icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Geproefd: Lays Iconic Restaurant flavours

Van gekke chipssmaakjes kijkt niemand meer op. Of toch wel? Lays introduceerde onlangs 3 opmerkelijke chipssmaken, gebaseerd op bekende fastfoodketens. We proefden ze en bekeken de voedingswaarde. 
Rosa Rolvink

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op: 1 juli 2021

Lay_s Iconic Restaurant chips

Wat is het?

De Restaurantsmaken bestaan uit:

 • Subway Terriyaki flavour 
 • Pizza Hut Margherita flavour
 • KFC chicken original recipe chicken 

Deze creaties zijn een gezamenlijke promotieactie van Lays en de fastfoodketens, want bij aankoop van een zak chips kun je bij de restaurants een tweede maaltijd gratis krijgen. Daarvoor moet je dan wel je gegevens (naam, e-mailadres, postcode, telefoonnummer) invullen. Online persoonlijke gegevens delen kan wel privacygevoelig zijn. Lees meer over privacy op internet

De chips zelf kosten €1,59 (zak van 150 gram) en zijn verkrijgbaar bij de meeste (grotere) supermarkten.

Waar smaakt het naar? 

De Pizza Hut Margheritachips doen vooral aan ketchup denken, met wat kaaspoeder. De smaak van de Subway Teriyaki chips is moeilijk thuis te brengen. Het doet vooral denken aan bouillonpoeder. Ondanks dat ze lekker knapperig zijn ben je ze snel zat. En dat is toch wel uniek voor chips. De KFC original chicken flavourchips hebben wat weg van paprikachips met een vage hint van kip. Toch knap gedaan gezien er geen kip inzit.

Al met al leuk ter afwisseling, maar niet echt blijvertjes wat ons betreft. 

Voedingswaarde     

Als we de ingrediëntenlijst bekijken zien we niet veel vreemds. Aardappels en olie. Zoals alle chips. En net als alle chips bevatten ze ook flink wat calorieën en vet. Al gaat het bij chips wel grotendeels om het gezonde onverzadigde vet.

Verder is het behoorlijk zout. De 3 smaken bevatten net als andere chipssoorten ruim een gram zout per 100 gram chips. Te veel zout is niet goed voor je gezondheid. Je krijgt er al snel te veel van binnen. Zo krijgen de meeste Nederlanders aanzienlijk meer zout binnen dan de maximale aanbevolen hoeveelheid van 6 gram per dag. 

Om de chips de restaurantsmaken te geven zijn er flink wat smaakmakers toegevoegd: van knoflook en peterselie tot cayennepeper en uienpoeder. Ook zijn er aroma’s toegevoegd. Welke precies staat niet aangegeven.

Verder bevatten de chips nog enkele grammen suiker. De meeste vind je in de Subway Teriyaki chips: 3,6 gram suiker per 100 gram chips. Volgens Lays is ongeveer de helft van de suiker van nature aanwezig. De rest is toegevoegd voor de smaak.

 

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.
Artikelen binnen Voedingstests

Nieuw & interessant

 • Combi vegan omeletmix
  9 mei.

  Geproefd: Vegan ei-vervangers

  Met een ei-vervanger maak je roerei of een omelet zonder eieren. Wij probeerden 2 merken. Zijn deze veganistische baksels net zo lekker als een echt roerei? En hoe zit het met de prijs? 
 • Vetgehalte in gehakt
  25 apr.

  Mager gehakt toch niet zo mager

  Mager gehakt uit de supermarkt is veel vetter dan je zou denken. Dat blijkt uit onze steekproef onder supermarktgehakt.
 • Iglo Green cuisine vegetarische vissticks
  5 apr.

  Geproefd: Vegetarische Vissticks

  Smaken vegetarische vissticks naar vis? En zijn ze een goede vervanger als het gaat om voedingswaarde? Wij proefden Iglo’s Vegetarische Vissticks.
 • Openingsbeeld aardbeien jam
  Test | 29 mrt.

  Test aardbeienspread

  Fruitspread is niet hetzelfde als jam. Wij testten 19 aardbeienspreads op smaak, gezondheid en duurzaamheid. Welke is de beste?