icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wasmachines: capaciteit, afmetingen en toerental

Als je een wasmachine koopt, let dan allereerst op een aantal dingen. Hoeveel kilo was je per keer? Waar wil je de wasmachine plaatsen? En wat moet het maximale toerental zijn? 

Irene la Faille

Irene la Faille , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:19 maart 2020

Wasmachines

Capaciteit: hoeveel kilo in de trommel?

volle wasmand voor wasmachine

Wasmachines hebben veelal een capaciteit van 7 á 8 kilo. Maar het kan variëren van 5 tot 12 of zelfs 17 kilo. Wasmachines van 5 á 6 kilo waren begin deze eeuw nog erg populair, maar zijn nu nog amper te koop. 

Een grote wasmachine lijkt handig. Vooral als je groot wasgoed wilt wassen, zoals een dekbed of gordijnen. Maar een machine krijg je vaak zelden zo vol als de maximale capaciteit. Een was van 8 kilo in een wastrommel van 8 kilo is flink proppen!

Overigens geldt de opgegeven capaciteit voor een katoenwas. Voor fijne, synthetische was doe je de trommel ongeveer halfvol om de kleding niet te beschadigen. 

Vol = schoon én zuinig

Een wasmachine zou het verbruik kunnen aanpassen aan de hoeveelheid wasgoed om zo zuinig en schoon te wassen. Toch kies je het beste voor een wasmachine die past bij de hoeveelheid van een gemiddelde was. 

We testten recent een aantal wasmachines gevuld voor 80%, 60% en 40%. Het bleek dat een trommel voor 60% gevuld nauwelijks zuiniger wast dan een gevulde trommel. Per kilo wasgoed is dit dus een stuk minder zuinig. Wastrommels gevuld voor 40% bleken wél veel zuiniger, maar wasten een stuk minder schoon. Blijkbaar werkt de beladingsherkenning niet nauwkeurig genoeg om de hoeveelheid water, energie, beweging en tijdsduur perfect af te stemmen. 

Was wegen

Om te weten hoe groot de wasmachine dan moet zijn, kun je de was wegen. Sorteer je was en weeg wat je normaal als 1 was in de machine zou stoppen. Tel daar ongeveer 2 kilo bij op en je weet hoe groot je wasmachine moet zijn. Die 2 kilo geeft nog dat beetje ruimte om geprop te voorkomen. 

Grootte huishouden

Uiteraard hangt de geschikte grootte van de wasmachine helemaal af van de hoeveelheid was, en dat kan heel persoonlijk zijn. Toch denken wij dat een wasmachine van 7 kilo in veel gevallen prima volstaat. Een richtlijn:

Bekijk wat de Beste wasmachine t/m 7 kilo is en wat de Beste wasmachine vanaf 8 kilo is. 

Afmetingen: hoeveel ruimte heb je?

Wasmachines hebben een standaard breedte van 60 cm en hoogte van zo'n 85 cm. De diepte is afhankelijk van de capaciteit van de trommel. Meestal zo'n 60 cm, maar dat kan ook wel 70 cm zijn. Wil je een wasmachine met meer capaciteit, houd er dan rekening mee dat hij dus meer ruimte in zal nemen. 

Als je weinig ruimte hebt, dan kun je ook kiezen voor een bovenlader of een wasdroogcombinatie.

Lees meer tips over een wasmachine plaatsen en installeren

Toerental / centrifugesnelheid

Wasmachines hebben een maximum toerental van 1200, 1400 of 1600 toeren. Dit toerental gebruik je alleen voor katoenwas. Gevoeligere stoffen centrifugeer je meestal met een lager toerental.

In theorie geldt: hoe hoger het toerental, hoe droger de was. Maar staar je hier niet blind op: veel wasmachines doen het met een toerental van 1400 net zo goed als met 1600 toeren. Vaak is 1200 toeren zelfs al genoeg om de was droog te krijgen. Een lager toerental scheelt mogelijk slijtage van de wasmachine.  

Op het energielabel kun je de centrifuge-efficiëntieklasse van wasmachine vergelijken: G is het minst droog, A het droogst.

Vergelijk wasmachines op centrifugeren of toerental. 

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je in één oogopslag welke wasmachines goed zijn. Maar minstens zo belangrijk: je ziet ook welke je beter niet kunt kopen.

De beste wasmachine

BesteCategory-Wasmachines-va5personen-1200x800

Lees ook: