icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wasdroger aansluiten: hoe doe je dat?

Lees waar je op moet letten bij het aansluiten van een wasdroger. Dan weet je zeker dat hij zo goed en zo zuinig mogelijk kan drogen.
Irene Joris 2023

Irene Joris   Expert wasdrogersBijgewerkt op:19 januari 2024

Artikel installatie wasdroger

Warmtepompdroger of condensdroger aansluiten

Een warmtepomp en een condensdroger zijn drogers zonder luchtafvoer. De machine vangt het vocht op in een condensopvangbak. Je kunt het water ook afvoeren via een afvoerslang. Bij de meeste wasdrogers zit zo’n slang er standaard bij. Je hebt dus geen luchtafvoer nodig die de vochtige lucht afvoert zoals bij een luchtafvoerdroger.

Bekijk de gebruiksaanwijzing voor het bevestigen van de afvoerslang. Het afvoeren van water kan ook rechtstreeks in een wastafel, wasbak of een putje in de vloer. Let er dan wel op dat de afvoerslang niet weg kan glijden.

Bekijk en vergelijk:
Wasdrogers die je op de waterafvoer kunt aansluiten

Luchtafvoerdroger aansluiten

Bij een luchtafvoerdroger moet je de vochtige lucht naar buiten afvoeren. Denk aan een gat in de muur of een raam. De afvoerslang of buis kun je op verschillende plekken aansluiten op de droger. Meestal aan de achterkant, rechts of links.

Buis niet te lang

De buis voor de luchtafvoer mag niet te lang zijn en niet te veel nauwe bochten hebben. Met een korte slang of buis droogt het apparaat sneller en zuiniger. Luchtafvoerdrogers zijn energievreters en slecht verkrijgbaar. Daarom testen we geen nieuwe modellen meer.

Installatietips

Heb je een droger gekocht en ben je klaar om hem te gaan plaatsen? Let dan op het volgende:

  • Zet het apparaat op een stabiel horizontaal vlak en waterpas, om trillingen en geluid te beperken. De meeste drogers hebben stelvoeten waarmee de hoogte 1 tot 3 cm aangepast kan worden.
  • De afstand tussen de onderkant van het apparaat en de vloer mag niet worden verkleind door uitstekende planken of hoogpolig tapijt. Er moet genoeg ruimte zijn om de warmte af te voeren.
  • Zet de wasdroger op een schone plaats waar geen vuil en stof kan ophopen.
  • Bij een luchtafvoerdroger wordt lucht naar buiten afgevoerd. Zorg dat er luchtaanvoer is in de ruimte waar de droger staat.
  • Ook bij een condens- en warmtepompdroger is het belangrijk dat de ruimte gelucht wordt om de droger zo efficiënt mogelijk te laten werken.

Lawaai

Het verschilt behoorlijk hoeveel lawaai wasdrogers maken. Als je wasdroger vlakbij de woonkamers staat kan dat een probleem zijn. Op het energielabel staat hoeveel geluid een wasdroger maakt, in decibel (dB). Wij beoordelen het lawaai met behulp van een panel. Dit panel beoordeelt hoeveel geluid de machine maakt en of het geluid storend is.

Bekijk en vergelijk:
Wasdrogers die goed scoren op geluid

Draairichting van de deur

In een kleine ruimte kan de draairichting van de deur van belang zijn. En als je de droger op je wasmachine zet, is het handig als beide deuren naar dezelfde kant opengaan. De deur van een droger gaat meestal naar rechts open en de draairichting is niet altijd aanpasbaar. Het aanpassen vereist wat installatiewerk. In onze wasdrogervergelijker kun je filteren op de draairichting van de deur.

Condensatie-efficiëntie

Condensdrogers laten het vocht in de lucht condenseren en vangen dat op in een condensbak, of ze voeren het af naar het riool. Maar sommige condensdrogers zijn niet zo goed in dat condenseren. De lucht die ze uitstoten is dan nog heel vochtig, waardoor je washok vochtig wordt.

Hoe goed drogers het vocht uit de lucht halen wordt condensatie-efficiëntie genoemd. Als de ruimte slecht is geventileerd kun je door een wasdroger met een slechte condensatie-efficiëntie zelfs last krijgen van schimmelvorming. Bij drogers wordt op het energielabel ook de condensatie-efficiëntieklasse vermeld. De hoogste klasse is A. In onze test wasdrogers bepalen we de condensatie-efficiëntie zelf en geven er een rapportcijfer voor.

Bekijk en vergelijk:
Wasdrogers die goed scoren op condensatie-efficiëntie

Omgevingstemperatuur

De temperatuur waarbij een droger goed werkt, ligt in principe tussen de 5 en 35 °C. Je kunt er van uitgaan dat een droger meer energie gaat verbruiken. Hij zal ook misschien minder goed werken, als de omgevingstemperatuur lager is. Dus een droger zet je bij voorkeur niet in een onverwarmde ruimte.

Afmetingen 

Er is weinig variatie in afmetingen. Bijna alle drogers hebben een standaard breedte van 60 cm en zijn 84 tot 85 cm hoog. De diepte varieert van 57,5 tot 68 cm.

Stapelen op de wasmachine

Om ruimte te sparen kun je de droger bovenop de wasmachine plaatsen. Andersom (de wasmachine op de droger) is vanwege de trillingen en het gewicht geen goed idee. Bij sommige drogers is voor het stapelen een door de fabrikant gemaakt tussenstuk (ook stapelset of stapelkit) te koop. Er zijn daarnaast universele stapelkits. Het is een goed idee om een anti-trillingsmat onder de wasmachine en/of droger te plaatsen. Als je stapelt, is het handig als de deur van de wasmachine en -droger naar dezelfde kant open gaan.

Installatie onder een werkblad

Wil je de droger onder een werkblad plaatsen? Zorg dan dat er voldoende ruimte boven, naast en achter de machinevrij is. Plaats eventueel een ventilatierooster in het achterste gedeelte van het werkblad. Bij veel drogers kan het bovenblad gedemonteerd worden voor extra ruimte. Er is soms een onderbouwset te koop met een afdekplaat die het bovenblad vervangt.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.