icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Test: Zout 2015

Ons eten is al jarenlang veel te zout, en dat baart de Consumentenbond zorgen. Fabrikanten beloofden ons de afgelopen jaren eraan te werken. Helaas zijn nog veel producten onverminderd zout.
Rosa Rolvink

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op: 28 april 2015

Wat & hoe

Negentig producten die de afgelopen jaren als zoutste uit onze testen kwamen hebben we opnieuw onder de loep genomen. Dat waren de meest uiteenlopende producten, van crackers tot paté en van pizza tot vegetarisch gehakt. We hebben ons gericht op:

  • de hoeveelheid zout, gemeten in een laboratorium;
  • het beleid van fabrikanten met betrekking tot zout in voedingsmiddelen.

De resultaten

  • Ruim 40% van alle onderzochte producten is nog steeds even zout of zelfs zouter dan in het verleden.
  • De overige producten zijn wél verbeterd, soms is het zoutgehalte meer dan gehalveerd.
  • Voor een zoutverlaging blijkt helemaal niet zo veel tijd nodig te zijn. De pastasaus van Albert Heijn werd bijna 30% minder zout in minder dan een jaar.
  • Opvallend genoeg zijn andere producten, zoals de hamburgers van Beckers en de Honig mix voor Nasi Speciaal, na ruim 4 jaar nog niks verbeterd.

Meer informatie vind je op onze actiepagina Verborgen zout.

Lees het complete artikel Zout In Voeding, in de Consumentengids van mei (pdf, voor leden)

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.
Artikelen binnen Voedingstests

Nieuw & interessant

  • Combi vegan omeletmix
    9 mei.

    Geproefd: Vegan ei-vervangers

    Met een ei-vervanger maak je roerei of een omelet zonder eieren. Wij probeerden 2 merken. Zijn deze veganistische baksels net zo lekker als een echt roerei? En hoe zit het met de prijs? 
  • Vetgehalte in gehakt
    25 apr.

    Mager gehakt toch niet zo mager

    Mager gehakt uit de supermarkt is veel vetter dan je zou denken. Dat blijkt uit onze steekproef onder supermarktgehakt.
  • Iglo Green cuisine vegetarische vissticks
    5 apr.

    Geproefd: Vegetarische Vissticks

    Smaken vegetarische vissticks naar vis? En zijn ze een goede vervanger als het gaat om voedingswaarde? Wij proefden Iglo’s Vegetarische Vissticks.
  • Openingsbeeld aardbeien jam
    Test | 29 mrt.

    Test aardbeienspread

    Fruitspread is niet hetzelfde als jam. Wij testten 19 aardbeienspreads op smaak, gezondheid en duurzaamheid. Welke is de beste?