icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Maak gratis kennisInloggen
Maak gratis kennisInloggen

Besparen terwijl je wast

Je bespaart veel geld als je zorgvuldig wast. Zo was je zuiniger met een volle trommel. En lang niet al het wasgoed hoef je op een hoge temperatuur te wassen. Lees al onze tips en adviezen.
Lauri Ten Grotenhuis

Expert Woning & Huishouden

Gebruikstips_tipsomtebesparenterwijlwast

Volle trommel

Wanneer je 2 keer per week een volle trommel wast in plaats van 4 keer een halfvolle trommel, bespaar je €10 tot €30 per jaar.

Houd wel rekening met het soort wasgoed. Synthetische was, wol en fijne was moet je voorzichtig wassen met een halfvolle trommel. Met een katoenwas mag de trommel wel helemaal vol. Raadpleeg hiervoor de handleiding van je wasmachine.

Was niet heter dan nodig

Hoe lager de temperatuur, hoe lager het energieverbruik van de wasmachine. Want water opwarmen kost de meeste elektriciteit. Een wasje op 60°C kost bijna 2 keer zoveel als een wasje op 40°C.

Besparing bij kouder wassen

TemperatuurKosten* voor elektriciteit per wasbeurt
15 graden€ 0,02
30 graden€ 0,07
40 graden€ 0,10
60 graden€ 0,18
90 graden€ 0,29

* Bij 5 kg katoenwas in een gemiddelde wasmachine met 5 kg belading en energielabel A (oude label); elektriciteitsprijs 20 eurocent / kWh (prijspeil 2016).

Bron: Milieu Centraal

Met een programma op 20°C verwijder je geurtjes en stof. Op 30°C of 40°C verwijder je de meeste vlekken, eventueel met behulp van een vlekkenmiddel. Items waarbij hygiëne belangrijk is, moet je op 60 °C wassen. Denk aan vaatdoekjes, kleding van een zieke en erg vuil wasgoed van baby's.

Lees ook het advies van AISE (Europese organisatie van wasmiddelfabrikanten). Steeds meer wasmiddelen zijn geschikt voor lage temperaturen. We testten de Ariel Excel Gel, bekijk de resultaten van Ariel Excel Gel.

Ecoprogramma

Een ecoprogramma wast op een lagere temperatuur en verbruikt minder energie. Soms gebruikt een ecoprogramma ook minder water. Om de was toch schoon te krijgen heb je wel even geduld nodig. De meeste ecoprogramma's duren vrij lang, zo'n 4 uur.

Maar bij een test van 3 wasmachines was dat wachten niet voor niets. De was werd met het ecoprogramma net zo schoon of zelfs schoner dan met het standaard programma. Het spoelresultaat viel tegen. Dit was bij de wasmachines met een lager waterverbruik een stuk minder goed.

De besparing van een ecoprogramma op 60°C ten opzichte van een gewoon programma op 60°C varieert van €0 tot €0,25 per wasbeurt.

Wasmiddel doseren

Uit een enquête bleek dat veel mensen wasmiddel niet erg nauwkeurig doseren. Als je het doseeradvies op de wasmiddelverpakking volgt en het wasmiddel afmeet met een doseerhulp, dan kun je besparen op wasmiddel. Met een halfvolle trommel is het lastiger om wasmiddel goed te doseren.

Bij een hoge waterhardheid heb je meer wasmiddel nodig om de was schoon te krijgen. Op het wasmiddel staat een doseeradvies voor water met verschillende hardheden. De hardheid van het water is na te vragen bij de waterleverancier.

Als je het doseeradvies volgt, heb je ook geen extra antikalk- of ontkalkingsmiddelen nodig. En er ontstaan minder snel vieze geurtjes door vetluis.

Heb je geen tijd of zin om het wasmiddel af te meten? Dan is een machine met een automatisch doseersysteem erg handig. De wasmachine weegt de was, bepaalt de hoeveelheid wasmiddel en voegt het zelfs toe.

Met een wasmachines die doseeradvies geeft, bespaar je ook aardig wat wasmiddel. De machine weegt de was en op een display lees je hoeveel middel er nodig is. Je hoeft het dan alleen nog af te meten.

Wassen tijdens daluren

Met een dubbele meter voor energieverbruik betaal je in de daluren ('s nachts en in het weekend) een lager stroomtarief dan in de piekuren. Het is ook beter voor het milieu.

Goed centrifugeren

Als je wasgoed goed droog uit de centrifuge komt, dan hoeft het minder lang in de wasdroger. Dat scheelt weer energie.

Met een hoog toerental slijt je wasmachine wel een stuk sneller. Een toerental van 1200 is het beste. Het wasgoed wordt mooi droog en je belast de machine niet enorm.

Sommige stoffen zoals zijde en fijne was slijten snel van te hard centrifugeren. Op het waslabel in het wasgoed staat vaak een aanbevolen programma. Het toerental wordt aangepast aan het programma.

Overige tips

Voorwasprogramma: het voorwasprogramma kun je overslaan, dat is meestal niet nodig.

Katoenprogramma: kies, als het wasgoed dat toelaat, liever een katoenprogramma dan een synthetisch programma. Een programma voor katoen is zuiniger.

Stand-by: blijven er nog lampjes branden als de wasmachine klaar is? Dan is er nog wat sluipverbruik. Zet de wasmachine daarom helemaal uit.