Test: Zout 2015

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op: 28 april 2015
Wat & hoe
Negentig producten die de afgelopen jaren als zoutste uit onze testen kwamen hebben we opnieuw onder de loep genomen. Dat waren de meest uiteenlopende producten, van crackers tot paté en van pizza tot vegetarisch gehakt. We hebben ons gericht op:
- de hoeveelheid zout, gemeten in een laboratorium;
- het beleid van fabrikanten met betrekking tot zout in voedingsmiddelen.
De resultaten
- Ruim 40% van alle onderzochte producten is nog steeds even zout of zelfs zouter dan in het verleden.
- De overige producten zijn wél verbeterd, soms is het zoutgehalte meer dan gehalveerd.
- Voor een zoutverlaging blijkt helemaal niet zo veel tijd nodig te zijn. De pastasaus van Albert Heijn werd bijna 30% minder zout in minder dan een jaar.
- Opvallend genoeg zijn andere producten, zoals de hamburgers van Beckers en de Honig mix voor Nasi Speciaal, na ruim 4 jaar nog niks verbeterd.
Meer informatie vind je op onze actiepagina Verborgen zout.
Lees het complete artikel Zout In Voeding, in de Consumentengids van mei (pdf, voor leden)
Nieuw & interessant
- 9 mei.
Geproefd: Vegan ei-vervangers
Met een ei-vervanger maak je roerei of een omelet zonder eieren. Wij probeerden 2 merken. Zijn deze veganistische baksels net zo lekker als een echt roerei? En hoe zit het met de prijs? - 25 apr.
Mager gehakt toch niet zo mager
Mager gehakt uit de supermarkt is veel vetter dan je zou denken. Dat blijkt uit onze steekproef onder supermarktgehakt. - 5 apr.
Geproefd: Vegetarische Vissticks
Smaken vegetarische vissticks naar vis? En zijn ze een goede vervanger als het gaat om voedingswaarde? Wij proefden Iglo’s Vegetarische Vissticks. - Test | 29 mrt.
Test aardbeienspread
Fruitspread is niet hetzelfde als jam. Wij testten 19 aardbeienspreads op smaak, gezondheid en duurzaamheid. Welke is de beste?