! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Umami Paste: ‘natuurlijke smaakbom’ voor je maaltijd

Sinds kort bestaat een nieuwe smaakmaker: Taste #5 Umami Paste. Deze pasta van de Britse culinaire schrijver Laura Santtini is ‘geheel natuurlijk’ en zou een ‘smaakbom’ moeten zijn voor je maaltijd. Wij bekeken de samenstelling en lieten 14 proevers de smaak vergelijken met dat van Maggi aroma.

Kajo Mo

Kajo Mo , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:9 januari 2018

umami-paste

Herkenbare ingrediënten, lekkerder dan Maggi

De Taste #5 Umami Paste is het best te omschrijven als een luxe tomatenpuree. Het bevat naast puree ansjovispasta, olijvenpasta, Parmezaanse kaas en paddenstoelen. Deze ingrediënten bevatten van nature de hartige smaak ‘umami’. Hoewel de pasta volgens onze proevers niet meer of minder hartig is dan Maggi aroma, smaakt het wel zouter, en dat terwijl er veel minder zout in zit. Een gezondere keuze dus. Het smaakverschil is echter minimaal, dus doseer vooral naar eigen smaak.

‘Natuurlijke smaakmaker’

Het is de vraag of de samenstelling daadwerkelijk ‘natuurlijk’ is. Er zijn namelijk geen specifieke regels voor deze term, dus fabrikanten mogen het vrij gebruiken. Uiteindelijk klinkt het vooral mooi in de oren, zo ook voor onze proevers. ‘Ik ben altijd voor echte, natuurlijke smaken, dus goede zaak’, liet 1 van hen weten.

Umami zonder E621

‘Natuurlijk’ lijkt vooral te verwijzen naar het feit dat de ingrediënten van nature de umami-smaak bevatten, die het best kan worden omschreven als ‘hartig’. Vaak voegen fabrikanten deze smaak toe aan hun producten in de vorm van mononatriumglutamaat, ook wel bekend als MSG of E621. De functie daarvan is het versterken van de smaken van andere stoffen. In Umami Paste zit geen MSG of E621.

Meer smaak dan Maggi

Voor de test lieten we onze proevers 3 porties macaroni bolognese proeven. Eén met 15 gram Umami Paste, één met 5 milliliter Maggi aroma en één zonder smaakmaker. Die hoeveelheden zijn de portiegroottes die de fabrikanten zelf aanhouden.

Het grootste deel van onze proevers vond de macaroni met Umami Paste zouter en sterker smaken dan de Maggi-variant, waardoor het een hogere waardering kreeg. ‘Dit is de zoutste, maar daardoor ook echt lekkerder!’, reageerde een proever. De gebruikte portiegrootte was echter niet genoeg voor een ‘smaakbom’. De macaroni met Umami Paste leverde namelijk slechts een subtiele smaakverbetering op vergeleken met de andere 2 macaroni’s.

Let op zout

Het is opmerkelijk dat de Umami Paste als het zoutst werd beoordeeld, want het bevat veel minder zout dan Maggi aroma. Toch is het opletten geblazen, vooral als je er flink wat van gebruikt om de beloofde smaakexplosie te krijgen. Dan kun je alsnog veel zout binnenkrijgen.

Voedingswaarde van Umami Paste en Maggi aroma

 Umami PasteMaggi aroma
Per portie van15 gram5 milliliter
Energie*24 kcal5,1 kcal
Vet (gram)1,20
Verzadigd vet (gram)0,20
Suikers (gram)1,40,3
Zout (gram)0,61,2

* Let je op calorieën, schrik dan niet van het etiket van de Umami Paste. Daarop staan de waarden voor kcal en kJ omgedraaid, waardoor het lijkt alsof het heel veel kcal bevat. In de bovenstaande tabel staat het goed.

Verborgen zout

Er zit nog steeds veel verborgen zout in levensmiddelen. Ondanks beloftes van de levensmiddelenindustrie. Dat moet anders!

Lees meer over onze actie

Kader actie zout

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • Grote verschillen in supermarkt hummus
  Nieuws | 3 jun.

  Grote verschillen in supermarkthummus

  Er zitten grote verschillen qua gezondheid tussen hummusvarianten in de supermarkt. Dat blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond. 37% van de hummus krijgt Nutri-Score A, de rest Nutri-Score B (42%) of C (21%).
 • Hummus diverse smaken
  3 jun.

  Test hummus met smaakjes

  Er zijn allerlei smaakjes hummus in de supermarkt. Hoe gezond zijn ze? We bekeken de samenstelling van 78 bakjes.
 • ah_vegan_zoetRibs-bewerkt
  4 mei.

  Geproefd: vegan spareribs voor op de bbq

  Het bbq-seizoen gaat van start. Dan denk je misschien snel aan vlees, maar er zijn tegenwoordig kant-en-klare plantaardige alternatieven. Zo verkoopt Albert Heijn plantaardige spareribs. Hoe lekker en gezond is dat?
 • Pastasaus met spaghetti
  28 apr.

  Test pastasaus bolognese

  In de supermarkt zijn er liefst 18 kant-en-klare bolognesesauzen te vinden. Hoe authentiek, lekker en gezond zijn die?