! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wastips

Wassen betekent kiezen uit een wasprogramma, temperatuur, opties, wasmiddel, dosering, toerental, enzovoorts. Wat kun je dan het beste kiezen? Lees onze tips voor een stralend schone was. 
Irene la Faille

Irene la Faille , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 1 oktober 2021

Kies het juiste wasprogramma

Op de meeste wasmachines zitten enorm veel verschillende wasprogramma's. Toch gebruiken we maar een aantal wasprogramma's regelmatig. Om het juiste wasprogramma te kiezen, sorteer je eerst het wasgoed dat bij mag. Op kleur, maar ook op textielsoort. Kijk op het waslabel voor het juiste advies over temperatuur en het geschikte programma.

Bekijk het waslabel

Elk stuk textiel heeft een label met een wasadvies, afgebeeld met een wastobbe. Hierop staat de maximale temperatuur aangegeven waarop je het wasgoed mag wassen. De strepen onder de tobbe geven advies over de mildheid van het wasprogramma.

Kies de juiste temperatuur

Een te hoge temperatuur kan wasgoed beschadigen en kost onnodig veel energie en dus geld. Maar met een te lage temperatuur wordt wasgoed soms niet goed schoon. Ook kun je beter niet áltijd op lage temperaturen wassen. Dat kan viezigheid en problemen veroorzaken in je machine. Draai minstens 1 keer per maand een wasprogramma van 60°C of heter.

Kies het juiste wasmiddel

Gebruik voor wit of licht katoen een witwasmiddel en voor gekleurde en donkere kleding een wasmiddel voor bonte was. Voor fijne en/of wolwas gebruik je een speciaal wasmiddel. Voor zwarte was zijn er speciale zwartwasmiddelen.

Hardnekkige vlekken

Hardnekkige vlekken kun je voorbehandelen met een vlekkenmiddel. Wasballen, wasnoten of wasdoekjes wassen meestal niet goed schoon.

Wasverzachter

Gebruik je wasverzachter? Doe de aanbevolen hoeveelheid in het speciale wasverzachterbakje. De machine voegt het dan toe aan het laatste spoelwater.

De juiste dosering wasmiddel

mamma-en-kind-wassenVoor een stralend schone was is de juiste hoeveelheid wasmiddel belangrijk. Houd het doseeradvies op de verpakking vaan. Dit advies is gebaseerd op de hoeveelheid wasgoed, hoe vies de was is en hoe hard het water is.

Te veel of te weinig...

Met te weinig wasmiddel wordt de was minder goed schoon en ook wat grauwig. Te veel wasmiddel kan de vezels van kleding aantasten, waardoor het sneller slijt en kleur minder goed blijft.

Door te veel wasmiddel kan ook ‘vetluis’ ontstaan, hierdoor gaat de machine stinken. En er kan schuim in de wasmachine ontstaan. Hij gaat dan extra spoelen, wat onnodig veel tijd en water kost.

Hoeveelheid wasgoed

Bontwasmiddelen en witwasmiddelen baseren het advies op 4 tot 5 kg. Dit gaat niet over de capaciteit van de wasmachine, maar over het gewicht van het wasgoed dat je in de trommel stopt. Een wasmachine van 7 kg vul je vaak maar met zo’n 4 kg wasgoed. Heb je een grotere wasmachine die je goed volstopt, kijk dan naar het advies voor extra wasgoed. Stop je de trommel maar halfvol, doseer dan ook de helft.

Fijnwasmiddelen baseren het advies op 2,5 kg. Vaak stop je hierbij de trommel lang niet vol. Pas ook hier eventueel de dosering aan.

Vuilgraad

Hoe viezer de was, hoe meer wasmiddel wordt geadviseerd. Zitten er slechts een paar vieze stukken tussen, gebruik dan een vlekkenmiddel.

Waterhardheid

Het doseeradvies hangt af van de hardheid van het kraanwater waarmee de wasmachine wast. Zacht (tot 8,4 °dH), gemiddeld (8,4-12 °dH) of hard (hoger dan 12 °dH). In Nederland is de waterhardheid op de meeste plekken tussen de 8 a 9 °dH. Kijk op waterhardheid.nl om te zien hoe hard jouw kraanwater is.

Hoe doseer je het wasmiddel?

Het wasmiddel kun je doseren via de wasmiddellade of direct op het wasgoed met een doseerbol. Doseren met een wasbol heeft het voordeel dat het direct op het wasgoed komt, meteen oplost en dus sneller werkt. Doseren via de wasmiddellade kan ervoor zorgen dat een deel in de machine achterblijft.

