icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Geproefd: Americain spread met jackfruit

Albert Heijn verkoopt sinds kort een vegan alternatief voor filet americain. Dat is minder milieubelastend en diervriendelijk. Maar is het ook lekker? We proefden de Americain spread en onderzochten hoe gezond het is.
Rosa Rolvink

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op: 21 september 2020

Americain Spread_DSC0814

Hoe smaakt het?

De smaak doet denken aan mayonaise of frietsaus. Het is best lekker gekruid en een beetje zoet. Prima op een cracker of broodje. Of om groente in te dippen. De structuur is lobbig en erg korrelig, daar moet je van houden. Op filet americain lijkt het in het ieder geval nauwelijks.  

Wat is het? Americain Spread_DSC0804

Het is een vegan variant van filet americain. Gemaakt met 51% jackfruit. Dat is een van oorsprong Indiase vrucht. Jackfruit heeft een vlezige draderige structuur en neemt makkelijk andere smaken op. Een bakje van 130 gram kost € 2,50. Dat is iets duurder dan de vleesvariant van hetzelfde Albert Heijnmerk (€2,49 voor 150 gram). 

Voedingswaarde

De spread heeft een gezonde samenstelling. Het bevat nauwelijks verzadigd vet en een bescheiden hoeveelheid zout. Daarmee is het gezonder dan filet americain van vlees. Bovendien heeft het niet de gezondheidsnadelen van het eten van rood vlees of bewerkt vlees.

Daar staat wel tegenover dat het geen goede bron van eiwitten is. Ook bevat het geen ijzer of vitamine b12. Dat zijn (voedings)stoffen die van nature in vlees zitten. 

Minder zout

De spread bevat 1 gram zout per 100 gram spread. Dat is de helft minder dan in filet americain. Te veel zout eten kan de bloeddruk verhogen en vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Broodbeleg met weinig zout is beter voor de gezondheid. 

Veel vet

De spread bestaat voor ruim een kwart uit vet. Dat is iets meer dan in filet americain. Maar het gaat wel om overwegend gezonde onverzadigde vetten. Deze komen uit plantaardige olie (raapolie en zonnebloemolie).

In de spread zit ook wat ongezond verzadigd vet, maar minder dan bij filet americain. In de jackfruit spread zit 2.2 gram ongezond vet per 100 gram. Filet americain bevat ongeveer het dubbele. 

Nauwelijks eiwit

In tegenstelling tot filet americain bevat de spread nauwelijks eiwit. Jackfruit is qua voedingswaarde dan ook geen volwaardige vleesvervanger. Ook omdat er geen ijzer of vitamine b12 inzit. Als je niet veganistisch eet is dat geen probleem. Dan loop je geen risico op een tekort aan deze stoffen. 

Calorieën 

Het hoge vetpercentage zorgt voor best wat calorieën. De spread bevat 275 kilocalorieën per 100 gram. Dat zijn 55 kilocalorieën per portie van 20 gram op een boterham. Dit is vergelijkbaar met 50 kilocalorieën per portie filet americain.

Albert Heijn zegt op de verpakking dat een portie 10 gram is. Maar dat is ongeveer genoeg voor een toastje.

Toegevoegd suiker

De spread bevat wat meer koolhydraten en suiker dan filet americain. Dit komt doordat het agavesiroop en suiker bevat. Jackfruit bevat van zichzelf (afhankelijk van de rijpheid) nauwelijks suiker.

Toevoegingen

Net als filet americain bevat deze spread heel wat toevoegingen. Zoals antioxidanten en conserveermiddel. Om de kleur van filet americain te benaderen zijn caroteen (oranje kleurstof) en paprikaconcentraat toegevoegd. Maar ietsje minder kleurstof had geen kwaad gekund, de spread is fel oranje. 

Verpakking & duurzaamheid 

 • De verpakking is recyclebaar (weggooien bij plastic afval)
 • Keurmerken: vegan

Lees ook 

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.
Artikelen binnen Voedingstests

Nieuw & interessant

 • Combi vegan omeletmix
  9 mei.

  Geproefd: Vegan ei-vervangers

  Met een ei-vervanger maak je roerei of een omelet zonder eieren. Wij probeerden 2 merken. Zijn deze veganistische baksels net zo lekker als een echt roerei? En hoe zit het met de prijs? 
 • Vetgehalte in gehakt
  25 apr.

  Mager gehakt toch niet zo mager

  Mager gehakt uit de supermarkt is veel vetter dan je zou denken. Dat blijkt uit onze steekproef onder supermarktgehakt.
 • Iglo Green cuisine vegetarische vissticks
  5 apr.

  Geproefd: Vegetarische Vissticks

  Smaken vegetarische vissticks naar vis? En zijn ze een goede vervanger als het gaat om voedingswaarde? Wij proefden Iglo’s Vegetarische Vissticks.
 • Openingsbeeld aardbeien jam
  Test | 29 mrt.

  Test aardbeienspread

  Fruitspread is niet hetzelfde als jam. Wij testten 19 aardbeienspreads op smaak, gezondheid en duurzaamheid. Welke is de beste?