! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Test: Braadworsten en saucijzen

Op het oog zijn braadworsten en saucijzen identiek. Er moet een microscoop aan te pas komen, maar dan  blijken de verschillen toch wel overduidelijk.

Rosa Rolvink

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:12 juni 2015

Let op!

Je kunt momenteel geen video's bekijken, omdat je hiervoor geen cookies hebt geaccepteerd. Wil je toch video's bekijken? Wijzig dan je cookie instellingen en accepteer de YouTube cookies.


Video

Hoe hebben we de worsten precies onderzocht? In deze video kun je zien hoe het er in het laboratorium aan toe ging.

Let op!

Je kunt momenteel geen video's bekijken, omdat je hiervoor geen cookies hebt geaccepteerd. Wil je toch video's bekijken? Wijzig dan je cookie instellingen en accepteer de YouTube cookies

Instellingen aanpassen

Wat & hoe

7 braadworsten en 5 saucijzen van varkens- en/of rundvlees zijn onder onze microscoop terechtgekomen. We hebben gekeken naar:

  • Bindweefsel (zenen en pezen), dit is een maat voor de kwaliteit van het vlees.
  • Zetmeel; in grote hoeveelheden een goedkoop opvulmiddel.
  • Versheid, bacteriegroei en vriesschade zeggen iets over de versheid van het vlees.

Daarnaast hebben we ook kritisch gekeken naar keurmerken die ons iets vertellen over dierenwelzijn.

De resultaten

De worsten mogen van een afstandje dan wel op elkaar lijken, de verschillen zijn groot. Soms is de kwaliteit van de worst zelfs twijfelachtig te noemen.

    • In supermarktworst zitten veel meer ingrediënten dan nodig zijn. Een traditionele worst bevat mager varkensvlees, spek en kruiden. Wij vonden ook water, veel zetmeel en suiker in sommige worsten.
    • Meer vlees betekend niet automatisch een beter kwaliteit. Sommige worsten bevatten wel heel veel bindweefsel .
    • Een verse worst is niet altijd vers:
    • In sommige worsten vonden wij vriesschade. Een deel van het vlees bleek bevroren te zijn geweest.
    • Bij 5 worsten zagen we zo veel bacteriën dat ze niet echt meer vers te noemen zijn.

    Wil je weten welke worst je het beste op de barbecue kunt leggen? Lees dan het hele artikel in de Gezondgids van juli 2015 (pdf, voor leden)

    Bekijk ook:

    Nieuw & interessant

    • Grote verschillen in supermarkt hummus
      Nieuws | 3 jun.

      Grote verschillen in supermarkthummus

      Er zitten grote verschillen qua gezondheid tussen hummusvarianten in de supermarkt. Dat blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond. 37% van de hummus krijgt Nutri-Score A, de rest Nutri-Score B (42%) of C (21%).
    • Hummus diverse smaken
      3 jun.

      Test hummus met smaakjes

      Er zijn allerlei smaakjes hummus in de supermarkt. Hoe gezond zijn ze? We bekeken de samenstelling van 78 bakjes.
    • ah_vegan_zoetRibs-bewerkt
      4 mei.

      Geproefd: vegan spareribs voor op de bbq

      Het bbq-seizoen gaat van start. Dan denk je misschien snel aan vlees, maar er zijn tegenwoordig kant-en-klare plantaardige alternatieven. Zo verkoopt Albert Heijn plantaardige spareribs. Hoe lekker en gezond is dat?
    • Pastasaus met spaghetti
      28 apr.

      Test pastasaus bolognese

      In de supermarkt zijn er liefst 18 kant-en-klare bolognesesauzen te vinden. Hoe authentiek, lekker en gezond zijn die?