icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Test: Braadworsten en saucijzen

Op het oog zijn braadworsten en saucijzen identiek. Er moet een microscoop aan te pas komen, maar dan  blijken de verschillen toch wel overduidelijk.

Rosa Rolvink

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:12 juni 2015


Video

Hoe hebben we de worsten precies onderzocht? In deze video kun je zien hoe het er in het laboratorium aan toe ging.

Let op!

Je kunt momenteel geen video's bekijken, omdat je hiervoor geen cookies hebt geaccepteerd. Wil je toch video's bekijken? Wijzig dan je cookie instellingen en accepteer de YouTube cookies

Instellingen aanpassen

Wat & hoe

7 braadworsten en 5 saucijzen van varkens- en/of rundvlees zijn onder onze microscoop terechtgekomen. We hebben gekeken naar:

  • Bindweefsel (zenen en pezen), dit is een maat voor de kwaliteit van het vlees.
  • Zetmeel; in grote hoeveelheden een goedkoop opvulmiddel.
  • Versheid, bacteriegroei en vriesschade zeggen iets over de versheid van het vlees.

Daarnaast hebben we ook kritisch gekeken naar keurmerken die ons iets vertellen over dierenwelzijn.

De resultaten

De worsten mogen van een afstandje dan wel op elkaar lijken, de verschillen zijn groot. Soms is de kwaliteit van de worst zelfs twijfelachtig te noemen.

    • In supermarktworst zitten veel meer ingrediënten dan nodig zijn. Een traditionele worst bevat mager varkensvlees, spek en kruiden. Wij vonden ook water, veel zetmeel en suiker in sommige worsten.
    • Meer vlees betekend niet automatisch een beter kwaliteit. Sommige worsten bevatten wel heel veel bindweefsel .
    • Een verse worst is niet altijd vers:
    • In sommige worsten vonden wij vriesschade. Een deel van het vlees bleek bevroren te zijn geweest.
    • Bij 5 worsten zagen we zo veel bacteriën dat ze niet echt meer vers te noemen zijn.

    Wil je weten welke worst je het beste op de barbecue kunt leggen? Lees dan het hele artikel in de Gezondgids van juli 2015 (pdf, voor leden)

    Bekijk ook:

    Nieuw & interessant

    • Alpro kwark
      22 jun.

      Geproefd: Alpro Go On vegan kwark

      Naast plantaardige yoghurt, heb je nu ook plantaardige kwark: Alpro Go On. Wij proefden het en bekeken de voedingswaarde.
    • Satesaus1_1200x800
      19 jun.

      Test satésaus

      De supermarkt staat vol met kant-en-klare varianten die je binnen enkele minuten op tafel zet. Lekker makkelijk natuurlijk. Maar hoe (on)gezond zijn deze sauzen? Wij bekeken 17 varianten.
    • Tussendoortjes 1200x800
      9 jun.

      Tussendoortjes langs de Nutri-Score-meetlat

      Het aanbod tussendoortjes is enorm. Vaak lijken ze ook heel verantwoord, maar zijn ze dat niet. Nutri-Score helpt je bij het maken van een echt gezondere keuze.
    • Smaakt Low carb brood bio
      4 jun.

      Geproefd: Less carb proteïne roggebrood

      Albert Heijn verkoopt proteïne-roggebrood van het merk Smaakt. Hoe gezond en smakelijk is dit?