icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

De kenmerken van een droger

Als je een wasdroger koopt moet je rekening houden met een aantal zaken. Let bijvoorbeeld op het energieverbruik en de hoeveelheid was die in de trommel past. Lees alles over energieverbruik, capaciteit, lawaai en andere zaken.

Bart Lucassen

Bart Lucassen , Expert Woning & Huishouden Gepubliceerd op:17 mei 2016

Artikel basiskeuzes wasdroger

Capaciteit

De capaciteit van wasdrogers wordt steeds groter, er kan vaak 6, 7, 8 of zelfs 9 kg was in. Een grote wasdroger is handig als je veel was hebt of grote stukken wasgoed zoals een tweepersoondekbed. Als je zo’n grote trommel doorgaans niet vol krijgt dan kun je beter kiezen voor een kleinere. De meeste wasdrogers drogen het zuinigst (dus goedkoopst) met een volle trommel. Doe hem niet propvol, dan kreukt de was. Een droger met een grotere capaciteit dan de wasmachine heeft geen zin, tenzij je was opspaart om te drogen.

Bedenk dat niet alle was in de droger mag. Sommige stoffen slijten dan snel, raken uit vorm of krimpen. Katoen dat op 60 ⁰C gewassen mag worden kan meestal wel in de droger. Denk aan handdoeken, onderbroeken en beddengoed. De 40 ⁰C was mag meestal maar voor een deel in de droger en de was op 30 ⁰C met wol, zijde en synthetische stoffen vaak helemaal niet.

Het is handig om je wasgoed een keer te wegen. Ga een keer met een volle en lege wasmand op een weegschaal staan. Het verschil is het gewicht van je was. Tel er vervolgens zo’n 2 kg bij (anders moet je erg proppen om alle was in de wasdroger te krijgen) en je hebt een idee van de capaciteit die je nodig hebt.

Richtlijnen voor de keuze van de capaciteit:

  • 1 of 2 volwassenen: 6 of 7 kg
  • Gezin met 1 of 2 kinderen: 7 of 8 kg
  • Gezin met 3 of meer kinderen: 8 kg of groter 

Energieverbruik

Warmtepompdrogers verbruiken bij 3 keer per week drogen met verschillende programma's gemiddeld €25 per jaar, condensdrogers met warmtepomp en afvoerdrogers zo'n €55. Het energieverbruik van gasdrogers is vergelijkbaar met warmtepompdrogers.

Warmtepompdrogers en gasdrogers zijn het duurst. Maar door het lage energieverbruik verdien je de meerprijs van ongeveer €200 in zo'n 8 jaar terug. Bij 3 keer drogen per week. Wie 1 of 2 keer per week droogt kan beter kiezen voor een condensdroger zonder warmtepomp, afvoerdroger of warmtepompdroger van €550 of minder.

Nadat je een wasdroger met een geschikte capaciteit hebt gekozen, kun je op zoek gaan naar een exemplaar met een gunstig energielabel. Op het energielabel staat een energie-efficiëntieklasse, van A +++ (het zuinigst) tot C (het minst zuinig).

Naast de efficiëntieklasse wordt het energieverbruik per jaar vermeld. Dit is gebaseerd op 3 keer drogen per week met het standaard katoenprogramma, waarvan 3 per 7 keer met een volle trommel en 4 keer halfvol. Bij deze jaarlijkse kosten is ook het sluipverbruik in de uitstand en sluimerstand opgeteld.

Bekijk in de vergelijker welke wasdrogers het energiezuinigst zijn.

Lawaai

Het verschilt behoorlijk hoeveel lawaai de drogers maken. Bedenk of lawaai een probleem is. Wij beoordelen het lawaai met behulp van een panel. Dit panel beoordeelt hoeveel geluid de machine maakt en of het geluid storend is. Op het energielabel staat hoeveel geluid een wasdroger maakt, in decibel (dB). Dit werkt globaal als volgt:

  • Een verschil van 3 dB tussen 2 machines staat voor 2 keer zoveel geluid.
  • Een verschil van 5 dB tussen 2 machines staat voor 3 keer zoveel geluid.

Afmetingen

Bijna alle drogers hebben een standaard breedte van 60 cm en zijn 84 tot 85,5 cm hoog. De diepte varieert van 57,5 tot 68 cm.

Draairichting van de deur

Let op de draairichting van de deur als je een wasdroger aanschaft. De meeste wasdrogers hebben een naar links draaiende deur. Als je de wasdroger in de rechterhoek van de kamer neerzet, dan wil je dat de deur naar links opent. Anders zit de muur in de weg. Zet je een droger op je wasmachine? Dan is het handig als beide deuren naar dezelfde kant opengaan.

Terug naar koopadvies