! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Test: Zout 2015

Ons eten is al jarenlang veel te zout, en dat baart de Consumentenbond zorgen. Fabrikanten beloofden ons de afgelopen jaren eraan te werken. Helaas zijn nog veel producten onverminderd zout.
Rosa Rolvink

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op: 28 april 2015

Wat & hoe

Negentig producten die de afgelopen jaren als zoutste uit onze testen kwamen hebben we opnieuw onder de loep genomen. Dat waren de meest uiteenlopende producten, van crackers tot paté en van pizza tot vegetarisch gehakt. We hebben ons gericht op:

  • de hoeveelheid zout, gemeten in een laboratorium;
  • het beleid van fabrikanten met betrekking tot zout in voedingsmiddelen.

De resultaten

  • Ruim 40% van alle onderzochte producten is nog steeds even zout of zelfs zouter dan in het verleden.
  • De overige producten zijn wél verbeterd, soms is het zoutgehalte meer dan gehalveerd.
  • Voor een zoutverlaging blijkt helemaal niet zo veel tijd nodig te zijn. De pastasaus van Albert Heijn werd bijna 30% minder zout in minder dan een jaar.
  • Opvallend genoeg zijn andere producten, zoals de hamburgers van Beckers en de Honig mix voor Nasi Speciaal, na ruim 4 jaar nog niks verbeterd.

Meer informatie vind je op onze actiepagina Verborgen zout.

Lees het complete artikel Zout In Voeding, in de Consumentengids van mei (pdf, voor leden)

Nieuw & interessant