icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Geproefd: De Branders pindakazen

Calvé introduceert 3 nieuwe pindakaasvariaties onder de merknaam ‘De Branders’. 'Voor de echte fijnproever', aldus Calvé. De pindakazen verschillen in de mate waarin de pinda’s zijn gebrand en gemalen. Wij proefden het en bekeken de voedingswaarde. 
Rosa Rolvink

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op: 19 augustus 2020

Calve De Branders Pindakaas

Hoe smaakt het?

Na het smeren van een boterham stellen de stoer ogende potjes toch wat teleur. Een weinig bijzondere smaak. En op de structuur na zijn er onderling weinig noemenswaardige verschillen. 

De donker gebrande & grofgemalen variant ruikt erg lekker, maar is ook vrij droog. De licht gebrande & fijngemalen ruikt minder sterk naar pinda’s, maar is wel lekker smeuïg. De medium gebrande & lichtgemalen variant zit er qua smaak, geur en structuur tussenin. 

Al deze pindakazen zijn lekker, maar minder spannend dan verwacht. Vooral van de donker gebrande (dark roasted) variant hadden we meer smaak verwacht. 

Wat is het?

Calvé introduceerde 3 nieuwe pindakaasvariaties onder de merknaam ‘De Branders’. “Voor de echte fijnproever”, aldus Calvé. De pindakazen verschillen in de mate waarin de pinda’s zijn gebrand en gemalen: 

 • Donker gebrand & grofgemalen
 • Medium gebrand & lichtgemalen 
 • Licht gebrand & fijngemalen 

Ter vergelijking: volgens de fabrikant zit reguliere Calvé pindakaas qua 'roostergraad' tussen medium- en donker gebrand in.  

De potjes kosten € 2,49 (210 gram). Dat is flink duurder dan de gewone Calvé pindakaas (€2.99 per 350 gram). Bovendien zijn deze hippe potjes alleen in een kleine variant verkrijgbaar. Vergelijk je de kiloprijs met de grootse pot reguliere Calvé pindakaas dan is het bijna 2 keer zo duur. 

Gezonde pinda’s 

Pinda’s zitten vol gezonde stoffen zoals vezels, onverzadigde vetzuren en vitamines. In de basis is pindakaas dus gezond. En een makkelijk manier om het aanbevolen handje noten per dag binnen te krijgen. De Branders voegen wel zout en gehard palmvet toe. Dat maakt het minder gezond. Deze pindakazen passen dan ook niet in de Schijf van Vijf. Lekker voor af en toe dus.  

Voedingswaarde gelijk aan gewone Calvé pindakaas

Qua voedingswaarde verschillen ze weinig met de ‘gewone’ Calvé pindakaas. Grootste verschil is dat ze een iets hoger percentage pinda’s (circa 90% versus 85%) bevatten. Qua zoutgehalte zijn ze allemaal vergelijkbaar: ruim een halve gram per 100 gram pindakaas. Er zijn geen suikers toegevoegd. 

100% pindakazenAH Pindakaas knijpzakje2

Als je echt voor gezond wilt gaan kun je het beste 100% pindakaas kopen. Daar zitten geen ongezonde toevoegingen in. Albert Heijn verkoopt deze nu ook in knijpzakjes (€2,49 per 120 gram). Die je als snack kunt meenemen of over je havermout kunt gieten. Wij probeerden het uit, maar werden niet vrolijk van deze verpakkingsvorm. 

Lees ook:

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.
Artikelen binnen Voedingstests

Nieuw & interessant

 • Combi vegan omeletmix
  9 mei.

  Geproefd: Vegan ei-vervangers

  Met een ei-vervanger maak je roerei of een omelet zonder eieren. Wij probeerden 2 merken. Zijn deze veganistische baksels net zo lekker als een echt roerei? En hoe zit het met de prijs? 
 • Vetgehalte in gehakt
  25 apr.

  Mager gehakt toch niet zo mager

  Mager gehakt uit de supermarkt is veel vetter dan je zou denken. Dat blijkt uit onze steekproef onder supermarktgehakt.
 • Iglo Green cuisine vegetarische vissticks
  5 apr.

  Geproefd: Vegetarische Vissticks

  Smaken vegetarische vissticks naar vis? En zijn ze een goede vervanger als het gaat om voedingswaarde? Wij proefden Iglo’s Vegetarische Vissticks.
 • Openingsbeeld aardbeien jam
  Test | 29 mrt.

  Test aardbeienspread

  Fruitspread is niet hetzelfde als jam. Wij testten 19 aardbeienspreads op smaak, gezondheid en duurzaamheid. Welke is de beste?