icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Geproefd: chips van misvormde groente

Bij Albert Heijn XL vind je ‘Buiten Beentjes chips’ in de smaken paprika en ui. Het wordt gemaakt van ‘misvormde’ groenten die anders worden weggegooid. Mooi initiatief, maar hoe smakelijk en gezond zijn deze chips? We proefden beide varianten en keken naar de voedingswaarde.
Rosa Rolvink

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op: 19 december 2018

groentenchips-debuitenbeentjes-2smaken

Wat vonden we van de smaak?

Uienchips: 'te sterk van smaak'

De uienchips bestaat voor 80% uit uien. Dat is sommige proevers een beetje te veel van het goede. ‘Dit is echt té sterk van smaak’ licht een proever toe. Anderen kunnen het juist wel waarderen en vinden het lekkerder dan de paprikavariant. ‘Erg geschikt voor bij de nasi’ aldus een fan. Een zakje van 70 gram kost €1,66.

Paprikachips: 'mist de dooreetfactor'

Met de smaak zit het wel goed. De proevers vinden het best lekker en waarderen de bite. Al mist de ‘dooreetfactor’, die zo kenmerkend is voor chips. Maar dat is misschien juist wel positief. Verder smaakt het een beetje zoetig en proef je vooral veel rookaroma. Een zakje van 70 gram kost €1,66.

De paprikavariant bestaat voor 60% uit paprika. Tenminste, dat staat op de verpakking. Vreemd, want uit de volgorde van de ingrediënten is op te maken dat er voornamelijk tapiocazetmeel in zit (eerst genoemde ingrediënt).

In reguliere paprikachips zit trouwens vaak helemaal geen paprika, alleen een beetje paprikapoeder en veel kleurstof.

Is groentechips eigenlijk gezond?

Groentechips klinkt gezond, maar dat valt tegen. Zo zit er erg veel zout in. Qua calorieën en vetgehalte zijn de groentechips vergelijkbaar met varianten van light chips. De Buiten Beentjes vallen niet in de Schijf van Vijf en dragen ook niet bij aan je dagelijkse portie groente.

Veel zout

De groentechips smaakt niet erg zout, maar is het wel. Per 100 gram zit er 2 gram zout in. In gewone chips is dat minder: 1,3 gram. De aanbevolen maximum hoeveelheid zout per dag is 6 gram. Met een schaaltje groentechips zit je al gauw op 0,8 gram.

Minder vet en calorieën

Ongeveer een vijfde van de groentechips bestaat uit vet. Dat is minder dan in gewone chips, daarin zit zo’n 30% vet in. Dat scheelt wat aan calorieën. Een schaaltje (40 gram) groentechips bevat zo’n 188 kilocalorieën. Een schaaltje gewone chips 217.

Veel koolhydraten

De chips bevat veel tapiocazetmeel, dat bestaat voornamelijk uit koolhydraten. Tapioca is ook het hoofdingrediënt van kroepoek, daar lijkt de chips qua uiterlijk en bite dan ook op. De Buiten Beentjes bestaan voor 70% uit koolhydraten. Gewone chips bestaat voor ongeveer 50% uit koolhydraten, afkomstig uit aardappel.

Minder groente verspillen

De chips is gemaakt van Nederlandse uien en paprika’s die door een ‘schoonheidsfoutje’ anders worden weggegooid. Dat we deze groente nu niet verspillen is natuurlijk winst. Maar je kunt je ook afvragen wanneer we groente als misvormd moeten zien. Als consument kun je gaan voor de mooiste uien en knapste paprika’s. Maar als je de minder mooie varianten niet uitsluit wordt er uiteindelijk minder weggegooid.

Wil je proberen om minder groente te verspillen? Bekijk onze tips tegen voedselverspilling.

Lees ook:

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.
Artikelen binnen Voedingstests

Nieuw & interessant

 • Combi vegan omeletmix
  9 mei.

  Geproefd: Vegan ei-vervangers

  Met een ei-vervanger maak je roerei of een omelet zonder eieren. Wij probeerden 2 merken. Zijn deze veganistische baksels net zo lekker als een echt roerei? En hoe zit het met de prijs? 
 • Vetgehalte in gehakt
  25 apr.

  Mager gehakt toch niet zo mager

  Mager gehakt uit de supermarkt is veel vetter dan je zou denken. Dat blijkt uit onze steekproef onder supermarktgehakt.
 • Iglo Green cuisine vegetarische vissticks
  5 apr.

  Geproefd: Vegetarische Vissticks

  Smaken vegetarische vissticks naar vis? En zijn ze een goede vervanger als het gaat om voedingswaarde? Wij proefden Iglo’s Vegetarische Vissticks.
 • Openingsbeeld aardbeien jam
  Test | 29 mrt.

  Test aardbeienspread

  Fruitspread is niet hetzelfde als jam. Wij testten 19 aardbeienspreads op smaak, gezondheid en duurzaamheid. Welke is de beste?