icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Geproefd: Less carb proteïne roggebrood

Albert Heijn verkoopt  proteïne-roggebrood van het merk Smaakt. Het is een prima vezelrijk product, maar niet beter dan gewoon volkorenbrood of roggebrood. 
Rosa Rolvink

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op: 4 juni 2020

Smaakt Low carb brood bio

Smaakt het naar roggebrood?

Niet echt. Vooral de textuur is anders. Het is droog en wat hard. In plaats van lekker smeuïg. Het brood heeft ook een soort dun korstje wat nogal hinderlijk afbladdert. De smaak kan ermee door.

Wat is dit voor brood? 

Het is roggebrood met minder koolhydraten en meer eiwitten. De extra eiwitten komen van toevoegingen als tarwe-eiwit, sojameel en sojagrut (grof gemalen sojabonen). 

Voedingswaarde 

De verpakking staat boordevol leuzen als: ‘less carb, proteïne, 55% less carbohydrate than regular bread’. Maar dit maakt het niet echt gezonder.

Volkoren (rogge)brood is al een gezond vezelrijk product. Daar voegt dit brood niks aan toe. Wel past het binnen een koolhydraatarm dieet. Maar voor wat koolhydraten hoef je niet bang te zijn. Het Voedingscentrum beveelt zelfs aan om 40 tot 70% van je dagelijkse energie-inname uit koolhydraten te halen. 

Het is dus een prima vezelrijk product. Maar niet beter dan gewoon volkorenbrood of roggebrood.

Minder koolhydraten, meer calorieën

Een deel van het koolhydraatrijke meel is vervangen door tarwe-eiwit, eiwitrijk sojameel en sojagrut. Daardoor past het in een koolhydraatarm dieet.

Verder zijn lijnzaad en zonnebloempitten toegevoegd. Die laatste 2 zorgen voor een vrij hoog vetgehalte (10%). Het gaat wel om de gezonde onverzadigde vetten. En daar is niks mis mee.

Door het hoge vetgehalte bevat dit brood wel meer calorieën dan gewoon roggebrood. Per 100 gram 257 kilocalorieën (129 per plak van 50 gram). Bij gewoon roggebrood is dat 197 (99 per plak).  

Veel eiwit

De meeste mensen krijgen meer dan voldoende eiwit binnen. Toch zien we dat de trend van proteïnerijke producten aanhoudt. Dit brood is hier een goed voorbeeld van.

Meer dan 20% bestaat uit eiwit. Bij gewoon brood ligt het eiwitgehalte rond de 6%. Bij een volkorenboterham rond de 11. Het hoge eiwitgehalte in dit brood komt grotendeels door de toevoeging van tarwe-eiwit en eiwitrijk sojameel en sojagrut (grof gemalen sojabonen).

Vezels

Een plakje van dit brood bevat 5 gram vezels en is daarmee vergelijkbaar met gewoon roggebrood. Aanbeveling van het Voedingscentrum is om zo’n 30 a 40 gram vezels per dag binnen te krijgen. Het eten van roggebrood kan daarbij helpen. Dit brood ook.   

Zout 

Per 100 gram bevat dit brood 0.8 gram zout. Ook dat is vergelijkbaar met gewoon roggebrood. Per plakje krijg je 0.4 gram binnen. Dat lijkt niet veel, maar de maximale aanbevolen hoeveelheid zout is 6 gram per dag. En daar zit je best snel aan. Doordat je meerdere sneeën brood per dag eet, levert brood een flinke bijdrage aan de zoutinname.

Duur

Het geknutsel met extra eiwitten is niet goedkoop. Dit proteïne brood kost €2.29 per 250 gram (5 sneetjes). Voor dezelfde hoeveelheid gewoon roggebrood betaal je meestal niet meer dan een euro. 

Lees ook:

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.
Artikelen binnen Voedingstests

Nieuw & interessant

 • Combi vegan omeletmix
  9 mei.

  Geproefd: Vegan ei-vervangers

  Met een ei-vervanger maak je roerei of een omelet zonder eieren. Wij probeerden 2 merken. Zijn deze veganistische baksels net zo lekker als een echt roerei? En hoe zit het met de prijs? 
 • Vetgehalte in gehakt
  25 apr.

  Mager gehakt toch niet zo mager

  Mager gehakt uit de supermarkt is veel vetter dan je zou denken. Dat blijkt uit onze steekproef onder supermarktgehakt.
 • Iglo Green cuisine vegetarische vissticks
  5 apr.

  Geproefd: Vegetarische Vissticks

  Smaken vegetarische vissticks naar vis? En zijn ze een goede vervanger als het gaat om voedingswaarde? Wij proefden Iglo’s Vegetarische Vissticks.
 • Openingsbeeld aardbeien jam
  Test | 29 mrt.

  Test aardbeienspread

  Fruitspread is niet hetzelfde als jam. Wij testten 19 aardbeienspreads op smaak, gezondheid en duurzaamheid. Welke is de beste?