! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wasdrogers

Laatste update van de test: 20 juli 2021

Wij testen regelmatig wasdrogers. Zo weet jij welke echt goed drogen en hoe snel en energiezuinig ze zijn. Dat maakt kiezen wel zo makkelijk.

Keuzehulp wasdrogers

Kies in een paar stappen de wasdroger die het best bij je past.
Bart Lucassen, Expert Woning & Huishouden

Ben je lid?

Dan krijg je premium advies met testresultaten uit laboratorium-onderzoek.

Inloggen

Nieuw & interessant

 • Artikel soorten wasdrogers
  28 sep.

  Goedkope wasdroger

  Je hebt al een wasdroger voor €250. De duurste kost bijna 9 keer zoveel. Welke besteding is de moeite waard?
 • Artikel programma en mogelijkheden wasdroger
  29 sep.

  Programma’s en mogelijkheden droger

  Als je een wasdroger koopt moet je rekening houden met bijvoorbeeld de capaciteit, verschillende programma’s of extra opties zoals een resttijdindicatie.
 • Artikel bespaartips wasdroger
  28 sep.

  Brandveiligheid van wasdrogers

  De wasdroger staat op nummer 1 als het gaat om elektrische apparaten die brand kunnen veroorzaken in huis. Hoe kun je brand voorkomen?
 • Wasdrogers hoe test de Consumentenbond
  28 sep.

  Hoe wij wasdrogers testen

  We onderzoeken onder meer de snelheid en de energie die nodig is om te drogen, de hoeveelheid lawaai en hoe gekreukt de was eruit komt.

Wasdroger kopen: waar let je op?

We maken het kiezen makkelijk met een aantal kooptips

Els Punt Expert Woning & Huishouden
 1. 1

  Verschillende soorten wasdrogers

  Droger-WarmtePomp

  Warmtepompdroger

  Warmtepompdrogers zijn speciale condensdrogers die door het hergebruik van warmte veel minder stroom verbruiken. Dit type is zo'n 60% zuiniger dan andere drogers. Ze zijn wel een stuk duurder in aanschaf.

  Warmtepompdrogers drogen op lagere temperatuur en doen daarom langer over het drogen.
  Wij raden dit type droger aan vanwege het lagere energieverbruik.

  Vergelijk warmtepompdrogers

  Koopadvies 1 wasdrogers soorten afvoer

  Luchtafvoerdroger

  Luchtafvoerdrogers voeren de warme en vochtige lucht met een dikke flexibele slang naar buiten af. Je hebt dus alleen iets aan dit type droger als je zo'n slang naar buiten kunt leggen in je wasruimte.

  Luchtafvoerdrogers zijn eenvoudig en goedkoop in aanschaf. Ze werken op een hoge temperatuur en maken je wasgoed snel droog. Maar ze zijn hierdoor niet zuinig in het gebruik. Het aanbod van nieuwe modellen luchtafvoerdrogers is erg klein. 

  Vergelijk luchtafvoerdrogers

  Koopadvies 1 soorten wasdrogers condens

  Condensdroger

  Traditionele condensdrogers laten vocht uit je kleding condenseren, om het vervolgens op te vangen in een condensbak of af te voeren naar het riool. Ze zijn goedkoop in aanschaf, maar niet in gebruik. Om het hoge energieverbruik testen we geen nieuwe modellen meer. 

  Condensdrogers zijn iets duurder dan luchtafvoerdrogers, maar ook wat zuiniger. De droogsnelheid is vergelijkbaar. Wel houden condendrogers je washok niet altijd droog.

  Vergelijk alle condensdrogers

  Koopadvies 1 wasdrogers soorten gas

  Gasdroger

  Een gasdroger verwarmt de lucht met gas. Dit is sneller en efficiënter dan verwarmen met elektriciteit. Gaswasdrogers zijn ongeveer zo zuinig als warmtepompdrogers, maar zo snel als een luchtafvoerdroger.

  Gaswasdrogers zijn ook afvoerdrogers: de lucht wordt afgevoerd via een buis naar buiten. Nadelen zijn er ook: je moet een gasaansluiting hebben, je verbruikt gas, ze zijn duur in aanschaf en het aanbod is klein.

