icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Pulled oats geproefd

Deze nieuwe hippe vleesvervanger is overgewaaid vanuit Finland. Pulled oats zijn gemaakt op basis van haver en eiwit uit peulvruchten. Hoe smaakt dat? En hoe gezond is het? Wij proefden het en bekeken de voedingswaarde. 

Rosa Rolvink

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:13 augustus 2019

Pulled Oats naturel

Wat zijn pulled oats?

Pulled oats is een veganistisch product dat qua uiterlijk en naam doet denken aan pulled pork of pulled chicken. Het is gemaakt van haver en eiwitten uit erwten en tuinbonen. Niet van soja dus, zoals het gros van de vleesvervangers.

Je kunt pulled oats in allerlei gerechten verwerken. Bijvoorbeeld in roerbakgerechten, salades, en ovenschotels. Het wordt gemaakt in Finland naar 'origineel Finse receptuur'. 

Is het lekker?

We lieten 25 testers de pulled oats thuis bereiden in een gerecht naar keuze. De meeste proevers waren positief. 'We willen wat meer vegetarisch eten, dit is een goed alternatief' en 'Smaakt goed, vooral de textuur, prima als vervanger voor gehakt' laten 2 proevers weten. 

Maar niet iedereen is enthousiast. Veelgehoorde minpunten zijn dat het droog en smaakloos is. 'Hier moet wel saus bij, anders is het te droog' en 'de smaak is vlak' laten proevers weten. Anderen zien de neutrale smaak juist als pluspunt: 'Je kunt het kruiden zoals je wilt.' 

Lijkt het op vlees?

De meerderheid van de proevers vindt het uiterlijk op vlees lijken. Ook de structuur heeft er wat van weg. Maar de meeste proevers zijn van mening dat de smaak weinig aan vlees doet denken. 

Voor herhaling vatbaar?

Vijftien van de 25 proevers geven aan de pulled oats lekker te vinden. 11 proevers zouden het vaker willen eten. Voor sommigen was de prijs een afknapper. 'Vrij duur voor weinig smaak', aldus een deelnemer. 

Hoe gezond zijn pulled oats? 

Bron van eiwit en ijzer 

Met 30 gram eiwit per 100 gram zijn pulled oats een goede bron van eiwit. Door de combinatie van eiwitten uit granen (haver) en peulvruchten (erwten en tuinbonen) bevat het alle 9 essentiële aminozuren die je alleen via voeding binnen kunt krijgen.

Ook is er ijzer toegevoegd, waar voornamelijk rood vlees van nature rijk aan is. Deze toevoeging is dus een pluspunt voor veganisten. 

Als vleesvervanger 

Door het hoge eiwitgehalte met een gunstige samenstelling van aminozuren, en de toevoeging van ijzer is het best een goede vleesvervanger. Maar er zit geen vitamine B12 in. Deze vitamine zit van nature alleen in dierlijke producten.

Ondanks dat pulled oats niet precies dezelfde voedingswaarde heeft als vlees is het voor de meesten een prima vleesvervanger.

Zout

Per portie pulled oats krijg je 0,9 gram zout binnen. De aanbevolen maximumhoeveelheid is 6 gram per dag. Dat tikt dus best aan. Veel mensen krijgen te veel zout binnen. Dit verhoogt het risico op een hoge bloeddruk en daarmee op hart- en vaatziekten. 

Het gaat wel om gejodeerd zout, dat kan handig zijn als je geen of alleen biologisch brood eet. Want dan kan het zijn dat je weinig jodium binnenkrijgt. 

Vezels

Door het gebruik van haverzemelen en volkoren havermeel zitten er aardig wat vezels in de pulled oats (2,4 gram vezels per 100 gram). Per portie krijg je ongeveer evenveel vezels binnen als met een volkorenboterham. Dat is gunstig, want vezels zijn goed voor je gezondheid. 

Lees ook: 

Nieuw & interessant

 • Dutches
  6 nov.

  Alcoholvrije gin-tonic geproefd

  Je kunt nu ook genieten van alcoholvrije gin-tonic:The Duchess 0,0% gin & tonic. Verkrijgbaar bij de grotere Albert Heijns en online. Hoe lekker is het?
 • Appelmoes in schaal
  Test  |  29 okt.

  Test appelmoes

  Appelmoes is lekker als zoet sausje of toetje. Maar zo krijg je ongemerkt wel heel wat suiker binnen. Wij beoordeelden 24 soorten appelmoes op suikergehalte en smaak.
 • bamboebekers
  Nieuws  |  24 sep.

  Schadelijke stoffen in bamboebekers

  Ben je lekker duurzaam bezig door een herbruikbare bamboebeker te gebruiken, bevat hij mogelijk schadelijke stoffen.
 • Gezondgids 1200x800

  Gezondgids met korting

  De Gezondgids maakt gezonder en bewuster leven makkelijker. Houd zelf de vinger aan de pols op het gebied van voeding en gezondheid. Lees 'm een jaar lang met 35% korting of kies een boek als cadeau.