! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Geproefd: Hüttenkwark

Deze mix van kwark en hüttenkäse is een nieuwkomer in het zuivelschap. Is dit ‘best of both worlds’ of slaat Danone de plank hier volledig mis? Wij lieten 20 mensen proeven en keken naar de voedingswaarde.

Rosa Rolvink

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:18 februari 2019

huttenkwark

Wat is hüttenkwark?

Zoals de naam al zegt is het een mix van kwark en hüttenkäse (ook wel bekend als cottage cheese). Klinkt als een rare combi. Maar dat valt mee want de productie van kwark en hüttenkäse zijn grotendeels gelijk. Het zijn allebei hele jonge kazen. Het verschil zit ‘m vooral in de textuur. Kwark heeft een gladde structuur, hüttenkäse is juist ‘korrelig’.     

Is het lekker? 

Na een hoop vieze gezichten onder de 20 proevers blijkt dat slechts een kwart het vaker zou willen eten. Dit ligt niet aan de smaak die als ‘wat zurig maar wel lekker’ wordt omschreven. Boosdoener is de structuur. De hüttenkäse zorgt voor stukjes en dat wordt niet gewaardeerd. ‘Door die brokken lijkt het wel over datum’ klaagt een proever. De stukjes blijven ook aan de kiezen plakken en hebben een wat stroef mondgevoel. Een enkeling vindt de stukjes juist een pluspunt: ‘het geeft een lekkere bite’. 

Het vleugje vanille blijkt geen meerwaarde ten opzichte van de naturel variant. Veel proevers vinden het te chemisch smaken. ‘Misschien wel lekker als je het combineert met ontbijtgranen’ vult een proever aan.  

Hoe gezond is hüttenkwark?  

Hüttenkwark past niet binnen de Schijf van Vijf. Het bevat net wat teveel verzadigd vet en er is zout aan toegevoegd. Maar je kunt Hüttenkwark best af en toe eten om je dagelijkse portie zuivel mee af te wisselen. Eet het bijvoorbeeld met vers fruit of (suikerarme) ontbijtgranen.  

Eiwitgehalte niet spectaculair 

Op de voorkant van de verpakking staat in koeienletters ‘16 gram proteïne’. Dat is wat misleidend omdat het niet om eiwit per 100 gram gaat, maar om eiwit per portie van 150 gram. Om hierachter te komen moet je op de zijkant van de verpakking kijken. Daar staat het in kleine letters vermeld.

Het product is wel eiwitrijk, maar verschilt weinig met kwark. In 100 gram hüttenkwark zit 11 gram eiwit, in magere kwark 8.5 gram. 

Geen toegevoegde suikers

De hüttenkwark bevat geen toegevoegde suikers. Wel zitten er van nature melksuikers (lactose) in. 

Vet 

Er zit 2 gram vet in de hüttenkwark. Dat is wat meer dan in magere kwark, maar minder dat in halfvolle kwark. Vet in zuivel bestaat grotendeels uit ongezonde verzadigde vetten. Daarom kun je het beste kiezen voor magere of halfvolle varianten. 

Zout

Door de hüttenkäse is de huttenkwark aan de zoute kant. Per 100 gram zit er een halve gram zout in. Dat is niet zo gunstig omdat je per dag al snel meer dan de dagelijkse maximum hoeveelheid van 6 gram binnenkrijgt. Met een portie hüttenkwark (150 gram) zit je al op bijna op 1 gram zout. In kwark en yoghurt zit nauwelijks zout. 

Verborgen zout

Er zit nog steeds veel verborgen zout in levensmiddelen. Ondanks beloftes van de levensmiddelenindustrie. Dat moet anders!

Lees meer over onze actie

Kader actie zout

Calorieën

Doordat er wat meer vet in zit dan in magere kwark bevat hüttenkase ook meer calorieën. Hierdoor vult het ook meer. In 100 gram hüttenkwark zitten 80 kilocalorieën, in magere kwark ongeveer 60. 

Niet vegetarisch

Hüttenkwark is gemaakt met dierlijk stremsel en is dus niet geschikt voor vegetariërs. 

Prijzig 

Voor een bakje huttenkwark van 450 gram betaal je €2.35. Gewone (huismerk) kwark of cottage cheese is aanzienlijk goedkoper. Als je de combi erg lekker vindt kun je het natuurlijk ook zelf mengen. In welke verhouding wordt niet duidelijk op de verpakking van de hüttenkwark.

Lees ook:

Boek: '101 Mythes over voeding'

Rode wijn is gezond en van chocolade eten word je gelukkig. Er wordt veel beweerd over voeding, maar wat is er nu echt bewezen? Wij zochten uit of deze en andere voedingsmythes onzin zijn of waar. 

Bestel het boek '101 Mythes over voeding' in onze webshop. Ook verkrijgbaar als e-book (pdf).

101-mythes-over-voeding

Nieuw & interessant

 • Grote verschillen in supermarkt hummus
  Nieuws | 3 jun.

  Grote verschillen in supermarkthummus

  Er zitten grote verschillen qua gezondheid tussen hummusvarianten in de supermarkt. Dat blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond. 37% van de hummus krijgt Nutri-Score A, de rest Nutri-Score B (42%) of C (21%).
 • Hummus diverse smaken
  3 jun.

  Test hummus met smaakjes

  Er zijn allerlei smaakjes hummus in de supermarkt. Hoe gezond zijn ze? We bekeken de samenstelling van 78 bakjes.
 • ah_vegan_zoetRibs-bewerkt
  4 mei.

  Geproefd: vegan spareribs voor op de bbq

  Het bbq-seizoen gaat van start. Dan denk je misschien snel aan vlees, maar er zijn tegenwoordig kant-en-klare plantaardige alternatieven. Zo verkoopt Albert Heijn plantaardige spareribs. Hoe lekker en gezond is dat?
 • Pastasaus met spaghetti
  28 apr.

  Test pastasaus bolognese

  In de supermarkt zijn er liefst 18 kant-en-klare bolognesesauzen te vinden. Hoe authentiek, lekker en gezond zijn die?