Doseer je vloeibaar wasmiddel via de wasmiddellade? Check dan of de wasmiddellade een inzet voor voor vloeibaar wasmiddel heeft. Dit voorkomt dat wasmiddel voortijdig uit het bakje op de was loopt, als je bijvoorbeeld het programma op een later moment start. 

Wasmiddelcapsules

Je kunt ook speciale wasmiddelcapsules gebruiken, zogenaamde tabletten of pods. Het voordeel is dat je niet hoeft te kliederen met doseren. Het nadeel is dat je minder nauwkeurig kunt doseren. In het geval van hard water, hoge vuilgraad of veel wasgoed worden 2 pods geadviseerd.

Bekijk de testresultaten van verschillende pods witwasmiddel of bontwasmiddel.

Was met een volle trommel

wastrommelDe meeste wasmachines functioneren het beste met een volle trommel. Dat zorgt voor de meest zuinige, schone was.

Bij een katoenprogramma vul je de trommel tot er ongeveer een vuisthoogte aan ruimte overblijft. Bij delicaat materiaal vul je de trommel voor ongeveer de helft. 

Kies het juiste toerental

Van een hoog toerental wordt de was lekker droog. Het voordeel is dat het drogen aan de waslijn minder lang duurt en het energiekosten scheelt van de wasdroger. Het nadeel is dat je wasmachine kan er ook sneller van slijt. Ook komt je wasgoed gekreukter uit de trommel. Gelukkig is het toerental vrijwel altijd aan te passen en kun je het toerental omlaag zetten. Vaak droogt de was met 1200 toeren per minuut voldoende. 

Spoel extra wanneer nodig

Veel wasmachines zijn spaarzaam met water, waardoor ze slecht wasmiddel uit het wasgoed spoelen. Wasmiddel kan in het wasgoed achterblijven waar het bijvoorbeeld strepen achterlaat. Of je krijgt een geirriteerde huid. Je kunt dit voorkomen door de optie extra spoelen te activeren. De wasmachine gebruikt tijdens de wasbeurt dan meer water. 

Doseer ook niet teveel wasmiddel en gebruik eventueel een wasmiddel zonder parfum. Let op dat vloeibaar wasmiddel minder zichtbare wasmiddelresten achterlaat dan waspoeder. 

Stoom kleding wanneer nodig

Sommige kleding mag niet gewassen worden. Deze kun je reinigen door te stomen. Het wassymbool voor stomen is een cirkel met een letter erin. De letter in de cirkel geeft aan met welke middelen deze kleding gereinigd mag worden.

Voorkom zweetgeur in kleding

Wasmiddelen slagen erin om zweetlucht te verminderen. Toch blijft er na het wassen vaak nog zweetlucht ruikbaar in het gewassen wasgoed. Dit maakt dat (sport-)kleding op den duur toch (bijna onomkeerbaar) naar zweet gaat ruiken. Deze tips helpen om de zweetgeur te voorkomen:

  • Was kleding met zweetluchtjes zo warm als volgens het waslabel kan. Wasmiddel met zuurstofbleekmiddel (witwasmiddel) gebruiken helpt ook.
  • Was sterk ruikende kleding apart, de geur kan afgeven.
  • Strijk je kleding: dit helpt om de bacteriën te doden.
  • Draag katoenen shirts. Omdat katoen vocht opneemt, voorkomt het dat geuren zich verspreiden. Synthetische stoffen zorgen voor meer geurverspreiding.

Lees ook: "Zweetgeur in je shirt" uit de Consumentengids februari 2019 (pdf)

Tips voor na de was

hangende-was

  • Haal de was zo snel mogelijk uit de machine als het programma klaar is om het te drogen. Zo voorkom je kreukels en nare geurtjes in je wasgoed.
  • Drogen doe je aan de lijn of in de wasdroger. Het voordeligst is aan de lijn. Niet alle kleding mag in de droger, check hiervoor het label. Zoek je een wasdroger? Bekijk dan onze test wasdrogers.
  • Laat na een wasbeurt de deur en het doseerbakje openstaan zodat de machine kan drogen. Zo voorkom je nare geurtjes.
  • Maak de wasmachine af en toe schoon. Vooral het zeepbakje is een belangrijke bron van vieze luchtjes. Lees meer over een wasmachine schoonmaken en onderhouden.

Lees ook:

Nieuwste artikelen