icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Ketchup is vaak rode suikerpot

Neem je regelmatig een flinke klodder ketchup bij je snack, dan giet je eigenlijk uit een rode suikerpot, want sommige ketchups uit de supermarkt zijn mierzoet. Gelukkig komen er steeds meer varianten met minder of geen toegevoegde suiker (en zout) op de markt, maar of die ook even lekker zijn? Wij hebben die varianten én de reguliere ketchups getest.
Rosa Rolvink

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op: 25 september 2018

Ketchup_groepsfoto

De beste ketchup

De test heeft 2 keer een Beste uit de Test en een Beste Koop opgeleverd:

Remia Tomaten ketchupKetchup_Remia_BT

 • Beste uit de Test

 • Prijs: €1,25
 • Inhoud: 500 gram (€0,25 per 100 gram)
 • Testoordeel: 7,2

Het smaakpanel vindt ‘m met een 7,8 erg lekker, alleen misschien iets te zoet. De Remia-ketchup scoort in vergelijking met andere reguliere ketchups wel een nèt-aan voldoende op suiker. Veel concurrenten voegen extra veel suiker aan de ketchup toe. En met €1,25 voor een fles van 500 gram is hij ook zeker niet duur.

Ook Heinz Tomato ketchup 50% is Beste uit de Test. Hij scoort qua smaak minder goed dan de Remia-ketchup, maar compenseert dat weer met betere scores op zout en suiker. Deze '50%'-ketchup is bijna net zo suiker- en zoutrijk als sommige reguliere ketchups!

Albert Heijn Tomaten ketchupKetchup_AH_BK

 • Beste Koop

 • Prijs: €0,85
 • Inhoud: 500 gram (€0,17 per 100 gram)
 • Testoordeel: 6,9

Het smaakpanel is over deze ketchup van Albert Heijn wat minder eensgezind. Sommigen vinden ‘m te neutraal smaken en missen wat kruidigheid, de meesten vinden ‘m gewoon erg lekker. Zowel op suiker als zout scoort deze ketchup maar net voldoende.

Welke ketchups hebben we getest?

We hebben 17 ketchups getest:

 • 13 reguliere ketchups van (in alfabetische volgorde) Albert Heijn, Aldi, Bio+, Calvé, Gouda's Glorie, Heinz, Jumbo, Lidl Kania, Oké, Plus, Remia, Superieur en Van Wijngaarden. De testresultaten lopen op van een 4,6 naar een 7,3.
 • 4 ketchups met minder suiker en/of zout van Albert Heijn, Heinz, Van Wijngaarden en Your Organic Nature. De testresultaten lopen op van een 5,5 tot een 7,2.

Bekijk alle testresultaten in het volledige artikel Test ketchup (pdf, alleen voor leden) uit de Consumentengids van oktober 2018.

Over de test

De testresultaten zijn gebaseerd op:

 • Smaaktest: 45%
 • Hoeveelheid suiker: 25%
 • Hoeveelheid zout: 25%
 • Volledigheid etiket: 5%

Smaaktest

We vroegen een smaakpanel de soorten ketchup door elkaar te proeven. Dit weegt voor 45% mee in het eindoordeel. Er blijkt maar één variant met minder suiker en zout te zijn die relatief hoge smaakcijfers scoort: de Heinz 50%. Het testpanel proeft vaak niet dat er minder suiker in zit, maar hier zit wel een verhaal achter. Want zo weinig suiker en zout bevat dit product niet! De Heinz 50% is bijna net zo suiker- en zoutrijk als bijvoorbeeld de reguliere Remia-ketchup. Dat maakt de reguliere variant van Heinz helemaal een suikerbom, maar het is met 1,8 gram zout per 100 gram ketchup ook aan de zoute kant. Kan het op zoutgebied nog erger? In de Lidl Kania-fles troffen we maarliefst 2,8 gram zout per 100 gram aan en daarom krijgt hij op dit punt een vette onvoldoende.

Suiker maakt lekker

Ondanks de goede bedoelingen van de fabrikanten die minder suiker en zout toevoegen: veel reguliere ketchups – met ‘lekker’ veel suiker en zout – vindt men simpelweg het lekkerst. De lekkerste ketchups komen volgens het smaakpanel uit de fabriek van Gouda’s Glorie en Remia, dat is minder toevallig dan het lijkt want Gouda’s Glorie is een dochterbedrijf van Remia.

Een suikerloze ketchup bestaat niet, simpelweg omdat er van nature al zo’n 6 gram suiker per 100 gram ketchup in de tomaten zit. Van oudsher zette de fabrikanten dan maar de suikerkraan open om de smaak goed te krijgen. Suiker is nu eenmaal een smaakversterker die heel goedkoop is en daarom zo geliefd bij voedselfabrikanten. Zeker bij de reguliere ketchups van Heinz, Calvé, Bio+, Jumbo en Kania heeft het chemische lab zeer veel suiker aangetroffen. De absolute suikerbom is de welbekende Heinz Tomato Ketchup, Jumbo Tomaten ketchup is verdiend tweede. In de Heinz-fles zit 24 gram suiker per 100 gram, in die van Jumbo 23 gram. Oftewel: in de ketchups van Heinz en Jumbo zit nog eens 4 tot 4,5 klontje toegevoegde suiker per 100 gram.

Lees ook:

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.
Artikelen binnen Voedingstests

Nieuw & interessant

 • Combi vegan omeletmix
  9 mei.

  Geproefd: Vegan ei-vervangers

  Met een ei-vervanger maak je roerei of een omelet zonder eieren. Wij probeerden 2 merken. Zijn deze veganistische baksels net zo lekker als een echt roerei? En hoe zit het met de prijs? 
 • Vetgehalte in gehakt
  25 apr.

  Mager gehakt toch niet zo mager

  Mager gehakt uit de supermarkt is veel vetter dan je zou denken. Dat blijkt uit onze steekproef onder supermarktgehakt.
 • Iglo Green cuisine vegetarische vissticks
  5 apr.

  Geproefd: Vegetarische Vissticks

  Smaken vegetarische vissticks naar vis? En zijn ze een goede vervanger als het gaat om voedingswaarde? Wij proefden Iglo’s Vegetarische Vissticks.
 • Openingsbeeld aardbeien jam
  Test | 29 mrt.

  Test aardbeienspread

  Fruitspread is niet hetzelfde als jam. Wij testten 19 aardbeienspreads op smaak, gezondheid en duurzaamheid. Welke is de beste?