! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Alle artikelen

Artikelen binnen Voedingstests

Cold brew coffee: lekker koud bakkie?

IJskoffie kennen we natuurlijk al langer. Maar van het merk SToK kun je bij Albert Heijn nu ook ‘cold brew coffees’ kopen. Wij proefden het en bekeken de voedingswaarde. 

Rosa Rolvink

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:17 juni 2020

Cold brew coffee

Hoe smaakt het?

De zwarte variant is aangenaam zacht van smaak. Wel een beetje op het slappe af. Er zit ook weinig koffiegeur aan. De mokkavariant heeft meer weg van ijskoffie zoals we die al kennen: zoetig en een beetje chocomelachtig.

Wat is het?

Gekoelde koffie. Het wordt gebrouwen op een lage temperatuur (low) voor 10 uur lang (slow). Dit zorgt voor een milde en zachte smaak. Beide varianten zijn €1,69 per stuk. Daarmee zijn ze prijziger dan de meeste ijskoffies. En zeker dan een gewoon bakje (afgekoelde) koffie.

Voedingswaarde

Vooral de zwarte variant lijkt qua voedingswaarde op gewone zwarte koffie. Aan de mokkavariant is onder andere melk, room, suiker en cacaopoeder toegevoegd. Dat maakt ‘m wat zoeter en calorierijker. 

Cafeïne 

Deze koffies bevatten per verpakking 85 (mokkavariant) tot 89 (zwarte variant) milligram cafeïne. Dat is ongeveer net zoveel als één kopje koffie van 125 milliliter.

Gezonde volwassenen kunnen ongeveer 400 milligram cafeïne per dag innemen zonder negatieve bij-effecten. Zwangeren, kinderen en vrouwen die borstvoeding geven doen er goed aan minder cafeïne te nuttigen. 

Lees ook: 5 voedingsmiddelen die je beter kunt mijden tijdens je zwangerschap

Suiker 

De zwarte variant bevat geen suiker. De mokkavariant wel. Per flesje (230ml) krijg je 2,5 suikerklontje binnen. In vergelijking met andere kant-en-klare ijskoffies valt dit mee. Die bevatten al snel 2 keer zoveel suiker. 

Melk

Aan de mokkavariant is melk en room toegevoegd. Daardoor zit er ook een beetje vet en eiwit in.  

Cafestol 

De stof cafestol komt voor in koffie en verhoogt het slechte cholesterol in het bloed. Wie last heeft van een te hoog cholesterolgehalte kan hier beter niet te veel van binnenkrijgen. Volgens de fabrikant bevatten de cold brew coffees vanwege het productieproces zeer weinig cafestol. In filterkoffie zit ook weinig cafestol (blijft achter in filter). Koffie uit bijvoorbeeld espressomachines bevat wel vrij veel cafestol.  

Toevoegingen

Ten slotte zitten er nog wat toevoegingen in zoals een zuurteregelaar en natuurlijk koffiearoma. Dat laatste is opmerkelijk. Waarom koffiearoma toevoegen aan koffie? Blijkbaar miste het nog wat smaak.

Lees ook

Artikelen binnen Voedingstests

Alle artikelen

Artikelen binnen Voedingstests

Nieuw & interessant

  • Maaltijdvervangers
    18 jan.

    Maaltijdvervangers

    De ene maaltijdvervanger is de andere niet. We bekeken er 27.
  • Van Dobbe kaaskroket
    14 jan.

    Geproefd: Beemster Kaas Croquetten

    Romige kaasragout in een krokant jasje. Klinkt lekker. We namen de proef op de som en bekeken wat erin zit.
  • Openingsbeeld Erwtensoep
    10 dec.

    Geproefd: vegetarische erwtensoep

    Unox heeft naast de Hollandse erwtensoep nu ook een vegetarische variant. Is die wel lekker? Wij zetten een gezin van 4 personen de gewone en de vegetarische soep voor.
  • Champignonsoep 1200x800
    8 dec.

    Paddenstoelensoep

    Weinig paddenstoelen, veel zout. Dat is vaak het recept voor paddenstoelensoep uit de supermarkt. We namen er 19 onder de loep.