icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Geproefd: vegetarische erwtensoep

Wat is er lekkerder in de winter dan een kom snert om weer op te warmen? Unox heeft naast de Hollandse erwtensoep nu ook een vegetarische variant. Is die wel lekker? Wij zetten een gezin van 4 personen beide versies van de soep voor.
Karin Pop

Karin Pop , Expert Woning & Huishouden Gepubliceerd op: 10 december 2020

Openingsbeeld Erwtensoep

We proefden 2 soorten erwtensoep van Unox: 

 • Hollandse erwtensoep in zak (€2,79 voor 570 ml)

Unox_speciaal

 • Vegetarische erwtensoep in zak (€2,99 voor 570 ml)

Unox_veg

Lekker!

Ondanks dat er blind werd geproefd haalde het gezin de vegetarische erwtensoep er wel uit. Maar, de proevers vonden ze eigenlijk allebei lekker. De ‘echte’ misschien iets lekkerder. Zou je ze alleen de vegetarisch erwtensoep voorzetten, dan zouden ze die zonder protesteren met smaak eten.

Wat zit er in?

De Hollandse erwtensoep bevat katenspek en rookworst, in de vegetarisch soep zit vegetarische rookworst.

Wat verschilt er verder nog?

Het verschil is dus te proeven, maar wat verschilt er verder nog? Een zichtbaar verschil is de dikte van de soep. Bij het opwarmen merk je al dat de Hollandse erwtensoep veel dunner is. Opvallend is wel dat er in de variant met vlees iets meer groente zit. 95 gram per kom tegenover 88 gram in de vegetarische. Verder is de soep qua samenstelling, op het vlees na, niet heel verschillend.

Vegetarische rookworst

Uit een eerdere smaaktest viel de Unox vegetarische rookworst niet zo in de smaak. In de soep is dit geen probleem. De worst wordt namelijk omgeven door vertrouwde soep en er zit ook niet teveel van in. De vegetarische rookworsten bevatten minder verzadigd vet dan rookworsten van vlees. Ze zijn ongeveer even zout als reguliere rookworst. 

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.
Artikelen binnen Voedingstests

Nieuw & interessant

 • Combi vegan omeletmix
  9 mei.

  Geproefd: Vegan ei-vervangers

  Met een ei-vervanger maak je roerei of een omelet zonder eieren. Wij probeerden 2 merken. Zijn deze veganistische baksels net zo lekker als een echt roerei? En hoe zit het met de prijs? 
 • Vetgehalte in gehakt
  25 apr.

  Mager gehakt toch niet zo mager

  Mager gehakt uit de supermarkt is veel vetter dan je zou denken. Dat blijkt uit onze steekproef onder supermarktgehakt.
 • Iglo Green cuisine vegetarische vissticks
  5 apr.

  Geproefd: Vegetarische Vissticks

  Smaken vegetarische vissticks naar vis? En zijn ze een goede vervanger als het gaat om voedingswaarde? Wij proefden Iglo’s Vegetarische Vissticks.
 • Openingsbeeld aardbeien jam
  Test | 29 mrt.

  Test aardbeienspread

  Fruitspread is niet hetzelfde als jam. Wij testten 19 aardbeienspreads op smaak, gezondheid en duurzaamheid. Welke is de beste?