! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Drie nieuwe vleesvervangers geprobeerd

In de supermarkt zijn steeds meer vegetarische producten te vinden. Wij nemen 3 nieuwe 100% plantaardige alternatieven onder de loep. De vegetarische Biefstukc van Vivera, vegetarische Nuggets van Boon en de Knakwortels van de gelijknamige start-up.

Rosa Rolvink

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:27 september 2018

vleesvervangers-groepsfoto

We lieten deze nieuwe vleesvervangers proeven door 24 proevers en keken hoe gezond en lekker deze producten zijn.

Vivera Biefstukc

 • Prijs: €3,49 (200 gram)
 • Verkrijgbaar bij diverse supermarkten, waaronder Albert Heijn en Jumbo

vleesvervangers-vivera-biestukc

Lijkt niet op biefstuk

Deze vegetarische Biefstukc op basis van soja ziet er volgens de proevers aantrekkelijk uit. Maar op échte biefstuk lijkt het niet. Het heeft meer weg van een hamburger of tartaartje. Slechts een derde van de proevers vindt dat de smaak in de buurt komt van echte biefstuk.

Smakelijk alternatief

De gelijkenis met biefstuk daargelaten, valt het product wel in de smaak. Al had het volgens sommigen best wat minder zout gemogen. De helft van de proevers geeft aan vaker Biefstukc te willen eten. Opmerkelijk detail: bij het aansnijden loopt er een met bietenrood gekleurd sap uit de Biefstukc. ‘Net echte biefstuk’, vond een proever.

Veel zout en verzadigd vet

Qua gezondheid mag deze vleesvervanger wat minder zout bevatten: de Biefstukc bevat 1,4 gram zout. Ook het gehalte verzadigd vet, waar je beter niet te veel van binnen kunt krijgen, ligt voor een vleesvervanger vrij hoog. De Biefstukc bevat 5 gram verzadigd vet per portie. En dat terwijl echte biefstuk juist erg mager is. Wel is het positief dat er ook gezonde onverzadigde vetten, veel eiwit en vezels in zitten. Ook is er ijzer en vitamine B12 aan toegevoegd. Dat is vooral nuttig voor vegetariërs, die risico lopen op een tekort. 

Knakwortels

vleesvervangers-knakwortel

Het begon als een grapje

Dit alternatief voor knakworst begon als grap en won een door Albert Heijn georganiseerde ‘product pitch’. De voorgegaarde en gemarineerde wortels kun je, net als knakworst, op een broodje eten.

Pittige marinade

De proevers hebben vooral veel opmerkingen over de marinade. De geur hiervan is behoorlijk overheersend. De smaak is pittig en rokerig. Iets té pittig, volgens sommigen. De marinade maakt het lastig om de wortels knapperig te bakken. Een knapperige buitenkant en zachte binnenkant, zoals bij echte knakworstjes, wil daarom maar moeilijk lukken. 

Best lekker

De proevers zijn het er bijna unaniem over eens dat dit product niks met knakworst te maken heeft. Desondanks vindt de meerderheid het best lekker. Slechts een op de 5 proevers zou de Knakwortels vaker kopen. Dat ligt niet zozeer aan de pittige smaak, maar meer aan de (voor wortels) pittige prijs.

Gezond?

Qua voedingswaarde lijkt dit product niet op vlees. Dat valt van wortels natuurlijk ook niet te verwachten. De makers leggen uit dat het vooral bedoeld is als een leuke manier om mensen meer groente te laten eten. Hun slogan is dan ook: ‘Of je wortel lust’. En wortels zijn natuurlijk gewoon gezond.

Boon Nuggets

 • Prijs: €2,99 (170 gram)
 • Verkrijgbaar bij diverse Jumbo vestigingen

vleesvervangers-boonnuggets

Lekker voor bij de borrel

De Nuggets bestaan voornamelijk uit een mix van tuinbonen, bruine bonen, groenten en tarwe-eiwitten. Dat blijkt een lekkere combinatie: alle proevers geven een (ruime) voldoende voor de smaak. ‘Dit is ook lekker bij een bittergarnituur’ en ‘De smaak is prima en wat pittig’, lichten proevers toe. Volgens sommigen komt de smaak wel in de buurt van kipnuggets, maar de meerderheid geeft aan dat juist niet te vinden. Ruim de helft van de proevers zou de Nuggets vaker willen eten.

Gezonde peulvruchten

Een kwart van deze vleesvervanger bestaat uit peulvruchten en die zijn gezond. Peulvruchten bevatten namelijk veel eiwitten, vezels, vitamines en mineralen. Ook hebben ze een cholesterolverlagende werking. Overigens zijn niet-bewerkte peulvruchten, zoals bonen uit blik, ook een goed alternatief voor vlees. Minpuntje van de Nuggets is het ietwat te hoge zoutgehalte: 1,22 gram per 100 gram Nuggets.

Quinoa en toegevoegd ijzer

De Nuggets hebben een 'topping' van quinoa. Dat is leuk voor de sier, maar maakt de Nuggets niet gezonder. In totaal bevat de vleevervanger dan ook maar 1% quinoa. Aan de Nuggets is ook ijzer toegevoegd. 

Vind jij dat een vleesvervanger op vlees moet lijken of niet? Praat hierover mee op de Community.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • Grote verschillen in supermarkt hummus
  Nieuws | 3 jun.

  Grote verschillen in supermarkthummus

  Er zitten grote verschillen qua gezondheid tussen hummusvarianten in de supermarkt. Dat blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond. 37% van de hummus krijgt Nutri-Score A, de rest Nutri-Score B (42%) of C (21%).
 • Hummus diverse smaken
  3 jun.

  Test hummus met smaakjes

  Er zijn allerlei smaakjes hummus in de supermarkt. Hoe gezond zijn ze? We bekeken de samenstelling van 78 bakjes.
 • ah_vegan_zoetRibs-bewerkt
  4 mei.

  Geproefd: vegan spareribs voor op de bbq

  Het bbq-seizoen gaat van start. Dan denk je misschien snel aan vlees, maar er zijn tegenwoordig kant-en-klare plantaardige alternatieven. Zo verkoopt Albert Heijn plantaardige spareribs. Hoe lekker en gezond is dat?
 • Pastasaus met spaghetti
  28 apr.

  Test pastasaus bolognese

  In de supermarkt zijn er liefst 18 kant-en-klare bolognesesauzen te vinden. Hoe authentiek, lekker en gezond zijn die?