houd zelf de vinger aan de pols op het gebied van voeding en gezondheid. Lees 'm een jaar lang met 35% korting of kies een boek als cadeau.