  Inklappen
 2. 2

  De juiste droger voor je wasruimte

  Water afvoeren

  • Je hebt alleen wat aan een luchtafvoerdroger als je de afvoerslang naar buiten kunt leggen.
    
  • Condensdrogers hebben de condensbak onder- of bovenin zitten. Als je de droger bovenop je wasmachine plaats, kun je kiezen voor een condensbak aan de onderkant.
    
  • De meeste condensdrogers kun je aansluiten op de afvoer. Soms moet je daarvoor een extra slang aanschaffen. Dit vereist wat aansluitwerk, en je moet een afvoerpunt in de buurt van je droger hebben.

  Vergelijk drogers die je op de afvoer kunt aansluiten

  Houd je washok droog

  Sommige condensdrogers zijn niet zo goed in het laten condenseren van het vocht in de lucht. De lucht die ze uitstoten is dan nog heel vochtig, en dat kan er voor zorgen dat ook je washok vochtig wordt. Als de ruimte slecht is geventileerd kun je hierdoor zelfs last krijgen van schimmelvorming.

  Hoe goed drogers het vocht uit de lucht halen wordt condensatie-efficiëntie genoemd. Bij drogers wordt op het energielabel ook de condensatie-efficiëntieklasse vermeld. De hoogste klasse is A. In onze test wasdrogers bepalen we de condensatie-efficiëntie zelf, en geven er een rapportcijfer voor.

  Vergelijk drogers die goed scoren op condensatie-efficiëntie

  Geluid

  Sommige drogers maken behoorlijk wat lawaai. Vervelend als hij in de buurt van de woonkamer staat. Op het energielabel vind je hoeveel geluid een wasdroger maakt, in decibel (dB). In onze test beoordelen we het lawaai met behulp van een panel.

  Vergelijk wasdrogers die goed scoren op geluid

  Draairichting van de deur

  De deur van een droger gaat meestal naar rechts open. De draairichting is niet altijd aanpasbaar. 

  Als je de droger op je wasmachine zet, is het handig als beide deuren naar dezelfde kant opengaan.

  Lees meer over aansluiten van een wasdroger

  Inklappen
 3. 3

  Zuinig versus snel en droog

  Wasdrogers staan bekend als energieslurpers. Warmtepompdrogers zijn de zuinigste drogers. Met ons standaardverbruik ben je met een warmtepompdroger zo'n €33 per jaar aan energiekosten kwijt, en met een condensdroger of luchtafvoerdroger zo'n €84.

  Op het energielabel vind je de energie-efficiëntieklasse, van A+++ (het zuinigst) tot C (het minst zuinig). In onze test drukken we het energieverbruik uit in prijs per wasbeurt, geschatte kosten per jaar, en een rapportcijfer. Met energie vergelijken bespaar je ook op de kosten voor wassen en drogen.

  Zuinige drogers werken met lagere temperaturen en het drogen duurt daarom langer. Maar ook de droogprestaties van moderne warmtepompdrogers stellen vaak teleur. Na het afronden van het kastdroogprogramma is de was dan nog vochtig. Drogers die wel goed drogen, blijken dan vaak weer niet zuinig en/of snel.

  Kortom: de droger die én goed, én snel, én zuinig droogt, bestaat nog niet. 

  wasdroger
  Inklappen
 4. 4

  Waar je nog meer op moet letten

  Capaciteit

  De capaciteit van een wasdroger wordt aangeduid in aantal kilo droog katoen. Gangbaar is 7, 8 of 9 kg. Een grote capaciteit is handig als je veel was hebt. Maar koop niet te groot, want je droogt het zuinigst met een goed gevulde trommel. Een droger met een grotere capaciteit dan de wasmachine heeft geen zin. Naar schatting 40% van je wasgoed gaat niet in de droger.

  Programma's en opties

  Alle drogers hebben programma's voor katoen en synthetische was. Daarbij kun je kiezen uit verschillende droogtegraden zoals extra droog, kastdroog en strijkdroog. Daarnaast is er een enorme variatie aan droogprogramma's, die je waarschijnlijk niet al te vaak zult gebruiken. 

