icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Test: Braadworsten en saucijzen

Test|Op het oog zijn braadworsten en saucijzen identiek. Er moet een microscoop aan te pas komen, maar dan  blijken de verschillen toch wel overduidelijk.

Rosa Rolvink

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:12 juni 2015

Let op! Je kijkt naar een test van wat langer geleden. De uitslag van de test kan inmiddels verouderd zijn.

Video

Hoe hebben we de worsten precies onderzocht? In deze video kun je zien hoe het er in het laboratorium aan toe ging.

Let op!

Je kunt momenteel geen video's bekijken, omdat je hiervoor geen cookies hebt geaccepteerd. Wil je toch video's bekijken? Wijzig dan je cookie instellingen en accepteer de YouTube cookies

Instellingen aanpassen

Wat & hoe

7 braadworsten en 5 saucijzen van varkens- en/of rundvlees zijn onder onze microscoop terechtgekomen. We hebben gekeken naar:

  • Bindweefsel (zenen en pezen), dit is een maat voor de kwaliteit van het vlees.
  • Zetmeel; in grote hoeveelheden een goedkoop opvulmiddel.
  • Versheid, bacteriegroei en vriesschade zeggen iets over de versheid van het vlees.

Daarnaast hebben we ook kritisch gekeken naar keurmerken die ons iets vertellen over dierenwelzijn.

De resultaten

De worsten mogen van een afstandje dan wel op elkaar lijken, de verschillen zijn groot. Soms is de kwaliteit van de worst zelfs twijfelachtig te noemen.

    • In supermarktworst zitten veel meer ingrediënten dan nodig zijn. Een traditionele worst bevat mager varkensvlees, spek en kruiden. Wij vonden ook water, veel zetmeel en suiker in sommige worsten.
    • Meer vlees betekend niet automatisch een beter kwaliteit. Sommige worsten bevatten wel heel veel bindweefsel .
    • Een verse worst is niet altijd vers:
    • In sommige worsten vonden wij vriesschade. Een deel van het vlees bleek bevroren te zijn geweest.
    • Bij 5 worsten zagen we zo veel bacteriën dat ze niet echt meer vers te noemen zijn.

    Wil je weten welke worst je het beste op de barbecue kunt leggen? Lees dan het hele artikel in de Gezondgids van juli 2015 (pdf, voor leden)

    Bekijk ook:

    Nieuw & interessant

    • Vegaburger v2
      Nieuws  |  25 feb.

      Niet alle vegaburgers vallen in de smaak

      Zowel qua smaak als op het gebied van gezondheid zitten er grote verschillen tussen vegetarische hamburgers. Dat blijkt uit een test van de Consumentenbond naar 16 van deze vleesvervangers.
    • vleesvervanger
      Test  |  24 feb.

      Test vegaburgers

      Een vegaburger is over het algemeen veel minder milieubelastend dan vlees. Maar is hij ook gezond? En smaakt hij een beetje?
    • Joannusmolen Bioburger Mix met Noten
      17 dec.

      Bioburger-mix met noten geproefd

      Met deze mix maak je gemakkelijk plantaardige burgers. Maar is het ook gezond? Wij lieten het proeven en bestudeerden de ingrediëntenlijst.
    • Alcoholvrije mousserende wijnen groepfoto
      17 dec.

      Test alcoholvrije mousserende wijnen

      Een fles cava, champagne of prosecco ontkurken is lekker feestelijk. Maar geldt dat ook voor mousserende wijn zónder alcohol? We lieten 7 wijnexperts 11 soorten proeven. Ook bekeken we de ingrediëntenlijst.