  Handig is een anti-kreukprogramma. Na het drogen blijft de trommel ronddraaien, zodat de was in beweging blijft en niet in een prop opdroogt.

  Gebruiksgemak

  Een droger heeft veel onderhoud nodig. Je moet bijvoorbeeld de condensbak legen en de filters en de condensor schoonmaken. En liefst zo vaak mogelijk, want een schone wasdroger is een zuinige wasdroger.

  Sommige warmtepompdrogers, van onder andere BoschSiemens en Miele, hebben een onderhoudsvrije of zelfreinigende condensor, die je minder vaak of helemaal niet meer zelf schoon hoeft te maken.

  Lees meer over programma's en opties van wasdrogers

  Video: kooptips wasdrogers

  Inklappen
 5. 5

  Goede merken wasdrogers

  Hoe tevreden zijn consumenten over hun wasdroger? In 2018 vroegen we duizenden bezitters van wasdrogers van onder andere BoschSiemensMieleAEG en Samsung om hun mening over het merk. Daarbij vertelden ze onder andere over:

  • De leeftijd van hun huidige en vorige wasdroger.
  • Waarom ze kozen voor hun wasdrogermerk.
  • De tevredenheid over de prestaties.
  • De tevredenheid over het gebruiksgemak.
  • Of er defecten zijn opgetreden.
  • Of ze opnieuw voor hetzelfde wasdrogermerk zouden kiezen.
  • Welk rapportcijfer hun wasdroger verdient.

  Lees meer over goede merken wasdrogers.

  Inklappen
 6. 6

  Is een wasdroogcombinatie een goed alternatief?

  Een wasdroogcombinatie is een wasmachine en wasdroger ineen. Je kunt zowel losse was- en droogprogramma’s als gecombineerde programma’s draaien.

  Een wasdroogcombinatie scheelt ruimte. Een nadeel is dat je minder was kunt drogen dan wassen. Je moet dus na het wassen wasgoed uit de machine halen voordat je kunt drogen, of minder wassen. In het laatste geval verbruik je meer water en stroom per kilo wasgoed.

  Daarnaast is de trommel van een wasdroogcombinatie relatief klein en komt de was er over het algemeen meer gekreukt uit dan bij een losse droger. Wij raden je dan ook aan om 2 losse apparaten te kopen.

  Lees meer over wasdroogcombinaties.

  Inklappen
 7. 7

  Keuze van de (web)winkel

  Je hebt de juiste wasdroger gevonden. Nu moet je hem alleen nog aanschaffen en thuis krijgen. Let daarbij op onderstaande zaken.

  Bestel je de wasdroger in een webshop? Kijk dan eerst op onze pagina: veilig online kopen.

  Bezorging

  • Bezorgt de winkel tot aan de voordeur of brengen ze de wasdroger naar de kamer waar hij moet staan?
  • Wat zijn de voorwaarden van levering als je in een flat woont of op een afgelegen locatie?
  • Op welke dagen en tijdstippen bezorgt de winkel?

  Afhalen en extra service

  • Kun je extra service bijkopen als dat nodig is?
  • Wil je de bestelling liever afhalen? Kijk dan of dat mogelijk is en waar het dichtstbijzijnde afhaalpunt is.

  Garantie

  • Wat voor garanties heb je?
  • Wat voor service heb je na de koop? Zijn er naast de standaard fabrieksgarantie nog andere garanties? Wordt je product opgehaald als het defect is?
  Inklappen
 8. 8

  Maak de juiste keuze

  Wil je weten welke wasdroger het beste bij je past? Beantwoord met onze keuzehulp een paar vragen en kies de juiste wasdroger.

  Help mij kiezen

  KeuzeHulp-drogers
  Inklappen

Hulp nodig of vragen?

Wat voor soort kleding kun je zonder problemen in de droger stoppen? En wat moet je doen als je droger een storing aangeeft? Praat mee op het forum en deel je kennis.

 

Bekijk het forum